Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aladrović najavio poziv sindikatima da nastave dijalog o "67 je previše"

Nije se složio sa novinarskom opaskom da su mu ruke svezane zahvaljujući onome što je činio njegov prethodnik Marko Pavić.
24. srpnja 2019. u 11:08 1 komentara 134 prikaza
Josip Aladrović ispred Banskih dvora
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u srijedu da će uputiti službeni poziv sindikatima da sjednu za zajednički stol i nastave socijalni dijalog vezan za zajedničke teme među kojima je i referendum "67 je previše".

Ilustracija DNEVNI RED Novi ministri prvi puta na sjednici Vlade, slijedi provjera potpisa za "67 je previše"

U ovom trenutku poziv je veoma inkluzivan i vrijedi za sve, a pozive ćemo uputiti službeno, u vrlo kratkom vremenskom periodu, kad utvrdimo koje su sve teme o kojima želimo razgovarati s njima, rekao je Aladrović novinarima uoči užeg kabineta Vlade.

Siguran je da će se pozivu odazvati i sindikati i poslodavci te je poručio da imaju o čemu razgovarati.

Na novinarsku opasku da sindikati baš i nisu spremni pregovarati i na pitanje hoće li im što ponuditi da ih odobrovolji, Aladrović je rekao da je to stvar socijalnog dijaloga.

"Smatram da je sve to stvar dijaloga i da ćemo u trenutku kada sjednemo za stol vidjeti o čemu sve možemo razgovarati, što je potrebno dogovoriti, koje su nam teme zajedničke i o čemu i socijalni partneri žele razgovarati", istaknuo je.

Na pitanje hoće li sa sindikatima razgovarati o tome da odustanu od referenduma, odgovorio je da su sve teme koje se tiču socijalnog dijaloga, iz domene rada, mirovinskog sustava, "poželjne teme na stolu sa socijalnim partnerima".

Nije se složio sa novinarskom opaskom da su mu ruke svezane zahvaljujući onome što je činio njegov prethodnik Marko Pavić.

Josip Aladrović ispred Banskih dvora
1 / 6
Josip Aladrović ispred Banskih dvora

Aladrović: Ministri će sudjelovati u radu GSV-a

"Možemo se složiti s time da su potpisi skupljeni, da kao takvi idu dalje u proceduru prema Ministarstvu uprave i onima koji će odlučiti o tome da li će se održati referendum, koliki je potreban broj potpisa, koliki je broj potpisa skupljen. Mislim da nam ruke nisu vezane te smo otvoreni za socijalni dijalog. Sindikati odbijaju dijalog, ali iskoristit ću još jednom priliku da ih pozovem i mislim da samo komunikacijom i dijalogom možemo rješavati probleme", poručio je Aldrović.

Nije želio prejudicirati što će se dogoditi ako sindikati ne pristanu na dijalog poručivši kratko: "Pustimo da vidimo što će se dogoditi".

Nije se složio s ocjenom predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa da neće imati političku težinu da bi ostale ministre obvezao da sudjeluju u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Novi ministri kod premijera Završio sastanak u Vladi Budući ministri davali prve izjave: 'Diplomat mora biti spreman. Nikad bez mobitela'

"Ja sam s ministrima već razgovarao, svi smo vrlo blagonakloni prema funkcioniranju GSV-a i siguran sam da ću imati težinu da pozovem ostale ministre i da će se ministri odazvati", odgovorio je Aladrović.

Ocijenio je u da je mjera zapošljavanja umirovljenika pokazala izrazito dobre rezultate te naveo da se od 1. siječnja zaposlilo više od 13.000 umirovljenika, najviše u segmentima trgovine, prerađivačke industrije, ali i stručne, znanstvene i obrazovne kategorije.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • kritika5:

    60 je dovoljno i treba bez "penalizacije" bit normalna mirovina sve iznad toga posebno stimulirati kod onih koji mogu ili žele dalje raditi