Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADROVSKA DEVASTACIJA

HUBOL: Na korak smo do urušavanja bolničkog sustava

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/4
16.06.2023.
u 16:32

Hitni prijemi su zatrpani, pacijenti stoga čekaju satima, a liječnici rade izvan svih normativa. Broj specijalističkih pregleda i dijagnostičkih pretraga je povećan jer se liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, opterećeni prevelikim brojem pacijenata, radom u dvije ili čak tri ambulante i silnom administracijom, nemaju dovoljno vremena baviti svojim pacijentima na kvalitetan način

Nakon što je nalaz Državnog ureda za reviziju o upravljanju ljudskim resursima u primarnoj zdravstvenoj i o dostupnosti tog dijela zdravstvene skrbi građanima potvrdio je kadrovsku devastaciju tog segmenta javnog zdravstvenog sustava, reagirali su iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika. 

- Podsjećaju da krovne liječničke organizacije, među kojima je i HUBOL, već godinama upozoravaju da ovakva nebriga i nesposobnost u upravljanju primarnim zdravstvom vodi potpunom urušavanju tog segmenta, a posljedično i slamanju bolničkog sustava. Sve to sada je jasno potvrđeno i nalazom državne revizije koji je dostupnost primarne zdravstvene zaštite građanima ocijenio djelomično učinkovitom jer je utvrđen cijeli niz nepravilnosti i propusta u donošenju strateških planskih dokumenata kao i provedbenih podzakonskih akata. Ako se odmaknemo od birokratskog jezika, “djelomičnu učinkovitost” možemo prevesti sa “sjedni, dva”.

- Nalaz revizije je jasno utvrdio da Vlada i Ministarstvo zdravstva nisu donijeli Strateški plan razvoja ljudskih resursa u zdravstvu, nisu osnovali neovisno nadležno tijelo koje bi planiralo i pratilo ljudske resurse, nisu uspostavili jedinstvenu evidenciju specijalizacija kao niti evidenciju organizacija u kojima je moguće specijalizirati, nisu donijeli kadrovske standarde na temelju kojih se definira broj timova u PZZ-u (tzv. Mreža za čije donošenje je rok istekao), nisu povezali Nacionalni javnozdravstveni informacijski sustav s drugim državnim informacijskim sustavima te su stoga podaci u njemu nepouzdani i neažurirani. Nalaz revizije je pokazao ono što svaki građanin zna iz svog osobnog iskustva: broj timova obiteljskih liječnika, ginekologa i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je nedovoljan, a ta zdravstvena skrb nije jednako dostupna na cijelom području Hrvatske. Situacija je takva da ne samo da naši građani u ruralnim krajevima i na otocima imaju znatno manju dostupnost zdravstva, nego npr. i građani pojedinih zagrebačkih kvartova imaju bitno lošiju dostupnost te usluge", stoji u HUBOL-ovom priopćenju.

POVEZANI ČLANCI:

- PZZ je devastirana, o kadrovima se sustavno ne vodi briga, nema strategije niti plana, nema nužnih baza podataka da bi se moglo kadrovski upravljati. Te specijalizacije unutar PZZ-a neatraktivne su mladim liječnicima zbog radnog opterećenja, neorganizacije i besperspektivnosti - navodi dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a

Sve te činjenice se zakonom spojenih posuda prelijevaju na bolnički sustav, upozorava HUBOL. Hitni prijemi su zatrpani, pacijenti stoga čekaju satima, a liječnici rade izvan svih normativa. Broj specijalističkih pregleda i dijagnostičkih pretraga je povećan jer se liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, opterećeni prevelikim brojem pacijenata, radom u dvije ili čak tri ambulante i silnom administracijom, nemaju dovoljno vremena baviti svojim pacijentima na kvalitetan način.

- Naša zdravstvena administracija nije u stanju voditi brigu u sustavu koji joj je povjeren na upravljanje, ali strateškog partnera pronalazi u privatnom sustavu i pronalazi vremena sugerirati ravnateljima da je gorući problem u javnom sustavu komunikacija liječnika i pacijenata sugerirajući održavanje tečajeva komunikacije. Nikako nam nije jasno kakva je to strategija koju vodi ova zdravstvena administracija, naglašavaju iz HUBOL-a.

- Nalaz revizije je dao cijeli niz konkretnih mjera koje moraju provesti Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ. Međutim, ističu iz HUBOL-a, poučeni dosadašnjim iskustvom boje se da će nalaz revizije završiti u ladici, a nitko neće odgovarati za nedonošenje propisa i planova te neprovođenje mjera. A primarna zdravstvena zaštita nastavit će nepovratno kliziti u bezdan, zaključuju u HUBOL-u.

VIDEO Liječnici prije sastanka s Plenkovićem: Dolazimo u dobroj vjeri

Komentara 11

LJ
ljeto90
17:38 16.06.2023.

Ima ih ima samo sa kupljenom diplomom?? U najmanju ruku kao da nas je 30 miliona a po hodnicima bas i nema pacijenata

GR
Greben
19:27 16.06.2023.

I tko je to unustio?

Avatar Jopa
Jopa
20:10 16.06.2023.

Ja kad hvala Bogu rijetko dođem u ambulantu nikada nema gužve, čekam ponekad i do 1h ali gužve nema. Čujem da je slično i u Njemačkoj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije