Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA VIRUSA

Infektolog objasnio može li se razlikovati gripa, COVID i prehlada: Simptomi su se mijenjali

Zagreb: Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece prof. dr. sc. Goran Tešović
Robert Anic/PIXSELL
28.12.2022.
u 21:14

Bez obzira na kliničko iskustvo relativno je teško razlikovati gripu od COVID-a. Ne mogu baš reći da postoji ovoga časa neki specifični simptom na osnovi kojega bih rekao 'ovo je vjerojatno gripa', 'ovo je vjerojatno COVID', kaže Tešović

Infektolog Goran Tešović govorio je o simptomima gripe i COVID-a te je objasnio može li se razlikovati ta dva virusa. 

- Simptomi COVID-a tijekom pandemije su se prilično mijenjali. Međutim, zapravo je to teško međusobno razlikovati. Naglašeni su neki opći simptomi, povišena tjelesna temperatura, glavobolja. Respiratornih simptoma ima, u pravilu ne na početku bolesti. Dakle, bez obzira na kliničko iskustvo relativno je teško razlikovati gripu od COVID-a. Ne mogu baš reći da postoji ovoga časa neki specifični simptom na osnovi kojega bih rekao 'ovo je vjerojatno gripa', 'ovo je vjerojatno COVID'- rekao je za Dnevnik Nove TV Tešović. 

Iako gripe nije bilo dvije godine, Tešović kaže kako ne misli da se našem organizmu sada teže izboriti s njom. 

- Ono što mi sada vidimo, to su uobičajene kliničke slike, dominantno među djecom. Uglavnom među predškolskom i školskom djecom, koji imaju nekomplicirani oblik influence. Dakle, ne viđamo neke posebno teške kliničke oblike influence. Prvenstveno sve ovisi o virusu. Ovoga trenutka, barem među našim bolesnicima, dominira gripa A, i to ona koja, recimo, izaziva nešto blaži oblik bolesti - kazao je. 

Potvrdio je kako ima i slučajeva zaraze fluronom, gripom i COVID-om u isto vrijeme. 

- To smo vidjeli i prošle godine. Ne sjećam se da je neki od tih bolesnika imao značajno težu kliničku sliku bolesti u odnosu na one koji su bili inficirani samo jednim od ta dva virusa - kazao je infektolog. 

VIDEO Ostanite zdravi: Nekoliko načina da izbjegnete prehladu ovih blagdana

Ključne riječi

Komentara 11

LI
liliZG
22:02 28.12.2022.

u cijelom tekstu nigdje nisam uspjela pročitati gdje je točno razlika od tih dvaju bolesti... ispravite me ako griješim

DO
dopizdilomi
21:50 28.12.2022.

Naravno da se može razlikovati. Ukoliko oboljeli ima covid onda je obolio od kovida a ukoliko ima gripu onda boluje od gripe.

Avatar kvasac60
kvasac60
21:53 28.12.2022.

Krhko je znanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije