Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ili će potpisati peticiju ili im djeca neće ići na prvu pričest i krizmu

Roditelji se moraju odlučiti. Ujutro su vjernici, a popodne žele biti nešto drugo, kaže svećenik Josip Pavlek
21. veljače 2013. u 19:15 344 komentara 402 prikaza
'18.10.2011., Remetinec, Premijerka Jadranka Kosor otvorila je novu skolu u Remetincu pokraj Novog Marofa. Nakon otvaranja skole pomolila se u crkvi Blazene Djevice Marije Kraljice Svete krunice u Rem
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'

Kada mi je sin došao kući s vjeronauka i molio me da potpišem peticiju protiv zdravstvenog odgoja, što sam mogla učiniti, nego potpisati – kazala nam je majka osnovnoškolca iz Remetinca pored Novog Marofa u Varaždinskoj županiji. Kazala je da je župnik Josip Pavlek svim roditeljima u Remetincu dao ultimatum: ili će potpisati peticiju ili im djeca neće ići na prvu pričest i krizmu.

Potpisala zbog mira

– Neki roditelji i ja nismo željeli potpisati jer smatram da se Crkva nema pravo miješati u način na koji odgajam svoju djecu, no nakon toga je na vjeronauku opet djeci rekao neka im roditelji potpišu ili ne mogu na vjeronauk. Na kraju sam potpisala zbog sina, kako bi on mogao biti na miru. No to nije nikakav način, ta u kojem stoljeću mi živimo – pita se ova majka koja se ne usudi otkrivati svoj identitet. – Remetinec je malo selo i nitko se ne želi posvaditi sa župnikom, no mogu reći da ima još dosta roditelja koji misle kao ja, samo ne znamo što napraviti – ogorčena je jer želi da njezino dijete ide i na zdravstveni odgoj i na vjeronauk.

– Ne vidim zbog čega te dvije stvari nisu spojive. Zapravo mislim da se zdravstveni odgoj trebao u škole uvesti već odavno, dok bi vjeronauk trebao biti samo u crkvi i točka – smatra. Župnik Josip Pavlek pak kaže da nikome nije dao nikakav ultimatum, a kamoli da je nekog ucijenio. On sam je, kaže, za zdravstveni odgoj, ali ne ovakav. – Nitko ne mora potpisati ovu peticiju, mi živimo u slobodnom vremenu i svi se za takve stvari slobodno opredjeljuju – kazao nam je župnik Pavlek. Ipak, priznao je da se roditelji koji ne potpišu tako zapravo opredjeljuju da im djeca ne idu na prvu pričest i krizmu. – Roditelji se moraju opredijeliti na koji način žele odgajati svoju djecu, ne mogu ujutro biti vjernici, a popodne nešto drugo i ja im samo želim pomoći da budu bolji vjernici i bolji građani – objašnjava svoje viđenje stvari župnik Pavlek. – Da bi čovjek pripadao određenom društvu, mora se držati određenih pravila. Tako je i u vjeri. Nitko nije prisiljen da bude vjernik, no ako ne zadovoljavaš te kriterije, tvoje dijete ne može primati sakramente – kaže Pavlek i dodaje da to nisu pravila koja je on izmislio, već je to Božja riječ. Roditelji s kojima smo razgovarali misle pak da iza svega stoji udruga GROZD na čelu s Ladislavom Ilčićem koji je nedavno držao predavanje o zdravstvenom odgoju u Remetincu. Ilčić je kazao da je točno da je roditelje upoznao s problematikom zdravstvenog odgoja te da se na tribini govorilo o potpisivanju peticije, no da on ni koji način nije utjecao na župnika da svojim župljanima postavlja uvjete vezano za pristup sakramentima.

– To je isključivo u nadležnosti Crkve i u to se ne želim miješati – kazao je Iličić koji nije želio komentirati svećenikov postupak.

Nemamo veze s time

– Nama je drago da nas Crkva podupire u našim nastojanjima i borbi protiv zdravstvenog odgoja, no sve druge stvari, tko će ići na pričest i ostalo, to nije naš problem – kazao je Ilčić. Do komentara događanja u župi Remetinec pokušali smo doći i u Varaždinskoj biskupiji, no biskup Josip Mrzljak jučer je cijeli dan je bio odsutan. Ipak, dubiozama o zdravstvenom odgoju trebao bi napokon doći kraj. Naime, danas je stupila na snagu odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole. Uz odluku objavljenu u Narodnim novinama 13. veljače stajalo je da stupa na snagu osam dana od objave, odnosno danas. – Zakon je zakon i treba ga se držati, no ja ću i dalje propovijedati Božju riječ – kratko je to komentirao župnik Pavlek.

>> 'Štulhofer je kolateralna žrtva rasprave o zdravstvenom odgoju'

Ovaj Štulhoferov program vodi do

Ovaj Štulhoferov program vodi do nastranosti

– U ovom Štulhoferovu zdravstvenom odgoju propagiraju se stvari od kojih se moramo odmaknuti, stvari koje dovode do raznih nastranosti i ubojstava, a mi moramo ići u drugom smjeru – kaže prozvani svećenik i ističe da je odgoj koji je predložen školama potpuno suprotan temeljnim načelima Crkve.

– Kada bih ja pustio nekoga da nekome čini zlo, a ništa ne bih poduzeo, ja bih bio sudionik – objašnjava velečasni Josip Pavlek.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • aabbcc:

    . Ukinut vjeronaok, obustaviti pare iz proracuna pa neka strajkuju kod Boga i neka ih on placa za ono sto rade.

  • cuger koji sjedi:

    ja bi zabranio vjenčanje u Crkvi svima koji ne idu redovito na Sv. misu, a takvih je većina. Razmislite ugraditi kontrolore na vrata i da lupaju žig svake nedjelje. Ako nisi dovoljno skupio žigova, nećeš se moći ženiti u Crkvi, ... prikaži još! dosta je bilo kiča, a od vjere ni V.

  • Sonja Daisy:

    a što je s onima u Vatikanu, ja bih ovoga tamo poslala, neka malo reda napravi i neka onima u vrhu crkvene hijerarhije objasni, ili jesi vjernik ili nisi ... bila bi možda vjera (=Crkva) jeftinija