Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osmogodišnje školovanje u Hrvatskoj najkraće je u Europskoj uniji

Pohvaljeno je licenciranje ravnatelja uvršteno u zakon
01. listopada 2019. u 06:20 4 komentara 365 prikaza
Ministrica Divjak
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ciklus obveznog osnovnog obrazovanja među najkraćima je u EU – osnovna škola traje samo osam godina, mladi nisu osobito zadovoljni kvalitetom svojeg obrazovanja. Mobilnost radi učenja u Hrvatskoj je niska (6,9%, što je znatno manje od referentne vrijednosti EU od 20% i prosjeka od 10,7%), a naši učenici imaju niže rezultate od prosjeka EU u čitanju, prirodoslovlju, a posebno u matematici.

Vukovar: OŠ Nikole Andrića VUKOVAR Kreće obnova OŠ Nikole Andrića, Divjak: Podsjećala je na bolnu prošlost

Sve te opaske sažete su u Pregledu obrazovanja i osposobljavanja koje je za 2019. godinu sastavila Europska komisija. U izvješću je između ostalog istaknuto kako je u Hrvatskoj premalo nastavnika za prirodoslovlje, tehnologiju, inženjerstvo, matematiku i informatiku, naročito u školama na udaljenijim područjima, a da se pritom ne nude posebni poticaji kojima bi se taj manjak nadoknadio.

Komisija nije propustila spomenuti ni plaće obrazovnih nastavnika naglašavajući da je u studenome 2018. prosječna neto plaća osnovnoškolskih učitelja iznosila 895, a srednjoškolskih nastavnika 975 eura, što je znatno manje od prosječne neto plaće osoba sa završenim tercijarnim obrazovanjem.

previše nepopunjenih mjestiju Divjak: Kvote na sveučilištima su prevelike, to nije realno

Uz tu opasku naveli su da će se nastavnicima država plaće povećati za pet posto u dvije faze, a da oni nastavnici koji sudjeluju u provedbi pilot-projekta kurikularne reforme Škola za život primaju bonus do 15 posto.

Pohvaljena je činjenica da je u Zakon o obrazovanju uvršteno licenciranje ravnatelja jer u Hrvatskoj do sada ravnatelji nisu imali obuku u vodstvu ili menadžmentu u obrazovanju niti se njihova uspješnost u radu ocjenjivala i utjecala na plaću.   

>> Pogledajte i ovaj video: Ministrica Blaženka Divjak u posjeti OŠ Gračani

 
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • larala:

  kad bi se zbrojili sati koje učenici provedu u školi i doma učeći, djeca u hrvatskoj bi bila na vrhu a, ne dnu ljestvice. još da se uzme u obzir hrpa nepotrebnog gradiva i bubanje na napet na koje ih ... prikaži još! se samo u hrvatskoj prisiljava, bili bi najbolji a, ne najgori. usput u drugim zemljama u školsku satnicu ulaze školske i van školske aktivnosti u hrvatskoj su te sate zaboravili prikazati jer našoj ministrici i vladi nije cilj znanje već produžetak boravka u školi da bi se onima koji uče i idu korak dalje u učenju kad dođu doma oduzela ta mogućnost. jer ipak, u hrvatskoj mogu biti sposobni samo oni podobni koji i sa 4,2 mogu po novom imati zaključno 5 i biti jednaki sa onima koji cijelu godinu uče za 5.0.

 • Avatar Pepica.Pušić
  Pepica.Pušić:

  Polako ali sigurno postajemo zemlja neznanja (što nije bio slučaj u doba mraaaačnog komunizma), a školi za život, u ovoj maćehi od naše domovine, bolje bi pristajao naziv: škola za preživljavanje!

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Kad smo jadnu djecu prisiljavali da uče napamet 50 faraona dok u suprotnom nisu znali niti 5 hrvatskih književnika.