Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za referendum o mirovinskoj reformi dvostruko više potpisa od potrebnih

Sabor sada treba odlučiti hoće li raspisati referendum ili će od Ustavnoga suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.
29. kolovoza 2019. u 21:00 9 komentara 597 prikaza
Inicijativa "67 je previše" predala potpise za raspisivanje referenduma
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Inicijativa “67 je previše” prikupila je 708.713 valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi, gotovo dvostruko više od zakonskog minimuma. Utvrdila je to Vlada u izvješću koje je u četvrtak poslala Saboru, nakon provjere vjerodostojnosti u svibnju prikupljenih potpisa na temelju reprezentativnog uzorka, u kojoj su “otpala” 36.773 potpisa.

Milorad Batinić godine staža Hrvatska bi peta u EU usporila produljenje radnog vijeka na 67

Procedura se sada vraća u Sabor, čiji će Odbor za Ustav raspraviti i saborskom plenumu predložiti da raspiše referendum ili da se obrati Ustavnom sudu. Iz vladajuće većine dolaze najave kako se u ovoj fazi vjerojatno neće ići na raspisivanje referenduma, nego će se od Ustavnog suda zatražiti mišljenje je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić objašnjava kako su i ustavnopravni stručnjaci podijeljeni oko toga je li riječ o dopuštenom referendumskom pitanju, budući da je, podsjeća, mirovinska reforma gospodarsko pitanje iz domene Vlade i Sabora, a Ustavni sud je u slučajevima “outsourcinga” i monetizacije referendumska pitanja proglasio nedopuštenima.

Inicijativa "67 je previše" predala potpise za raspisivanje referenduma
1 / 7
Vlada - sjednica

– Mi nismo donijeli odluku, no po svoj će se prilici ići na zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja jer postoji dvojba je li ono u skladu s Ustavom – kazao nam je Bačić.

Inicijativa "67 je previše" predala potpise za raspisivanje referenduma Sabor Jandroković preuzeo 748.624 potpisa za raspisivanje referenduma protiv mirovinske reforme

Pritom naglašava da to ne znači da HDZ tvrdi da je referendumsko pitanje nedopušteno, ali s obzirom na dvojbe koje postoje ne vidi, kaže, razlog da Sabor o tome ne konzultira Ustavni sud.

Bačić odbija tumačenja da je riječ o odugovlačenju ili o bilo kakvom pokušaju opstrukcije referenduma. Referendumsko će se pitanje Ustavnom sudu poslati na ocjenu već u prvim danima jesenskog zasjedanja Sabora, a ako Ustavni sud ocijeni da se referendum može raspisati, on će se, kaže Bačić, i raspisati bez odugovlačenja.

Bačić ističe i da odluka Ustavnog suda u ovom slučaju može biti korisna zakonodavcu i zbog skorog donošenja novog Zakona o referendumu, koji bi, među ostalim, trebao precizirati i o kojim se pitanjima ne bi smjelo odlučivati na referendumu.

Josip Aladrović ispred Banskih dvora BROJANJE GLASOVA Aladrović najavio poziv sindikatima da nastave dijalog o "67 je previše"

Iz sindikalnih središnjica, međutim, ne vjeruju u dobre namjere vlasti i uvjereni su da je riječ upravo o pokušaju odugovlačenja i opstrukcije kojemu će se, najavljuju, oduprijeti i prosvjedima i drugim akcijama. Sindikalac Krešimir Sever podsjeća na to da su sindikati jesenas organizirali prosvjed koji je vlasti trebao upozoriti da u narodu nemaju podršku za mirovinsku reformu, no Vlada se na ta upozorenja oglušila.

– Najava da će referendumsko pitanje slati Ustavnom sudu signal je da se planira odugovlačiti. Da je riječ o jednom neovisnom Ustavnom sudu, ne bi bilo nikakve bojazni jer je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, no pitanje je što će se ovdje dogoditi – komentirao nam je Sever. 

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  e sad, ako se ukine tih 67 godina za mirovinu, imamo jedan problem. očekivana životna dob je sve viša. živimo sve duže. za sve veći broj penzića treba sve više novca. a imamo 3 mir stupa. u prvom, solidarnom, se ... prikaži još! skuplja neki novac, tendencija je da to bude sve manje, a da sve više novca izdvajamo za 2. stup, onaj nama glavni. ja bih sve mirovine preispitao, i odredio nanovo. ništa nije vječno niti cementirano, a visina mirovine najmanje! nije u redu da osoba koja je radila 15 godina, pa 15 bila na burzi, otišla nekim čudom u mirovinu, da ta osoba ima veću mirovinu od nekog tko je radio 30 godina,. a to je često, puno previše slučajeva. mirovina treba biti isključivo proporcionalna onome što si uplaćivao. i točka. ako si radio 5 godina, imat ćeš 8 puta manju mirovinu od onog sa 40 godina staža. nije ti dosta? valjda si uštedio za 'radnog vijeka'..

 • rpzagreb:

  Ništa konkretno se neće promijeniti sve dok se jasno ne definira broj i način na koji su svi umirovljenici otišli u penzije, naravno uključivo branitelje.

 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  90 posto ekipe koja je sjedila u šatoru i na plinskim bocama na Savskoj je radno sposobno. Predlažem i vladi i sindikatima da im predloži uključivanje na tržište rada do 67. godine.