Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cilje je osigurati jednake uvjete za školovanje, zapošljavanje i dostojanstven život

Po prvi puta je u strateškom dokumentu posebno izdvojeno područje mladi u ruralnim sredinama i područje rada s mladima, a općine, gradovi i županije bit 
će ključni partneri Ministarstva u procesu realizacije pojedinih odredbi
24. svibnja 2019. u 08:54 1 komentara 196 prikaza
Maturanti
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Večernji list grupa pokrenula je veliku nacionalnu akciju „Hrvatska pamet Hrvatskoj“ čiji je krajnji cilj zadržati mlade obrazovane ljude u domovini.

U PETAK Hrvatski učenici po treći put štrajkaju za klimu

Nakon putujućih okruglih stolova i tribina pod zajedničkom egidom „Budućnost u Hrvatskoj“ koji su se održali u suradnji sa šest hrvatskih sveučilišta, akcija će biti predstavljena i studentima Ekonomskog fakulteta Split u ponedjeljak 27. svibnja s početkom u 15 sati.

Da se aktivno radi na ostanku mladih na svim razinama, potvrđuje i četvrti po redu strateški dokument za mlade u Hrvatskoj ‘Nacionalni program za mlade 2019. - 2024.” čiji je koordinator pripreme Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U izradu je bila uključena Radna skupina s više od četrdeset predstavnika tijela državne uprave, znanstvenih i obrazovnih institucija, poslodavaca i sindikata te udruga mladih.

GRABAR- KITAROVIĆ 'Kontinentalna Dalmacija najteže pogođena negativnim demografskim kretanjima'

Proaktivan pristup

- U završnoj smo fazi donošenja Programa i uskoro će njegov nacrt biti na savjetovanju s javnošću kada će se moći uputiti i dodatni prijedlozi mjera za uvrštenje. Dokument je nastao osluškivanjem potreba mladih i kroz proaktivan pristup svih državnih tijela s ciljem da se poboljša uvjete i kvalitetu života mladih ljudi i omogući njihovo potpuno i punopravno uključivanje u društvo. Važno je reći da se dokumentom ujedno potiču općine i gradovi da osnivaju savjete za mlade i da tako mlade potiču na djelovanje u zajednici - istaknula je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te napomenula da se mjere iz dokumenta odnose na, primjerice, obrazovanje mladih, povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada, posebno mladih s niskim kvalifikacijama, osnaživanje mladih za poduzetništvo i samozapošljavanje, poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, stvaranje poticajnog okruženja za uključivanje u društvo mladih u sustavu socijalne skrbi, unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite mladih, unapređenje ponašanja mladih usvajanjem zdravih stilova života, stvaranje uvjeta za ostanak mladih u ruralnim sredinama, povećanje kvalitete i opsega rada s mladima i drugo.

Bolja integracija

- Važan element poticanja sudjelovanja mladih u zajednici su godišnji natječaji za udruge mladih koje provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U 2019. godini za natječaje udruga mladih i za mlade planira se ukupni iznos od 8,5 milijuna kuna iz sredstava Državnog proračuna te oko 27,75 milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda - kazala je ministrica Murganić te istaknula kako će ovaj program u znatno boljoj mjeri odgovoriti na potrebe mladih u Hrvatskoj.

12.05.2015., Baranja, Kopacki rit - U Parku prirode Kopacki rit postavljen je drveni most preko mocvare, a to je samo jedan od niza njihovih novih projekata. DEMOGRAFIJA Ako donesu zakon 'hektar za novorođenče', odmah idem raditi desetero djece

- Bit će učinkovitiji jer sadržava mjere koje su mjerljive, a tijekom provedbe pratit će se i učinak mjera. Bilo nam je važno u sam proces izrade uključiti što veći broj aktera kako bismo što kvalitetnije odgovorili na potrebe mladih. Područja Programa su obuhvatnija, primjerice, prvi puta je u strateškom dokumentu posebno izdvojeno područje mladi u ruralnim sredinama i područje rada s mladima. Po donošenju Programa, Ministarstvo će aktivno surađivati sa svim općinama, gradovima i županijama koje su ključni suradnici i partneri u procesu realizacije pojedinih odredbi - naglašava ministrica Murganić.

Predviđeno je i pružanje potpore mladima koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja te nisu u sustavu obrazovanja odraslih, kao i stvaranje poticajnog okruženja za uključivanje u društvo mladih u sustavu socijalne skrbi.

- Glavni cilj Programa je osigurati poticajno okruženje za mlade, u kojem će kroz kvalitetno obrazovanje i opremljenost relevantnim znanjima i vještinama imati mogućnost boljeg integriranja na tržište rada i u društvo. Želja nam je da svakoj mladoj osobi u Hrvatskoj osiguramo jednake uvjete za školovanje, zapošljavanje i dostojanstven život, u skladu s njenim optimalnim mogućnostima - zaključila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Zagrebački maturanti proslavili Norijadu na Bundeku

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Hvala našem Hrvatskom Bogu i naravno Vladi, na čelu sa poglavarom Mesijom Andrejom Anemikom neovisna država samo što nije riješila demografski upadak, a time i svoj opstanak. Nacionalni program (gdje ste jezikoslovci?) za mlade je spas u posljednji čas (kec ... prikaži još! iz rukava za EU izbore), obnarodovano jamstvo ravnopravnosti iliti jednakosti u školovanju i zapošljavanju, te dostojanstvenom životu za mlade, koje već postoji u stvarnosti. Naime u neovisnoj državi ustanovljene su tri kaste zaslužni osloboditelji, zaslužni državovoditelji i tegleće parije, čiji potomci u okviru svojih pasta imaju jednaka prava. Iz prve dve kaste se mladi zapošljavaju kao uhljebi, a iz treće kao dvonožna tegleća marva. Tako je bilo od nastanka i bit će do prestanka neovisne države i suvišno je isto potvrdjivati nekakvim programima. Inače državovoditelji su digli na viši nivo komunističku propagandu (bez bratstva i jedinstva). Dakle za mladunčad dvonožnih, papkara i kopitara je osiguran Raj zemaljski (uz dvonožne glodare koji su se u njega već uselili). Što se pak tiče odrasle dvonožne tegleće marve ista može pocrkati od sreće, zbog Raja za njihove potomke. Bože naš mili Hrvatski, prosto za nepovjerovati, kakva je sprdnja državni tor tvojeg najvjernijeg stada.