Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put za nove lijekove

Ovo su velika otkrića hrvatskih znanstvenika u posljednjih godinu dana

10.05.2017.
u 11:22

Otpornost bakterija na antibiotike postaje jedan od gorućih problema i zato su nužna veća ulaganja u potragu za novim lijekovima

Tim znanstvenika na čelu s akademikom Slobodanom Vukičevićem razvio je nakon Sumameda prvi hrvatski lijek za globalnu primjenu, Osteogrow, odnosno lijek za regeneraciju kosti. Namijenjen je pacijentima s problemima zarastanja kosti i onima kojima je potrebno nadomjestiti dio kosti koji nedostaje već za dvije do tri godine.

Znanstvenici s riječkog Medicinskog fakulteta sa znanstvenicima iz Kanade i Australije otkrili su novi virusni protein koji manipulira odgovor stanica urođene imunosti. Te su stanice važne za borbu protiv virusnih infekcija i tumora. Otkriven je, dakle, virusni protein koji dolazi na površinu inficiranih stanica te se veže za inhibicijski receptor ispoljen na tzv. natural killer stanicama i time onemogućuje ubijanje inficiranih stanica.

Kako je prof. dr. sc. Igor Štagljar objasnio početkom godine kada je objavljeno otkriće, prvi je put otkriveno kako 58 ljudskih receptora tirozin kinaza, proteina na površini stanica koji kontroliraju rast normalnih, ali i tumorskih stanica, komunicira u normalnim stanicama, ali i u stanicama nekih tumora. Prema tome, došli se do saznanja o 300-tinjak novih molekula koje jednog dana možemo koristiti kao ciljane molekule za terapiju protiv mnogobrojnih vrsta tumora.

Naš svjetski ugledni molekularni biolog, dr. Ivan Đikić, objavio je otkriće o dosad nepoznatom mehanizmu kojim se koristi bakterija legionela kako bi preuzela kontrolu nad stanicama, što prouzročuje smrtonosne upale pluća kod pacijenata s oslabljenim imunitetom. Otkriće će pripomoći u otkrivanju novih strategija za razvoj modernih lijekova, ponajprije onih za liječenje bakterijskih bolesti.

Znanstvenici IRB-a dr. Nikola Biliškov i dr. Danijela Vojta, u suradnji s domaćim i međunarodnim znanstvenicima, objavili su znanstveni rad u kojem su opisali proces termičkog raspada amonijeva borana, spoja koji se intenzivno istražuje kao potencijalni materijal za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju. Vodik se, naime, razmatra, a već i naveliko ulazi u primjenu kao ekološki prihvatljiv nosač energije koji bi zamijenio danas dominantna fosilna goriva.

Komentara 5

DU
Deleted user
13:08 10.05.2017.

Ništa od toga nije takvo otkriće jedino mediji podgrijavaju temu ugroženog znanstvenika a sve ostalo je mješanjem bakterija što rade tisuće znanstvenika i biologa u svijetu

MI
Mimizo
12:11 10.05.2017.

konačno se počeo baviti onim što mu je profesija a ne biti partijski glasnogovornik iz dijaspore

Avatar southman
southman
14:40 10.05.2017.

Vjerujem da se svaki student farmacije, biokemije i molekularne biologije u Hrvatskoj valja od smijeha na ove "grandiozne uspjehe naših znanstvenika", Đikića posebno !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije