Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpska gay ikona

Hrvatski korijeni favoritkinje 
za novu srbijansku premijerku

06.04.2017.
u 21:20

Ana Brnabić prva je deklarirana pripadnica LGBT zajednice u vladi Srbije, a sada bi čak mogla naslijediti Aleksandra Vučića. Djed s očeve strane rodom je s Krka, gdje Ana posjeduje dvije kuće koje je naslijedila i koje imaju veliku “emocionalnu vrijednost”

Kada je srpski premijer Aleksandar Vučić u kolovozu prošle godine imenovao novu ministricu državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić preko noći je postala vijest. O njezinu imenovanju izvijestili su i strani mediji, javljajući o “apsolutnom presedanu u konzervativnoj balkanskoj zemlji”. Naime, novoimenovana ministrica ujedno je i deklarirana pripadnica LGBT populacije, a Vučićev izbor naišao je na odobravanje stručne javnosti i istodobno, prema ocjenama inozemne javnosti, “pokazao privrženost Srbije europskim vrijednostima kada je riječ o položaju pripadnika istospolne zajednice”.

Školovana u SAD-u

Pola godine kasnije, Ana Brnabić (41) ponovno je vijest. Ovoga puta njezino ime spominje se u najužoj konkurenciji kandidata za upražnjenu Vučićevu premijersku fotelju, zajedno s imenima Ivice Dačića, Zorane Mihajlović i Nebojše Stefanovića, Dušana Vujovića i Nikole Selakovića, mahom aktualnih i bivših ministara u srbijanskoj vladi. Hrvatskim medijima zanimljiva je osobito zbog njezina podrijetla: djed s očeve strane rodom je s Krka, gdje potencijalna srbijanska premijerka posjeduje dvije kuće koje je naslijedila i koje navodi u važećoj imovinskoj kartici.

– Kuću su izgradili moji djed i baka 1980. godine. Obiteljski dogovor je bio da se sva djedova imovina u Hrvatskoj, tijekom ostavinske rasprave, prebaci na moje ime. Nisam sigurna kolika je vrijednost kuće jer je brat i ja nismo nikada željeli prodati, ta kuća za nas ima prvenstveno emotivnu vrijednost – ispričala je Ana Brnabić, dodajući da na gotovo hektar zemljišta zemlje, uz spomenutu kuću od 167 “kvadrata”, posjeduje i jednu manju, ”staru i devastiranu“ veličine 30 “kvadrata”, koja je također pripadala obitelji njezina djeda.

No, hrvatski korijeni nikada nisu bili sporni tamošnjoj javnosti koliko njezina spolna orijentacija. Premda je već lani ponijela titulu “Srpske gay ikone” u izboru tamošnje LGBT zajednice, najšira javnost teško je probavljala lezbijku u Vučićevu kabinetu, premda je imala premijerovu snažnu podršku od prvog dana, ponajprije zbog njezinih iznimnih profesionalnih referenci.

Nakon završetka gimnazije, ova rođena Beograđanka nastavlja školovanje u SAD-u, na Sveučilištu Northwood u državi Michigan, gdje završava studij poslovne administracije. Nakon fakulteta odlazi u Englesku gdje na Sveučilištu Hull završava master studije i stječe MBA diplomu iz marketinga.

U Srbiju se vratila 2002. sa znanjem engleskog i ruskog jezika i tada počinje raditi kao službenica za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada financirao EU. Sljedeća stepenica u njezinu pohodu na vrh bio je prelazak u agenciju za međunarodni razvoj USAID gdje radi na brojnim projektima, a potom 2011. prelazi u američku kompaniju za razvoj vjetroelektrana “Continental Wind Serbia“, gdje je samo dvije godine poslije imenovana direktoricom.

Prošle godine, naposljetku, imenovana je ministricom uprave, a na toj je dužnosti zamijenila Kori Udovički, sestru supruge Rade Šerbedžije, Lenke.

“Osim što posjeduje veliku stručnost, ona će biti prva ministrica koja ne krije svoju drugačiju seksualnu orijentaciju, što je povijesni trenutak za Srbiju i ogroman korak u izgradnji društva jednakih šansi”, riječi su kojima je gay zajednica pozdravila njezino imenovanje u kabinet Aleksandra Vučića, koji joj je povjerio možda i najteži dio posla u vladi – reformu državne uprave.

Oni koji je poznaju kažu da je Ana Brnabić veliki radnik i profesionalac, no hoće li to biti dovoljno da preuzme i dužnost premijerke, ostaje vidjeti, najkasnije do konca svibnja. Bude li izabrana, premijerka Srbije bit će, nakon Milanovića, još jedan visoki dužnosnik koji je volio u tišini sletjeti na Krk.

>>'S Vučićem smo dobili srbijansku inačicu Putina ili Erdoğana'

>>Srbiju će učiti toleranciji, rezati birokraciju i namete

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
23:41 06.04.2017.

Ništa čudno s obzirom što srpski portali pišu o izjavama njegovih partijskih drugara o Vućićevim sklonostima,hehehehe.

SV
stjepan v.
23:32 06.04.2017.

mnogi hrvati su isli u pasaluk za posao kada je dosal bravar na dozivotnu vlast. mnogi su zivjeli u srijemu, backoj i banatu u vrijeme austro-ugarske.

MO
mobitel20
04:16 07.04.2017.

Jugosloveni su za Hrvate i suverenu Hrvatsku 10 puta perfidniji i opasniji od bilo kojeg velikosrbina. Osim toga, ima li netko kome nije jasno sto se u srbijanskim, pa i srpskim opcenito, skolama uci !? Mitomanija, laz...stvaraju privid da jee "ceo svet u zaveri protiv Srba", da su njih "ubijali i genicidisali", a oni, jadni, ni mrava nisu zgazili itd, itd...Ima li koga kome nije jasno tko su i sto su Vucic, Dacic, Vulin, Joksimovic,Stefanovic,Linta, Lazanski, Vucicevic...? E pa, ova gospodja Ana dio je tog tima i te politike. Upitno je kojeg je etnickog podrijetla, ali da je i hrvatskog, sto to znaci!? Pa i Tomic,Dezulovic, Pusici, Stazici, Bajte, Mesici i ini za sebe kazu da su Hrvati...Cuvajmo se zakukuljenih jugonacionalista, to su svirepi ljudi koji ppdrzavaju diktature i opravdavaju njihove masovne zlocine. Sve je dopusteno, pa i Hude i Kevine jame,diktatura proleterijata ili jugosrpstva, sve, ukoliko to doprinosi "jugoslovenstvu pod zajednickim jezikom" .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije