Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SADA

Hrvatski analitičari za VL: Al-Qa'ida će pojačati napade

analit
AFP
02.05.2011.
u 22:00

Al-Qa’ida želi žestok udarac, ali je veliko pitanje ima li atomsku ili "prljavu" bombu, smatra Pavle Kalinić

Eliminacija Osame bin Ladena sigurno neće proći mirno, uskoro se može očekivati eskalacija nasilja, prvenstveno na području Afganistana i Pakistana, ali ni Europa ne može biti spokojna. Prema mišljenjima nekih hrvatskih analitičara, situacija nije nimalo jednostavna. Admiral Davor Domazet Lošo, jedan od vodećih hrvatskih geostratega i nekadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, tvrdi da je ovdje riječ o američkom “prebacivanju loptice” na novu političku arenu.

– Bin Laden je već odavno potrošen, a sada je bilo idealno vrijeme za njegovu eliminaciju, čime je ponovno poslužio svrsi svojih tvoraca. Prije svega, njegovo ubojstvo demoralizira ekstremiste koji sada sudjeluju u revolucijama diljem arapskog svijeta, a i ova akcija znatno će dignuti rejting američkog predsjednika Obame čija je popularnost na niskim granama godinu dana uoči novih izbora.

Ipak, osnovni je cilj nešto drugo. Afganistan nije više toliko zanimljiv svjetskim silama, pozornost treba preusmjeriti na Siriju, koja je ključ rješenja bliskoistočnog pitanja. Kada su jednom skinuli Bin Ladena s mjesta najvećeg svjetskog terorista, sada je moguće stvoriti novog terorističkog vođu koji će zasigurno biti u Siriji, čime će se otvoriti put za eventualne akcije u tom dijelu svijeta – kaže Domazet Lošo. Prema njegovim tvrdnjama, ne treba očekivati neke spektakularne napade u Europi ili SAD-u jer Al-Qa’ida na globalnoj sceni ne postoji. Kako kaže, Amerikanci su na ovaj način samo demonstrirali svoju moć u trenutku kada je to njima najbolje odgovaralo. – Sigurno je da Bin Laden nije mogao sagraditi tajno sklonište od nekoliko milijuna dolara bez znanja američkih obavještajnih službi. Jednostavno su se njime poslužili u trenutku kada im je to najviše odgovaralo – kaže Domazet Lošo.

– Bin Laden ima za teroriste golemu simboličku vrijednost, ali operativno je on posljednjih godina vrlo malo značio za Al-Qa’idu. Ne samo da ova teroristička organizacija već neko vrijeme ima nove vođe u Afganistanu nego i Al-Qa’idine grupacije u drugim dijelovima svijeta, u Africi pa i na Bliskom istoku, s “centralom” imaju malo veze. Unatoč tome, teroristi će sada pojačati napade, u prvom redu zato da bi ponovno podignuli moral svojih članova, ali i učvrstili poljuljanu sliku koju imaju u svijetu – kaže za Večernji list Sajjan Gohel, analitičar i ekspert za terorizam NATO-ova konzorcija PFC, napominjući da će napadi prvenstveno uslijediti na području Afganistana.

Da će odgovor Al-Qa’ide na ubojstvo svoga vođe biti puno veći, smatra Vlatko Cvrtila, savjetnik za nacionalnu sigurnost premijerke Kosor.

– Očekujem da će se povećati motivacija terorističkih skupina diljem svijeta da pokažu i dokažu svima da još uvijek mogu izvesti veliku akciju. Što se tiče same Al-Qa’ide, njima nakon likvidacije Osame bin Ladena treba spektakularna akcija. Treba im strateška akcija poput one 11. rujna ili napada u Madridu i Londonu – kaže Cvrtila.

Da će reakcije Al-Qa’ide biti ograničene na istok, slaže se i analitičar Zoran Grgić, ekspert za protuterorizam pri NATO-ovu konzorciju te član Vijeća za nadzor obavještajnih službi pri Saboru RH. – Teroristi će u Afganistanu i Pakistanu, vjerojatno u sljedećih mjesec dana, pojačati napade, ali malo je vjerojatno da će ponovno izvesti nešto kao 2001. ili kao napad na londonsku podzemnu željeznicu – kaže Grgić. Profesor Tvrtko Jakovina smatra da će reakcija terorista biti ograničena. – Privremeno će doći do eskalacije nasilja, ali ovo je veliki moralni udarac za Al-Qa’idu. Zapad pak ubojstvom Bin Ladena pokazuje da nijedan ratni zločinac nije siguran ma koliko se dugo skrivao, pa ni Ratko Mladić – kaže Jakovina. U očekivanom valu nasilja, smatra Pavle Kalinić, mogla bi nastradati i Hrvatska. – Nije pitanje hoće li struktura Al-Qa’ide odgovoriti na atentat, nego gdje, kada i čime. I Hrvatska je potencijalna meta zbog naših vojnika u Afganistanu. Veliko je pitanje imaju li oni atomsku ili barem “prljavu bombu” – kaže Kalinić.

Komentara 8

ME
metla
22:41 02.05.2011.

Vidi ovog analitičara gleda i ništa ne vidi , on ne vidi da su mu podvalili fotomontažu na analizu, ne vidi da je fotografija bole kvalitete prije trinaest godina nego danas, on ne vidi da je donji dio lica sve do ušiju čista kopija, on ne vidi da je položaj lica iste kosine, on i dalje bulji i niš ne vidi a ja vidim da su samo retuširali gornji dio lica a gle Kerumove kose ha,ha....

OB
-obrisani-
22:49 02.05.2011.

Da nego sto, prvo je Alkaida imala 15 tona nanothermita koji su na magarcima prebacili u New York ,koji su postavili u 3 zgrade i kojim su srusili (FREE FALL) nebodere .Naravno da su imali i mikronuklearke kojima su temeljeje srusili. A sad imaju i atomsku bombu kojom prijete EUROUPI.... ha,ha ,ha ......ne Izraelu i USA ,nego Europi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ha,ha,ha ti yebeni Kalahari Kung

Avatar kuka
kuka
22:19 02.05.2011.

dan zalosti u Sarajevu danas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije