Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Htjele se školovati, ali kupile su Cambridge, a ne hrvatski program, pa završile na sudu

Naknadnim inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da on ni nema propisanu stručnu spremu, a niti pedagoško psihološko obrazovanje za predavača!
27. siječnja 2020. u 16:20 0 komentara 1144 prikaza
Foto: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Općinski sud u Varaždinu poništio je ugovor o školovanju sklopljen između dviju polaznica i tvrtke koja, prema nepravomoćnoj presudi, svakoj mora vratiti po 4750 kuna školarine. Polaznice iz Zagreba i Siska u tužbi su navele da su preko internetskog servisa za grupnu kupnju dobile ponudu za stručno osposobljavanje i usavršavanje u kojoj je bilo navedeno da nastava u svim centrima tvrtke počinje 15. rujna 2012. i da se sastoji od 100 sati predavanja. Ugovorom o školovanju tvrtka se, ističu, obvezala tužiteljice školovati za smjer financijski menadžer i sukladno nastavnom planu i programu osigurati stručni kadar, nastavna pomagala i opremu.

Ministrica Divjak Obrazovno izvješće EK Osmogodišnje školovanje u Hrvatskoj najkraće je u Europskoj uniji

Nakon uspješno okončanog obrazovanja, trebale su dobiti uvjerenje o završenom programu osposobljavanja i usavršavanja s upisom zanimanja u radnu knjižicu. No, puno toga je pošlo po krivu. Nastava nije započela 15. rujna nego 26. studenog 2012., a već tijekom prvog mjeseca predavanja prekršene su, navode, gotovo sve odredbe iz ugovora. Predavač je polaznicima odmah rekao da se neće pridržavati programa upisanih smjernica za predavanje, već je proizvoljno govorio o temama koje nisu bile predviđene u nastavnom programu za smjer obrazovanja koji su ugovorile. Prvih 60 sati predavanja održao je predavač predstavljen kao osoba koja se poslovima knjigovodstva i računovodstva uspješno bavi duži niz godina.

Polaznicima je bilo sumnjivo zašto se nije pridržavao zadanog programa, a nije pokazivao ni odgovarajuće znanje. Djelovao im je neozbiljno i amaterski, a izlaganja su mu vremenski trajala kraće od predviđenog. Naknadnim inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da on ni nema propisanu stručnu spremu, a niti pedagoško psihološko obrazovanje za predavača! Prostorije u kojima se odvijala nastava bile su hladne i nije bilo dovoljno mjesta za sjedenje, a i računala je bilo manje od polaznika.

Maturanti NACIONALNI PROGRAM ZA MLADE Cilje je osigurati jednake uvjete za školovanje, zapošljavanje i dostojanstven život

Obje tužiteljice su se zajedno s još osmero polaznika obratile ravnatelju koji je najavio promjenu predavača. No, stekle su dojam da škola ne namjerava ispraviti grešku, pa su podigle tužbe. Naknadnim inspekcijskim nadzorom od strane ovlaštenog tijela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih utvrđeno je da su ugovori koje su potpisale zapravo ništetni jer je ugovoreno obrazovanje za naziv "financijski manager" koji Ministarstvo nije odobrilo, a u ugovoru, osim toga, nije bilo definirano radi li se o obrazovanju ili usavršavanju. Program osposobljavanja je bitno niže razine složenosti od programa usavršavanja, a oba predviđaju više od 100 sati nastave.

Tek su, kažu, naknadno iz dopisa Ministarstva saznale da su upisane kao polaznice programa osposobljavanja za voditelja financija. Tužena tvrtka se u cjelosti usprotivila optužbama, navodeći da su ugovorile obrazovanje za financijskog managera po sustavu Sveučilišta Cambridge iz Velike Britanije. Radi se o neformalnom obrazovanju, pa se na taj program, tvrde, ni ne odnose posebni propisi koji važe za formalnu edukaciju, a time u vodu pada i očitovanje prosvjetnog inspektora. Tvrtka ima verificiran program pod nazivom "manager financija" i program Sveučilišta Cambridge pod nazivom "financijski manager".

Učenice Obrtničke škole iz Splita posjetile su Finsku Splitske učenice u Finskoj: 'Školovanje je besplatno, a učenici i nastavnici se oslovljavaju imenima'

U ponudi na internetskom servisu za grupnu kupnju bilo je, ističe, jasno navedeno da se radi o programu za financijskog managera. Tužiteljice su, dakle, zaključile ugovor o školovanju za smjer financijski manager i znale su da kupuju Cambridge, a ne hrvatski program, branila se tvrtka koja tvrdi da je ispunila sve svoje obveze, pa  i promijenila spornog predavača. Za jednu od tužiteljica u tvrtki kažu da se tijekom predavanja koristila računalom više radi posjeta drugim web stranicama i dopisivanja e-mailom s drugim polaznicima, nego praćenja nastave. 

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.