Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đikić: Plagijatori jednostavno ne mogu obnašati visoke funkcije

Đikić je naglasio da se peticija protiv plagiranja ne tiče samo ministra Barišića već je svrha uspostavljanje standarda i uređenje sustava kako se mladima više ne bi slale pogrešne poruke
15. svibnja 2017. u 10:49 47 komentara 2841 prikaza
Ivan Đikić, Vesnica Garašić i Damir Bakić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Plagiranje i plagijatori rak-rana su našeg obrazovnog, ali i svakog drugog sustava – poručio je Ivan Đikić, profesor i znanstvenik s Goetheova sveučilišta u Frankfurtu, na današnjoj konferenciji za medije pod nazivom Stop plagiranju u Hrvatskoj. Istoimena takva peticija, koja je bila pokrenuta prije nekoliko mjeseci, dobila je podršku 11.410 građana koji su izašli sa zahtjevom da Vlada i Sabor podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje te da se u Hrvatskoj konačno uvede osobito strogo sankcioniranje svih slučajeva plagiranja.

Ivan Đikić Ivan Đikić: 'Odgojen sam u demokršćanskoj obitelji, a nazivaju me komunistom i SDP-ovim savjetnikom'

Dapače, sugovornici konferencije, uz Đikića, Vesnica Garašić, docentica i znanstvenica Sveučilišta u Zagrebu, i Damir Bakić, profesor i znanstvenik Sveučilišta u Zagrebu, poručili su kako osobe kojima je dokazan plagijat više nikada ne bi trebale biti na javnim funkcijama u Republici Hrvatskoj.

Kako su poručili inicijatori peticije, od Vlade i Sabora zahtijevaju da se u Etički kodeks Sabora, kao i u postojeći Etički kodeks državnih službenika, unesu odredbe prema kojima plagiranje koje su počinili javni dužnosnici, a koje su utvrdila nadležna etička tijela, predstavlja tešku povredu etičnosti. Zahtijevaju, između ostalog, da se što prije donese zakon o etičkim standardima u javnom sektoru koji bi obuhvatio sve ljude zaposlene u javnoj upravi, od namještenika do dužnosnika. 

– Suština našeg zalaganja jest da s plagijatorima nema kompromisa. To sliči krivotvorenju novčanica. Plagiranje u znanosti apsolutno je u suprotnosti s osnovnim postulatima na kojima počiva znanost – kazao je Damir Bakić.

Profesor Đikić utvrdio je da nema razlike u tome je li plagijator plagirao jednu stranicu ili čitavu knjigu. 

– Ovaj problem, koji nije prisutan samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, treba riješiti vodeći se upravo svjetskim primjerima kažnjavanja – rekao je Đikić.

put za nove lijekove Ovo su velika otkrića hrvatskih znanstvenika u posljednjih godinu dana

Naglasio je kako se pokrenuta peticija protiv plagiranja u Hrvatskoj ne tiče samo ministra obrazovanja Pave Barišića, već je svrha peticije i cijele akcije uspostavljanje standarda i uređenje sustava kako se mladima više ne bi slale pogrešne poruke. Na pitanje hoće li se Đikić ipak vratiti u Hrvatsku i nastaviti znanstveni rad na Sveučilištu u Splitu, Đikić je poručio kako je razlog njegove ostavke rektor Sveučilišta, ali i premijer Andrej Plenković.

– Ako rektor laže o svojim profesorima, ja tako ne mogu raditi. Uostalom, i ne moram. Za 15 godina svoga rada na Sveučilištu nisam dobio ni kune. Želio sam uložiti svoje znanje, a do danas nisam dobio rješenje po kojem je moja ostavka prihvaćena. Dapače, rektor Splitskog sveučilišta sada želi da se uspostavi suradnja Splitskog i Frankfurtskog sveučilišta, a da ne povuče lažne izjave koje je rekao o meni. Druga osoba zbog koje sam tako odlučio je premijer Plenković. On je u žaru političke borbe rekao da sam slao e-mailove oporbenim strankama, a kada sam podnio ostavku, poručio je da je ovo slobodna zemlja u kojoj, ako ne želim, ne moram raditi. Nije to bila samo poruka meni, nego i svim mojim kolegama. Tako nam je poručio da možemo otići ako se ne slažemo s političarima. Ova dva primjera pokazuju što se događa s ljudima u Hrvatskoj i zato mislim da borbu protiv plagijata trebaju poduprijeti tijela državne uprave. Plagijatori jednostavno ne mogu obnašati visoke funkcije – zaključio je Đikić.

Pavo Barišić Reforma obrazovanja Barišić: Očekuje se da će primjena novih kurikuluma početi u školskoj godini 2018./2019. usvajanje znanja A je li netko pitao učenike? – knjiga o učenju koju su napisali osnovnoškolci Ivan Đikić VELIKI USPJEH Đikić i njegov tim znanstvenika objavili novo znanstveno otkriće
pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • blaz.elrat:

    Ne držim mnogo do diplomskog rada.Većina je prepisana iz mnogih izvora.Što ćemo sa diplomskim radovima,koji su pisani u prošlom sistemu,koji su za sadašnje prilike bezvrijedni.Bilo bi puno važnije,da se okrenemo protiv svih političara,koji imaju imovinu nesrazmjerno njihovim prihodima.Ispitivanje porijekla imovine,donijelo ... prikaži još! bi Hrvatskoj mnogo više.To bi bilo važnije od diplomskih radova.

  • Spezispezi:

    Udbaši i oni koji štite masovne ubojice ti ne smetaju. Uostalom zar Đikić nije otišao iz Hrvatske, ili izgleda da se tek sada doselio na domaću političku scenu. Netko tko je demokrćanin valjda bi ga u ovakvoj žabokrečini najprije moglo ... prikaži još! zasmetati ulice i trgovi nazvani po masovnom ubojici, pa tek onda sve ostalo kao što je plagiranje i slični prometni prekršaji.

  • Somelier:

    Šta je ponestalo tema da je opet Đikić aktuelan. Kao ne miješa se u politiku a nikako da iz nje izađe. Pa rekao je da će otiči iz Hrvatske. Da je toliki kapacitet i zvali bi ga. Ovako dobar je ... prikaži još! umjesto za znanost za naša dnevna politička potkusurivanja.