Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatskoj nakon Brexita jedno dodatno mjesto u Europskom parlamentu

Lisabonski ugovor predviđa da najveći broj zastupnika u Europskom parlamentu može biti 751, koliko je sada u ovom sazivu
23. siječnja 2018. u 17:44 14 komentara 1125 prikaza
Europski parlament
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL

Odbor za ustavna pitanja izglasao je u utorak prijedlog za raspodjelu 73 zastupnička mjesta koja ostaju upražnjena nakon izlaska Velike Britanije, prema kojemu bi Hrvatska dobila jedno dodatno mjesto.

Viktor Orban VIKTOR ORBAN 'Nećemo dopustiti Bruxellesu da nam diktira kome bismo trebali odobriti utočište'

Prema prijedlogu parlamentarnog odbora, broj zastupnika u Europskom parlamentu u sljedećem sazivu od 2019. do 2024. smanjio bi se sa sadašnjih 751 na 705.

Od 73 zastupnička mjesta koje ima Velika Britanija, njih 46 bi se ostavilo za pričuvu za buduća proširenja te za zastupnike koje bi bili izabrani na sveeuropskim listama. Preostalih 27 britanskih mjesta rasporedilo bi se na 14 zemalja članica koje su podzastupljene u Europskom parlamentu. 

Hrvatska po tome dobiva jedno mjesto i imala bi 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika. Najviše dodatnih mjesta dobila bi Francuska - umjesto sadašnja 74 zastupnika imat će ih 79. Španjolska bi dobila četiri zastupnika, s 54 na 59, tri dodatna zastupnika dobile bi Italija, sa 73 na 76, i Nizozemska s 26 na 29.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Europski parlament
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

Lisabonski ugovor predviđa da najveći broj zastupnika u Europskom parlamentu može biti 751, koliko je sada u ovom sazivu.

Odbor je također predložio da se određeni broj mjesta ostavi za zastupnike koji bi bili izabrani na sveeuropskim listama. Njihov broj bi odgovarao broju država članica, a on bi se mogao popuniti čim se dovrši reforma izbornog zakonodavstva u EU-u. Međutim, riječ je o kontroverznom prijedlogu za koji postoji malo izgleda da bude prihvaćen.

O prijedlogu odbora za ustavna pitanja glasovat će se na sjednici Europskog parlamenta početkom sljedećeg mjeseca, ali konačnu riječ imaju zemlje članice koje to moraju jednoglasno potvrditi.  

Za buduća proširenja ostavilo bi se 16 zastupničkih mjesta.

Članovi odbora ističu da bi se uvođenje transnacionalne izborne jedinice, čitave Europske unije kao jedne izborne jedinice, "ojačao osjećaj" europskog građanstva i europski karakter izbora.

Srbija EUROPSKA KOMISIJA Za mogući ulazak Srbije i Crne Gore u EU 2025. prijelomna je 2019. Bojko Borisov spor hrvatske i slovenije Bugarski premijer: Iskreno ću zamoliti Plenkovića da pokaže volju Putovnica preporuke iz bruxellesa Sve crvene, samo hrvatska putovnica plava
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • aabbcc:

  Ne kuzim zasto, treba im neko trosak praviti ili pare davati umjesto Engleza ?

 • Avatar moham
  moham:

  “Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU.”..... Nakon toga se Hrvatsku smješta u kontekst zemalja poput Poljske i Madarske, u kojima je ugrožena demokracija, te BiH, Bugarske i Rumunjske koje su “poznate samo po korupciji i izvozu ... prikaži još!zvozu prosjaka”................... Sta ovome dodati? Nista! Sve je istina. Hrvati, Poljaci, Madjari "izvoze" fasizam u EU, a Rumunji, Bosanci i Bugari prosjake. Jednog lijepog dana, kada Srbija udje u EU, EU ce biti preplavljena Srbima i Romima koji su poznati po "redu, radu i disciplini"...pogotovu ovi drugi.

 • zoranos:

  Koliko onda dobija Luxemburg? Kladm se da Slovenci dobijaju 2!