Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ortački ugovori

HSS pokazao da ne želi obnoviti niti mu treba Hrvatski dom

hrvatski1_PXL_kar_010213_56
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/7
09.02.2013.
u 11:03

Neka se osnuje javna ustanova s udrugama koje bi preuzele odgovornost za zgradu

HSS je pokazao da ne može niti želi obnoviti Hrvatski dom, niti mu treba čitava zgrada – kaže Milan Medić, nekadašnji čelnik Studentskog kulturnog centra Braća Radić.

Stranci samo dio prostora

SKUC je, nastavlja, od 1994. do 1998. godine skupio oko 350.000 njemačkih maraka.

– Uložili smo ih u uređenje sanitarnog čvora, uredskih prostora, djelomično uređenje ugostiteljskih kapaciteta i pozornice. Nabavljeni su razglas i ostala oprema... – nabraja Medić.

Grad je čudnim ugovorima gotovo pa darovao kultnu zgradu HSS-u, čime bi se moglo pozabaviti i Državno odvjetništvo. Oporba na čelu sa SDP-om šuti o ovom slučaju. Posvetili su se zadnjih tjedana mjerenju razine šećera u krvi i krvnog tlaka po gradu. Viša referentica za protokol i odnose s javnošću Grada Ana Župančić kaže da HSS od 1995. do 1997. “organizirala brojne aktivnosti kojima su se prikupljala sredstva za obnovu zgrade”.

– Ukupno je prikupljeno 652.996,57 kuna, a tu nisu uračunate donacije u materijalu i radovima. Sanirana je i zaštićena zgrada koja je bila u vrlo lošem stanju – kaže A. Župančić.

Medić dodaje da nakon odlaska Dubravka Delića, današnjeg nezavisnog političara i dogradonačelnika, iz stranke sredinom ‘90-ih HSS nije uložio značajnija sredstva.

– Karlovac bi trebao osnovati javnu ustanovu s udrugama civilnog društva koje su zainteresirane preuzeti dio odgovornosti za Hrvatski kojim bi ta ustanova upravljala. HSS-u bi vjerojatno bilo bolje ili da zadrže samo zapadno krilo zgrade ili da im Grad osigura prostorije drugdje – smatra Medić.

Podsjetimo da je Grad s HSS-om 1994. sklopio ugovor po kojem ta stranka Hrvatski dom dobiva na besplatno korištenje i upravljanje na 99 godina, pod uvjetom da je obnovi. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić 2008. sklapa novi i istovjetan ugovor s HSS-om. No, što je sa starim? Je li HSS-u poklonjeno 14 godina?

Bez DORH-a i Gradskog vijeća

Tri godine potom sklapa se aneks s HDZ-ovim partnerom u vlasti. U tom aneksu se “polazi od činjenice” da HSS nije u mogućnosti obnoviti Hrvatski dom i Grad to preuzima na sebe. Stranka i dalje besplatno uživa zgradu. Župančić tvrdi da Gradsko vijeće nije nadležno, pa nije dalo suglasnost na ugovor iz 2008. i njegov dodatak te da nije prethodno zatražena suglasnost DORH-a.

Komentara 1

FA
fafonja
16:37 09.02.2013.

Javnu ustanovu s udrugama civilnog društva? Baš nam treba još raznih udruga, pokreta i sabora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije