Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski bogataš lani je imao prosječnu plaću 500 tisuća kuna

Rekordni godišnji dohodak od nesamostalnog rada od 5,8 milijuna kuna znači mjesečnu plaću od gotovo pola milijuna kuna ili 483.613 kuna
02. kolovoza 2013. u 15:32 1 komentara 1377 prikaza
kune portal (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Čak 5,8 milijuna kuna godišnje plaće za 2012. poreznicima je prijavio jedan građanin u ovogodišnjoj sezoni poreznih prijava, čime je zaradio prvo mjesto na njihovoj ljestvici 20 najvećih dohodaka od nesamostalnog rada u Hrvatskoj.

Drugo i treće mjesto znači 4,7, odnosno 4,3 milijuna kuna godišnje plaće, od četvrtog do devetog mjesta su oni s plaćama od tri do 3,7 milijuna kuna, a onda od 10. pa do 20. mjesta slijede zaposlenici kojima su poslodavci lani ukupno isplatili od 2,9 do 2,3 milijuna kuna dohotka, piše Slobodna Dalmacija.

Rekordni godišnji dohodak od nesamostalnog rada od 5,8 milijuna kuna znači mjesečnu plaću od gotovo pola milijuna kuna ili 483.613 kuna, dok je prosječna mjesečna plaća u zemlji, prema porezničkim podacima, 4357 kuna ili godišnje 52.286 kuna. Rekordna plaća teška je kao i 111 prosječnih plaća.

Na ljestvici rekordera s najvećim dohocima od obrta i slobodnih zanimanja manje je milijunaša: samo prvih pet je prešišalo milijun kuna, prvoplasirani je prijavio 1,9 milijuna kuna lanjskog dohotka, dok je na 20. mjestu godišnji dohodak od 609.033 kune.

Iz Središnjeg ureda Porezne uprave rekli su za Slobodnu Dalmaciju da su najveće i prosječne plaće izražene u bruto iznosima, što bi značilo da godišnja neto zarada rekordera s bruto plaćom od 5,8 milijuna kuna iznosi od 2,5 do tri milijuna kuna jer najveći dio njegove bruto plaće odnese najpaprenija porezna stopa od 40 posto. Ova poreznička ljestvica top-plaća je privremena, sastavljena je na osnovi dosad obrađenih 76 posto od ukupno 681.735 poreznih prijava građana.

To znači da se na njihovoj ljestvici može pojaviti još neka veća plaća, nikako manja. Prvi put ove godine poreznici su iz popisa najvećih dohodaka od nesamostalnog rada te od obrta i slobodnih zanimanja izbacili gradove, odnosno, područne urede u kojima su prijavljeni ti dohoci.

>>Sto najbogatijih ljudi izgubilo 21 milijardu dolara

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik