Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manager financija ili financijski manager?

Htjele se školovati, ali kupile su Cambridge, a ne hrvatski program, pa završile na sudu

Foto: Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL
1/2
27.01.2020.
u 16:20

Naknadnim inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da on ni nema propisanu stručnu spremu, a niti pedagoško psihološko obrazovanje za predavača!

Općinski sud u Varaždinu poništio je ugovor o školovanju sklopljen između dviju polaznica i tvrtke koja, prema nepravomoćnoj presudi, svakoj mora vratiti po 4750 kuna školarine. Polaznice iz Zagreba i Siska u tužbi su navele da su preko internetskog servisa za grupnu kupnju dobile ponudu za stručno osposobljavanje i usavršavanje u kojoj je bilo navedeno da nastava u svim centrima tvrtke počinje 15. rujna 2012. i da se sastoji od 100 sati predavanja. Ugovorom o školovanju tvrtka se, ističu, obvezala tužiteljice školovati za smjer financijski menadžer i sukladno nastavnom planu i programu osigurati stručni kadar, nastavna pomagala i opremu.

Nakon uspješno okončanog obrazovanja, trebale su dobiti uvjerenje o završenom programu osposobljavanja i usavršavanja s upisom zanimanja u radnu knjižicu. No, puno toga je pošlo po krivu. Nastava nije započela 15. rujna nego 26. studenog 2012., a već tijekom prvog mjeseca predavanja prekršene su, navode, gotovo sve odredbe iz ugovora. Predavač je polaznicima odmah rekao da se neće pridržavati programa upisanih smjernica za predavanje, već je proizvoljno govorio o temama koje nisu bile predviđene u nastavnom programu za smjer obrazovanja koji su ugovorile. Prvih 60 sati predavanja održao je predavač predstavljen kao osoba koja se poslovima knjigovodstva i računovodstva uspješno bavi duži niz godina.

Polaznicima je bilo sumnjivo zašto se nije pridržavao zadanog programa, a nije pokazivao ni odgovarajuće znanje. Djelovao im je neozbiljno i amaterski, a izlaganja su mu vremenski trajala kraće od predviđenog. Naknadnim inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da on ni nema propisanu stručnu spremu, a niti pedagoško psihološko obrazovanje za predavača! Prostorije u kojima se odvijala nastava bile su hladne i nije bilo dovoljno mjesta za sjedenje, a i računala je bilo manje od polaznika.

Obje tužiteljice su se zajedno s još osmero polaznika obratile ravnatelju koji je najavio promjenu predavača. No, stekle su dojam da škola ne namjerava ispraviti grešku, pa su podigle tužbe. Naknadnim inspekcijskim nadzorom od strane ovlaštenog tijela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih utvrđeno je da su ugovori koje su potpisale zapravo ništetni jer je ugovoreno obrazovanje za naziv "financijski manager" koji Ministarstvo nije odobrilo, a u ugovoru, osim toga, nije bilo definirano radi li se o obrazovanju ili usavršavanju. Program osposobljavanja je bitno niže razine složenosti od programa usavršavanja, a oba predviđaju više od 100 sati nastave.

Tek su, kažu, naknadno iz dopisa Ministarstva saznale da su upisane kao polaznice programa osposobljavanja za voditelja financija. Tužena tvrtka se u cjelosti usprotivila optužbama, navodeći da su ugovorile obrazovanje za financijskog managera po sustavu Sveučilišta Cambridge iz Velike Britanije. Radi se o neformalnom obrazovanju, pa se na taj program, tvrde, ni ne odnose posebni propisi koji važe za formalnu edukaciju, a time u vodu pada i očitovanje prosvjetnog inspektora. Tvrtka ima verificiran program pod nazivom "manager financija" i program Sveučilišta Cambridge pod nazivom "financijski manager".

U ponudi na internetskom servisu za grupnu kupnju bilo je, ističe, jasno navedeno da se radi o programu za financijskog managera. Tužiteljice su, dakle, zaključile ugovor o školovanju za smjer financijski manager i znale su da kupuju Cambridge, a ne hrvatski program, branila se tvrtka koja tvrdi da je ispunila sve svoje obveze, pa  i promijenila spornog predavača. Za jednu od tužiteljica u tvrtki kažu da se tijekom predavanja koristila računalom više radi posjeta drugim web stranicama i dopisivanja e-mailom s drugim polaznicima, nego praćenja nastave. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije