Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HUB: Primijetili smo napore države u pojednostavljenju regulacije i smanjenju poreznog opterećenja

priopćili su iz Hrvatske udruge banaka povodom postizanja nagodbe između banaka i Vlade o odustanku od arbitraže oko CHF kredita
02. veljače 2021. u 17:36 0 komentara 147 prikaza
Švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska je u procesu ulaska u eurozonu te su primijećeni napori države u cilju poboljšanja zakonodavstva, poticanja novih investicija, pojednostavljenja regulacije i smanjenja poreznog opterećenja.

Stoga je šest banaka odlučilo postići dogovor s Vladom Republike Hrvatske u vezi arbitražnih postupaka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) vezanim uz konverziju CHF kredita.

Zagreb: Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH Digitalni novac Odluka Europske središnje banke o dolasku e-eura do ljeta

Tako se sprječavaju dodatni troškovi koji opterećuju fiskalni kapacitet države, ali i poslovanje banaka koje imaju ključnu ulogu u gospodarskom oporavku s obzirom na to da provode razne gospodarske mjere i održavaju kreditnu aktivnost - priopćili su iz Hrvatske udruge banaka povodom postizanja nagodbe između banaka i Vlade o odustanku od arbitraže oko CHF kredita te dodali da otvorenost za suradnju i dogovor ukazuje na činjenicu da će banke i nadalje biti aktivan partner Vladi Republike Hrvatske, građanima i poduzetnicima u prevladavanju negativnih posljedica koronavirusa i razornih potresa.

- Banke imaju ključnu ulogu u održavanju i pokretanju gospodarstva i ekonomije te su u kontinuiranom razgovoru s predstavnicima ​Vlade Republike Hrvatske. Zajednički interes financijskog sektora i Vlade je poticati održivi gospodarski rast i konkurentnost Hrvatske na međunarodnoj razini te potaknuti povećanje investicija i kapitala za ulaganja u poduzetništvo i rasta održive kreditne potražnje - kažu u HUB-u te napominju da su od početka pandemije koronavirusa banke, kako kažu, konstruktivno i proaktivno djelovale te poduzele niz gospodarskih mjera u svrhu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti.

POTRES U HRVATSKOJ Vlada naložila bankama i bilježnicima: Obustavite ovrhe i omogućite donacije stradalima

- Banke će podržati stvaranje još pozitivnijeg poslovnog okruženja i investicijske klime u cilju poticanja gospodarskog rasta i prosperiteta cjelokupnog društva, ali i kreditne aktivnosti u djelatnostima od strateškog značaja poput zelene industrije, energetike, IT sektora i ostalih djelatnosti s dodanom vrijednošću - poručili su iz bankarskog udruženja.

 

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.