Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPCI ŠIROM SVIJETA

Hrvatski vinari odgovorili Vučiću: Ovo nam je reklama, u Srbiji uživaju u malvaziji

Foto: Srećko Miletić/Duško Marušić/Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
1/5
06.03.2021.
u 18:19

Predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio je Vučiću da dođe u Istru i ponešto nauči o vrhunskim vinima, ali i o otvorenosti i toleranciji

Reklama, ovo nam je definitivno i jedna vrsta reklame... – smije se Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u intervjuu za sarajevsku televiziju iznenada okomio na istarsku malvaziju, kazavši da je to loše vino koje ništa ne valja. Reakcije su odmah uslijedile. “Hrvati su u očaju nakon riječi Vučića da je čuvena istarska malvazija loše vino”, jedan je od naslova na portalima.

Tko ima bolje vino

– Ne bih ulazio u ukuse gospodina Vučića, kao što ne ulazim ni u motive te njegove izjave. Rekao bih da su njegovi sugrađani, naši kupci u Srbiji koji uživaju u malvazijama i drugim istarskim vinima, definitivno najbolji pokazatelj o kakvom se vinu radi. Ne samo u Srbiji nego i u drugim zemljama u Europi i svijetu. Ipak je istarska malvazija vino koje se ne pije samo kod nas, nego se i izvozi. Osim ocjena velikih vinskih kritičara, i na najvećim svjetskim ocjenjivanjima vina malvazija visoko kotira i skuplja najsjajnija odličja – dodaje Benvenuti, koji se previše ne zamara Vučićevim enološkim ocjenama.

U istarskim vinogradima još traju zimski radovi, rezidba i vezidba idu prema kraju. Temperature rastu i vinogradari iščekuju početak vegetacije. Oko 200 vinara u Istri proizvodi malvaziju koja je, u izvedbi vinarija Kozlović i Cattunar, lani na prestižnom Decanteru u Londonu osvojila platinaste medalje.

– Možemo reći da je ima posađenu gotovo svaki istarski proizvođač vina. Malvazija i teran vina su koja se tu povijesno nalaze, a usudio bih se reći da malvazija pokriva više od polovine svih vinograda zasađenih u Istri. Kad mislimo na malvaziju, pomislimo na mlado, svježe, lepršavo, pitko, možemo reći i ljetno vino. Malvazija sve to jest, ali je i puno više. Možemo je naći i u drugim varijantama, kao maceriranu, odležanu, kao potentno veliko vino koje se može dugo čuvati. Ima puno lica i definitivno je vrijedi kušati. Rekao bih da je ona odraz sorte kakva jest, ali, naravno, i terroira na kojem raste. Istra ima fenomenalnu geografsku poziciju na kojoj se mogu proizvoditi zaista velika vina – pomalo zaneseno govori nam Benvenuti.

Srbijanski mediji prenose Vučićev komentar o reakcijama u Hrvatskoj na njegovu izjavu o malvaziji. Čudi se što toliko prostora ne dobiva, na primjer, vijest o pomoći Hrvatskom narodnom vijeću, a sad se digla strka oko toga što ne voli jednu sortu vina. Našalio se da ga valjda treba kazniti i zabraniti pravo na drukčiji ukus i nos. Najbolje je, ironičan je, da ga goni haaški tribunal jer, eto, ne voli malvaziju.

“Ja zaista mislim da Srbija ima bolja vina od Hrvatske, neka se ne ljuti nitko, ali ja to zaista mislim”, prenosi njegovu subjektivnu izjavu portal Objektiv...

Na svjetskoj karti

Boris Miletić, predsjednik IDS-a, kaže da su vinske preferencije Aleksandra Vučića stigle i do Istre, domovine malvazije.

– Na sreću, naši dragi gosti i prijatelji iz Srbije čije je srce u Istri ne dijele stavove gospodina Vučića. I ne mislim pri tome samo na malvaziju. Gospodinu Vučiću skrećem pozornost na nekoliko činjenica. Rad i trud istarskih vinara prepoznat je u cijelom svijetu. Istarska malvazija po svojoj kvaliteti ubraja se u sam vrh svjetskih vina. Osim po vinu, Istra je svjetski poznata po maslinovu ulju, zbog kojeg je šest godina zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu! Srbiji želimo svako dobro u razvijanju kvalitetnih vinskih sorti, a mi smo uvijek spremni pomoći i podijeliti svoje vrhunsko znanje i iskustvo. Kao što znate, u Istri se može puno toga naučiti, ne samo o vrhunskom vinu nego o suživotu, otvorenosti, miru i toleranciji. Preporučio bih gospodinu Vučiću da nas posjeti i nešto nauči. Na kraju, nazdravljam čašom malvazije različitosti i slobodi mišljenja, a Aleksandru Vučiću šaljemo pozdrave iz krasne zemlje vrhunskog vina uz riječi velikog prijatelja Istre, našeg neprežaljenog panonskog mornara: “Čija je Istra, njegov je svet!” Živjeli! – nazdravio je Miletić. Čašom malvazije...

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 42

CV
Conte_Vlad
18:28 06.03.2021.

Dragi Istrani , izvinite za prostački jezik i manjak kulture našeg predsednika Vučića. Istarska vina su vrhunska I uživamo u njima uvek kad možemo. Pozdrav iz Beograda

PA
Pahor
18:35 06.03.2021.

Nije žvaka za seljaka!

DU
Deleted user
18:37 06.03.2021.

Ko njega kaj pita?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije