Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hvidra: Ograđujemo se od pozivanja na ulice i rušenja Vlade

Zabrinuti smo za sudbinu Tihomira Purde i Veljka Marića te tražimo da njihovu sudbinu što prije riješe sudbene i državne vlasti triju država. Njih su dvojica za nas nevina i tražimo da se što hitnije vrate u Hrvatsku
21. veljače 2011. u 13:29 187 komentara 8 prikaza
hvidra (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

– Izražavamo nezadovoljstvo zbog pozivanja na ulice i oružje, jer se problemi branitelja neće riješiti na ulici. Ograđujemo se od svakog pokušaja destabilizacije i rušenja Vlade Republike Hrvatske. To nas može omesti u ključnom trenutku ulaska Hrvatske u EU – rekao je Josip Periša, predsjednik središnjeg odbora Hvidre, na tiskovnoj konferenciji 17 krovnih braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

– Zabrinuti smo za sudbinu Tihomira Purde i Veljka Marića te tražimo da njihovu sudbinu što prije riješe sudbene i državne vlasti triju država. Njih su dvojica za nas nevina i tražimo da se što hitnije vrate u Hrvatsku – dodao je Josip Periša, a predstavnici 17 krovnih udruga naglasili su da oni predstavljaju dvije trećine hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Periša je naglasio da oni ne podupiru najavljene prosvjede ako su oni upereni na rušenje sadašnje vlasti te je potvrdio da svih tih 17 krovnih udruga podupire  premijerku Kosoricu.

– Možemo biti nezadovoljni, ali je podupiremo. S njom smo odlično surađivali i prije nego što je postala premijerka, uvijek je bila uz nas i podržavala nas u nastojanju donošenja novog zakona o braniteljima. Zato tražimo hitni prijam kod premijerke Kosor i resornih ministara kako bi nas informirali o tome kako će se ova dvojica zatočenih branitelja vratiti u Hrvatsku – dodao je Periša.

– Purda je žrtva zločina koji se dogodio u Srbiji. Sud u Haagu je osudio postojanje koncentracijskih logora u Srbiji, a ta ista Srbija na osnovu iznuđenih iskaza iz tih logora podiže tužbe protiv hrvatskih branitelja. To je samo nastavak politike Slobodana Miloševića – rekao je dr. Mladen Lončar, predsjednik udruge logoraša.

Predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih Ivan Pšenica rekao je da razumije ljutnju branitelja koji odlaze na prosvjede, ali ne razumije pozivanje na oružje. Sve probleme, naglasio je Pšenica, pa i ovaj trebamo rješavati kroz institucije države koju smo gradili. A Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije, rekao je da branitelji neće dopustiti Egipat u Hrvatskoj.

Predsjednik središnjeg odbora Hvidre Josip Periša, odgovarajući na novinarsko pitanje koje političke skupine žele zavaditi branitelje, rekao je: "Oni će se same prepoznati".

Na traženje izričitog odgovora bio je mnogo konkretniji.

– Pa to su HSP i HSLS koji je, kada je bio u vlasti početkom 2000., sudjelovao u progonu branitelja. Tu je i politička stranka koja je napustila sabornicu kada se donosio Zakon o braniteljima – dodao je Periša.

Slavica Hruškar, predsjednica Udruge nezavisnih dragovoljaca domovinskog rata, bila je mnogo oštrija i konkretnija. Ona je optužila bivšeg predsjednika Mesića koji je dilao transkripte, a okrznula je i njegova nasljednika Josipovića.

– Ne želim abolirati ni predsjednika Josipovića. On vrlo dobro zna što je dogovorio s predsjednikom Tadićem i koje su dokumente razmijenili. Ova vlast nije odgovorna za ovo što se događa, a predstavnici nekadašnje trećesiječanjske vlasti dolijevaju ulje na vatru – dodale je Slavica Hruškar.

Nakon nje za riječ se javio Josip Klemm rekavši kako Domovinski rat ne može privatizirati ni jedna stranka.

– Hrvatski će branitelji poštovati svaku legalno izabranu vlast. Mi nismo glasnogovornici ni predsjednika ni Vlade, a podupiremo svakog branitelja – dodao je Klemm.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić tek se na kraju javio za riječ kazavši da su Purda i Marić nevini jer im je optužnicu pisao Miloševićev režim koji je ubijao, rušio i otvarao koncentracijske logore.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • -obrisani-:

    HSP su nesvrstani desnicari...

  • utatica:

    Ova debela udovica ima dobru mirovinu i samo lunja uokolo, upoznala sam je Čavoglavama na Thompsonovom koncertu, tada smo je komentirali kao veselu udovicu koja krade Bogu dane

  • gorca:

    MILANOVIČ TJERA SVOJ SAN O PRIJEVREMENIM IZBORIMA ZATO GA NEMA U JAVNOSTI,A BUDALE KOJE DOĐU SUTRA NI NE ZNAJU DA IGRAJU PO NJEGOVIM PRAVILIMA.BAŠ ĆE SDP UKINUTI ZAKON O OPROSTU,