Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNA EMISIJA

Inflacija podigla cijene imovina, nekretnina i vrijednosnih papira

Foto: Screenshot
1/2
08.06.2021.
u 08:44

Kako se ekonomije polako oporavljaju, a cijene prijevoza, sirovina i imovine prilično rastu, pitanje je trenutka kada će ključne središnje banke, prije svega američki FED i Europska centralna banka, podići kamatne stope

Tiskanje novca kojemu globalno svjedočimo od 2008. nije se zasad prelilo na veću inflaciju cijena roba i usluga, ali se očito prelilo na inflaciju cijena imovina, i nekretnina i vrijednosnih papira.

No, kako se ekonomije polako oporavljaju, a cijene prijevoza, sirovina i imovine prilično rastu, pitanje je trenutka kada će ključne središnje banke, prije svega američki FED i Europska centralna banka, podići kamatne stope. Posljedično, neće li očekivano zaoštravanje monetarne politike dovesti do kolapsa cijena imovina i potpuno promijeniti odnos prema potrošačkim cijenama?

Analitičar Velimir Šonje tvrdi kako se to sigurno neće dogoditi u iduće dvije godine, a nakon toga će sve šokove amortizirati EU novac. No, ekonomist Guste Santini tvrdi nešto drugo:

- Nacionalne države pretvorile su se u tržišne države, suverene su danas samo one države koje ostvaruju višak u razmjeni s inozemstvom. Tako ni inflacija više nije (samo) porast cijena, ona se pretopila u nezaposlenost, gašenje tvrtki i deficit razmjene s inozemstvom!

Prilog o inflaciji možete pogledati i u gospodarskoj emisiji Poslovni plan koja se emitira subotom na drugom programu HTV-a.

Ključne riječi

Komentara 1

SJ
Sve je uzalud
04:55 18.06.2021.

....nije ovo inflacija...krađa i punjenje proračuna...a da plaće i penzije ne idu gore i valute......ako je krompir 4 kune pdv....je 1 kuna...dogovor države i prodavača ga digne za 100% na 8 kuna pdv je 2 kune..a Euro stoji ima dvadeset godina na 7.5...jeli to inflacija ili krađa...treba državi love...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije