Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIVAJU GRAĐANE

Interes ipak raste, ali ne dovoljno brzo: Dalmatinske županije pokušavaju povećati broj cijepljenih

Zadar: Na punktu za cijepljenje na Višnjiku nema velikih gužvi
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
27.07.2021.
u 12:54

“Dragi antivakseri, samo ostanite doma i komentirajte”, napisao je Mato Franković

Dragi sugrađani, kao što možete vidjeti u dnevnim objavama o broju oboljelih, posljednja dva dana bilježimo trend blagog rasta. Navedeno nije dobro. Kad uzmemo u obzir i broj gostiju u Gradu Dubrovniku, može početi rapidno rasti. Brzi rast nas vodi u crveno, a svi znamo što to znači. Apeliram na sve vas, a posebno mlade da se cijepe... Dragi antivakseri, vi se nemojte cijepiti, slobodno ostanite doma i komentirajte na Facebooku i web portalima...” napisao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na svom Facebook profilu nastojeći potaknuti sugrađane na cijepljenje.

U Splitu bez najava i čekanja

I ostali dalmatinski gradonačelnici i župani u svim svojim istupima nastoje potaknuti Dalmatince, koji uglavnom zaostaju za ostalim dijelovima Hrvatske, da se masovnije počnu cijepiti.

– U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prvom dozom cijepljeno je 48 posto stanovništva, dok je 42,8 posto potpuno prošlo proces cijepljenja. Iako smo, prema službenim podacima, među najboljima po procijepljenosti među jadranskim županijama, ali i u Republici Hrvatskoj, smatram kako moramo težiti daljnjem procjepljivanju stanovništva – ističe zamjenik župana Joško Cebalo, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. Organizirani su punktovi za cijepljenje na dubrovačkom i području doline Neretve, u Korčuli i Veloj Luci.

Od Damira Gabrića, čelnika Stožera CZ Splitsko-dalmatinske županije doznajemo kako je u toj Županiji 41 posto stanovništva primilo prvu dozu cjepiva.

– Smatramo da to nije dovoljno jer je omogućen visok standard cijepljenja koje je vraćeno u Spaladium arenu. Cijepiti se može bez najave i čekanja, a organizirani su punktovi u Braču, Imotskom, Sinju... Posljednjih se tjedan dana interes nešto povećao, dođe na cijepljenje od 250 do 400 osoba više od naručenih, ali to je i dalje premalo – kaže Gabrić.

– Izlazimo na teren, organizirat ćemo javna cijepljenja gdje god postoji interes. Normalno, povećan je broj ljudi, virus će kružiti, kao što se pojavio i na Olimpijskim igrama u strogo kontroliranim uvjetima, gdje su svi sudionici cijepljeni i testirani, ali moramo ga držati pod kontrolom, a to možemo ako se cijepimo – poziva Gabrić.

Zadar cijepi i neosigurane

Predstavnici Zadarske županije, predvođeni županom Božidarom Longinom, stalno u svojim javnim i medijskim istupima ističu kako je cijepljenje jedini način suzbijanja epidemije. Župan Longin u dogovoru s ostalim županima cijepio se kako bi bio primjer drugima, a na cijepljenje je pozvao i sve ostale dužnosnike u županiji. Zadarska županija organizirala je masovno cijepljenje u dvorani Športskog centra Višnjik, mobilne timove po gradovima i općinama. Uvedeno je i cijepljenje bez naručivanja te cijepljenje neosiguranih osoba. I Šibensko-kninski župan Marko Jelić više puta u javnim nastupima pozivao je građane da se cijepe, a preko društvenih mreža objavio je trenutak kada je primio drugu dozu cjepiva.

– Cijepljenje je najuspješnija metoda sprečavanja širenja zaraznih bolesti. Zato sam se cijepio – rekao je M. Jelić.

VIDEO Nove strože mjere na Jadranu: Uvedeni i novi uvjeti za ulazak u Hrvatsku!

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar kuka
kuka
13:56 27.07.2021.

decki,znate kaj ne kuzim. ti frajeri antivakseri se boje iglice,a upucaju si bez problema konjsku iglu sa heroinom...nekaj tu ne stima z njima

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
13:24 27.07.2021.

Antivakserima zabraniti bolničko liječenje ako se zaraze, uvesti im treći stup zdravstvenog osiguranja. Zašto da mi plaćamo njihove boleštine. A ljek postoji. Neka nose žute trake.

IV
Ivor
13:21 27.07.2021.

Ne može interes porasti kad je prosječni IQ Hrvata 90. Ej ljudi, to nam je prosjek! Kad znamo da 90 nije baš nešto pametno, a to je nama Hrvatima prosjek, onda je jasno da ima previše intelektualno podkapacitiranih ljudi. Takvi vjeruju u bilo što: u horoskope, crne mačke, bioenergetičare, Bracu, dodajte što hoćete, a posebno cijene "ono što su negdje čuli", kao argument za bilo što. I sad naša vlada hoće da gotovo 50 posto intelektualno podkapacitiranih u državi shvati o koristima cijepljenja?! To je nemoguća misija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije