Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u drnišu i zagrebu

I Milan Bandić posudio nogu zbog opasnosti od mina

posudi nogu (1)
Foto: Zagreb.hr
1/3
04.04.2013.
u 12:28

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina ove se godine istovremeno održava u Zagrebu i Drnišu. Na takav način žele pokazati dvije Hrvatske. Jednu koja svaki dan živi s tim problemom i drugu koja njime nije opterećena.

– Cijelog sebe posvetit ću borbi protiv mina, puno smo napravili, ali posla još imamo. Realan rok za očekivati da Hrvatska bude kompletno očišćena od mina je 2019. godina – poručio je predsjednik Josipović podržavši međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina koji se ove godine održava i u Zagrebu i u Drnišu pod sloganom ''posudi svoju nogu''. Alarmantan je podatak da Hrvatska još danas ima 680 kvadratnih kilometara minsko sumnjivog prostora koji obuhvaća teritorij 12 županija, poručuju iz Centra za razminiranje.

– Današnja akcija odvija se i u Drnišu i Zagrebu jer na takav način želimo pokazati dvije Hrvatske. Jednu koja svaki dan živi s tim problemom i drugu koja nije svakodnevno opterećena s time – poručio je Dražen Jakopec ravnatelj Centra za razminiranje.

– Samo u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji više je od 100 kvadratnih kilometara koje su pod minama, a statistike kažu da je negdje oko nas još 74 tisuće mina. Mine ubijaju i kad rat stane i kad su ljudi ratna zbivanja zaboravili – kazao je Jakopec.

– Ove godine Virovitičko-podravska županija bit će očišćena od mina, a zatim slijede Vukovarsko-srijemska i Dubrovačko-neretvanska županija. To nam je pretpostavka za mnoge druge projekte, poput ukupnog navodnjavanja poljoprivrednih površina. Već smo i ranije koristili novac iz Fondova za razminiravanje, a sada nam se otvaraju još i veće mogućnosti – poručila je Vesna Pusić.

Podršku današnjem međunarodnom danu dali su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Dijana Pleština koji su simbolično "posudili svoju nogu", a akciju je podržao i premijer Zoran Milanović.

– Predugo traje razminiravanje u Hrvatskoj, nisam zadovoljan proračunom za taj dio, no nadamo se da ćemo problem riješiti – poručio je Milanović.

>>Oko Vinkovaca se radi na četiri projekta razminiranja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije