Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koga god izabere za premijera bit će ‘Vučićev klon’

'S Vučićem smo dobili srbijansku inačicu Putina ili Erdoğana'

03.04.2017.
u 23:00

Vučić će tijekom sljedećih 60 dana biti predsjednik, premijer i čelnik vladajućeg SNS-a

Aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) u prvom krugu izbora izabran je za novoga predsjednika Srbije. Vučić je „počistio“ preostalih 10 kandidata iz utrke dobivši čak 12 posto glasova više od svih njih zajedno.

Ostat će zapisano kako je Vučić u prvom krugu dobio čak 55,1 posto glasova. Drugi je Saša Janković (16,3), slijede Ljubiša Preletačević Beli (9,4), Vuk Jeremić (5,6), Vojislav Šešelj (4,5 %)…

Dan poslije održanih izbora iz redova srbijanske oporbe, a prije svih Saše Jankovića, uslijedile su prozivke o namještenim izborima i nekorektnoj i neregularnoj utrci.

Prosvjed u Beogradu protiv Vučića

Na putu u EU uz Rusiju i Kinu

– Proglašavam pobjedu Srbije koja više nije ista. Drugi su na preuranjeni način proglašavali izbornu pobjedu. Takvo proglašenje je u skladu s načinom na koji su vodili kampanju. Niti nam je takva izborna kampanja, niti nam je takva Srbija, niti nam je takva pobjeda bila cilj. Nama je cilj ono što smo radili i ono što ćemo raditi – rekao je Janković najavljujući kako neće Vučiću čestitati na pobjedi.

Vučić pak tvrdi da je njegova pobjeda „čista kao suza“.

– Za nas je ovo važan dan. Važno je što se pokazalo u kome smjeru Srbija želi ići. Ovo je pobjeda čista kao suza i nitko je drugačije ne može tumačiti. Golema je većina u Srbiji za nastavak procesa, za nastavak europskog puta, za održavanje tradicionalnih prijateljstava s Rusijom i Kinom – rekao je Vučić.

Na nedjeljnim izborima hrvatsku su nacionalnu manjinu u Srbiji politički lideri pozvali da glasuje za demokratskog kandidata koji može pomoći u rješavanju nagomilanih problema hrvatske manjine. Neki smatraju i da ovu priliku, jer se unaprijed znalo da će Vučić pobijediti, Hrvati nisu iskoristili za približavanje SNS-u i samome Vučiću.

Nakon nedjeljne pobjede Vučić će tijekom dva mjeseca biti predsjednik Srbije, premijer Vlade Srbije i čelnik vladajućeg SNS-a. U isto vrijeme SNS kontrolira sve razine vlasti u Srbiji – za Vučića se može reći da je novi „srpski vožd“.

– On je to bio i prije ovih izbora, a sada je samo tu svoju totalitarnu vlast učvrstio. Sve su poluge vlasti u Srbiji u rukama Vučića. On doslovno sada sve kontrolira, a to nije dobro za Srbiju – kaže analitičarka iz Beograda Vesna Pešić.

Prioritet Republika Srpska?

Dodaje kako su osnovni razlozi ovako uvjerljive pobjede Vučića nedemokratičnost koja vlada u Srbiji, ali i činjenica da je oporba u Srbiji razjedinjena i slaba. Prema njezinim riječima, srbijanska oporba nema nekog novog Đinđića koji bi je ujedinio.

– Vidjet ćemo što će biti poslije ovih izbora i hoće li se iz tih 600.000 glasova Saše Jankovića nešto izroditi. Dok se nešto ne dogodi, mi možemo samo konstatirati da je srpsko društvo propalo i da je kod nas bankrotirala višestranačka politika. Htjeli to ili ne, dobili smo „srpsku inačicu Putina ili Erdoğana – ističe Pešić.

Sada je pred Vučićem da odredi tko će biti njegov nasljednik na mjestu premijera. Taj bi postupak trebao biti riješen u iduća dva mjeseca. Najčešće se spominju bivši premijer Ivica Dačić (SPS) i ministrica Ana Brnabić, koja je nestranačka i javno deklarirana kao pripadnica LGBT populacije. Brnabić je inače podrijetlom iz Hrvatske.

– Tko god bude postao premijer, bit će „Vučićev klon“ i raditi to što on kaže. Uostalom, to će moći biti samo neka osoba kojoj Vučić iznimno vjeruje i preko koje će moći voditi vladu i dalje. On je taj koji će i dalje odlučivati o svemu – smatra Pešić.

Svoje obraćanje u izbornoj noći Vučić je započeo riječima:„Poštovani predsjedniče Republike Srpske“, pozdravljajući Milorada Dodika. Mnogi u tim riječima vide poruku kako će jedan od njegovih prioriteta sada biti upravo Republika Srpska.

>>Letjele kore od banana i jaja: Tisuće nezadovoljnih građana prosvjedovalo u Beogradu

>>Vučić proglasio pobjedu pa najavio: S Plenkovićem ću razgovarati o Agrokoru

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:25 03.04.2017.

Što se tiče Hrvatske svejedno je tko je na vlasti u Srbiji, jer svi jednako misle: Kalobag, Vilovitica, ....

MA
Macvanin
23:22 03.04.2017.

Vucic je diktator i unistitelj Srbije i mislim da on sa vlasti mora puskom biti oteran.

FI
Fisherman
23:52 03.04.2017.

Ako su Rusi uspjeli americi nametnut predsjednika onda sto mogu u Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije