Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
G. Sponza:

Petokraka je simbol NOB-a i ne može se izjednačavati s komunizmom

06.10.2017.
u 18:29

Prijedlog izmjena Kaznenog zakona vezano uz ustaški pozdrav ‘za dom spremni’, koji je u Sabor uputio IDS, podržavaju SDP i HNS

IDS je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim predlaže zatvorsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine za propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima te njihovih simbola i parola poput pozdrava “za dom spremni”.

Onima koji to učine pomoću računalne mreže kazna bi se uvećala za trećinu jer je tako omogućeno brzo širenje sadržaja koji postaje dostupan velikom broju ljudi.

– Pravna labavost i odbijanje ključnih institucija da se prema tom pitanju jasno i odlučno odrede dovele su do toga da je takvo ponašanje postalo društveno prihvatljivo. Cilj ovog zakona je zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru i toleriranje ustaške simbolike. Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne antifašističke i demokratske Europe glasat će za taj prijedlog – rekao je Giovanni Sponza.

Bilo kakvo izjednačavanje komunizma s ustaštvom iz IDS-ova kuta gledanja je deplasirano, pa zato ne predlažu iste kazne za komunističke oznake. – Ustaški režim bio je zločinački i usmjeren na progon vjerskih i nacionalnih manjina, ali i izdajnički. Nemojmo zaboraviti da su pod zvijezdom petokrakom vraćeni prodani dijelovi zemlje. Zvijezda petokraka je simbol NOB-a i ne može se izjednačavati s komunizmom – poručio je Sponza. HNS-ovac Milorad Batinić kazao je da njegova stranka podržava IDS-ov prijedlog, ali ipak dodaje da bi prije konačne podrške želio čuti mišljenje struke o visini predložene zatvorske kazne. SDP-ovac Bojan Glavašević pak kaže da je njegova stranka spremna podržati IDS-ov prijedlog, ali uz amandmane jer smatraju da postoji prostor za dopunu. – Potrebno je dopuniti definiranje vrsta obilježja koje treba sankcionirati, mi bismo dodali obilježja četničkog pokreta i drugih pokreta koji su imali obilježja fašizma. Vidjeli smo da u Hrvatskoj postoji širok prostor za interpretaciju. Treba iskoristiti ovu priliku da se taksativno navede što je kažnjivo i kako – kazao je Glavašević.

Komentara 128

DD
ddh
18:57 06.10.2017.

Pod petokrakom su strijeljani na Ovcari, petokraku je nosio Mladic s njegovim zlocincima i Skabrnji, petokraku su imali na kapi oni koji su bombardirali i unistavali Dubrovnik i Zadar, imali su i oni koji su klali, palili i silovali, koj su preoravali katolicka groblja i stotine tisuca protjerivali, cesto kroz minska polja, iz njihovih domova. Onaj tko brani tu petokraku je ili sam zlocinac ili komunisticka budala koja bi najvjerojatnije i dalje klala i ubijala. I ti t.zv. "intelektualci" s komunisticki pedigreom su nosioci tog yugo-cetbicko-komunistickog gena., to su moralne propalice i nesto, sto s ljudskom rasom nema veze.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
18:50 06.10.2017.

Ne kužim zašto poremećena i iskompleksirana četnička i oficirska deca stalno moraju nečim provocirati. Da to nije posljedica spoznaje da ipak nisu moralno superiorni, nasuprot onome što su ih učili cijeli život?

Avatar juricamesko
juricamesko
19:02 06.10.2017.

nitko vise u svijetu ne spori da je jugoslavenski komunisticki rezim bio diktatorski i zlocinacki a njegov voda Tito jedan od deset najvecih zlocinaca osim nasih takozvanih antifasista koji na obrani toga rezima lijepo zive.nazalost partizanski pokret proizveo je taj zlocinacki komunisticki rezim iza kojega su ostali deseci tisuca ubijenih i stotine tisuca obespravljenih, opljackanih,zatvaranih i sikaniranih pa ipak to nasim takozvanim antifasistima nista nije sporno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije