Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBOVLASNIČKI TRETMAN?

Inspekcija zabranila dežurstva đaka na ulazu u škole i u kuhinji

Blaženka Divjak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
14.12.2019.
u 21:01

Dijete je u školi dužno biti na nastavi, a učenici moraju imati sigurno okruženje, glasi obrazloženje

Generacije učenika godinama su dežurale na ulaznim vratima škola. Dežurni su, obično u paru, dočekivali roditelje koji bi dolazili na razgovor s učiteljima i raspitivali se gdje je koja učionica. Čuvali su garderobne ormariće da ne nestanu nečije tenisice ili jakna. Drugi par dežurnih u nekim školama pomagao je u kuhinji i postavljao tanjure na stolove. Međutim te oblike dežurstava učenika prosvjetna inspekcija danas može zabraniti u slučaju da netko podnese prijavu, makar i anonimnu.

Neće zabraniti svima

Jedna takva stigla je u OŠ Nedelišće u Međimurskoj županiji. Anoniman netko napisao je da se djecu izrabljuje gotovo kao robove, da su izložena teškom fizičkom radu u kuhinji, a kad dežuraju “na porti” kod ulaznih vrata, izloženi su opasnostima. Po nalogu inspekcije škola je ukinula dežurstva na ulazu, a očekujući slijedom toga da će inspekcija zabraniti i pomoć u kuhinji, ukinut je odmah i taj oblik učeničkog angažmana.

– Dežuranje na ulazu nešto je što je dio tradicije i imalo je svoju pedagošku i svaku drugu svrhu. Nije to samo dežuranje, to je i domaćinstvo jer, kad vam dođu stranke, učite se ophođenju i komunikaciji. No, kad netko podnese pritužbu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja inspekcijskim nadzorom to onda zabrani. Poziva se pritom na dva članka, jedan govori o tome da je dijete u školi dužno biti na nastavi, pa se iz toga može izvlačiti zaključak da, ako je dežuran na hodniku, nema ga na nastavi. Druga je odredba iz pravilnika koja kaže da se učenicima u školi mora osigurati sigurno okruženje. Iz toga se opet posredno može izvući zaključak da, ako se dijete nalazi na ulaznim vratima škole, može se potencijalno dogoditi opasnost ako netko nasrne na njega.

I jedna i druga odredba imaju utemeljenje u zakonu i pravilniku, no obje su načelnog karaktera. U praksi, Ministarstvo neće svojom odlukom ili uredbom to zabraniti jer znaju da će time školama izazvati niz problema. Osim ako ne stigne prijava... – objašnjava ravnatelj Ivica Paić. Dežurstva u hodniku i pomoć u kuhinji bili su, dodaje, regulirani kućnim redom škole usvojenim na vijećima roditelja, učenika i učitelja, a donio ga je Školski odbor. Kućni red su sad promijenili. Osim što na hodniku više nema dežurnih, nema ih ni u blagovaonici, pa se 220 učenika u jednoj smjeni natrpa u nju tijekom samo jednog velikog odmora, umjesto dosadašnja dva. Između odmora dežurni su učenici kuharu dosad pomagali pokupiti tanjure, da bi do idućeg odmora sve bilo spremno za drugu skupinu djece. Dodir s hranom u kuhinji,veli, nisu imali.

– Sad svi jedu u jednom odmoru i gužva je. Nismo imali drugog izbora. Da nije stigla prijava roditelja, i dalje bi sve funkcioniralo, kao što funkcionira u mnogim školama. Dok i njima ne dođe neka prijava – napominje Paić. U Uredu pravobraniteljice za djecu kažu da za dežurstvo učenika na ulazu u školu nema zakonskoga utemeljenja i smatraju i da ono najčešće nije u najboljem interesu učenika.

Kućni red

– Oblik dežurstva učenika koji se provodi tako da djeca sama stoje na vratima, razgovaraju sa stranim osobama koje dolaze u školu i legitimiraju posjetitelje, smatramo neprimjerenim i suprotnim najboljim interesima djece. Na taj način djecu se dovodi u neposrednu opasnost zbog mogućih incidentnih ponašanja posjetitelja, a i neopravdano se na njih prebacuje odgovornost za „čuvanje“ škole, što mora biti na odraslima.

Osim ugrožene sigurnosti djece, vrijeme provedeno u dežuranju najčešće nije odgovarajuće pedagoški osmišljeno, a učenici pri tome i gube nastavu – smatraju u Uredu i preporučuju da se takvi slučajevi prijave Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja. O ispomoći u blagovaonici nemaju dovoljno informacija, pa će se o tome očitovati naknadno.

Svaka škola ima svoj kući red koji propisuje obveze đaka i nastavnika. Mnoge imaju dežurstva na ulazu, a rjeđe učenici pomažu i u postavljanja stolova za užinu. U OŠ Hodošan nema dežurnog učenika. Ulaz kontrolira tehničko osoblje, no učenici pomažu tijekom užine po posebnom rasporedu. U kućnom redu škole u Križevcima piše da dežurstva obavljaju učenici od 4. do 8. razreda, po dva učenika dok traje nastava. Dužnosti su im da dočekuju roditelje i ostale stranke, daju im informacije i upućuju ih kamo treba, nose obavijesti i paze da se učenici ne zadržavaju bez razloga u hodniku.

Komentara 98

KG
KG002
21:46 14.12.2019.

Mi smo dežurali jednom u cijeloj školskoj godini, jedva si dočekao taj dan dežurstva jer je to bila čista zafrkancija. Nekad smo pomagali tetama kuharicama slagati jelo na stol, nekad smo u hodniku sjedili i družili se, tu i tamo otvorili vrata ponekom roditelju... Težak, robovlasnički sistem je to bio! Svi sad imamo teške psihičke posljedice, ali srećom, blaže od ovih bolesnih roditelja koji prijavljuju ovakve gluposti...

DU
Deleted user
21:27 14.12.2019.

Dežurstvo je isto oblik učenja, učenja odgovornosti, a rad u kuhinji (nisam siguran što točno podrazumjeva, no sumnjam da je išta vrijedno spomena) učenja rada za zajednicu. Osobno ne bi volio da mi dijete škola ne aktivira i ne potičee na taj način i žao mi djece ovog anonimca. Meni najdraže na dežurstvu bilo stiskati zvono.

GA
godanj.ana
21:16 14.12.2019.

Već izmišljaju gluposti jer nitko nema autoriteta. Dežuraku smo uvinek i sve je bilo ok. Sad su djeca izložena. Čemu? Neće više znati reći ni : Dobar dan. Izvite. Koga trebate? Sve poludilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije