Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agresija i genocid

'Hrvatska u tajnosti podnijela odgovor na srbijansku protutužbu'

štrbac
vl
24.12.2010.
u 21:17

Hrvatski odgovor predan je u potpunoj medijskoj tišini 20. prosinca, posljednjeg dana roka koji je odredio sud Ujedinjenih naroda - tvrdi Savo Štrbac.

BEOGRAD - Predstavnici hrvatskog pravnog tima predali su Međunarodnom sudu pravde u Haagu pisani odgovor na protutužbu koju je Srbija podnijela nakon što je Hrvatska optužila za agresiju i genocid u ratu 90-tih, objavili su danas mediji u Srbiji pozivajući se Savu Šrtbca, predsjednika Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas.

- Hrvatski odgovor predan je u potpunoj medijskoj tišini 20. prosinca, posljednjeg dana roka koji je odredio sud Ujedinjenih naroda - tvrdi Savo Štrbac dodajući kako sadržaj ovog hrvatskog podneska ostaje nepoznat javnosti do početka usmene rasprave pred sudom.

Ove navode srbijanskim medijima nije mogao potvrditi Međunarodni sud pravde u Haagu.

- Sve informacije koje se tiču pisanih podnesaka, pa čak i datum njihove predaje, smatraju se povjerljivim do usmene rasprave i samo strana u postupku, na koju se odnose, može odlučiti hoće li biti dostupna javnosti - objasnio je prvi Suda i šef Odjeljenja za informiranje Andrej Poskakukin.

Kako tvrdi Štrbac, predstavnici srpskog pravnog tima preuzeli su u MSP opširan materijal hrvatske strane od pet knjiga kojim se u jednom dijelu osporavaju navodi iz protutužbe Srbije, dok u većem dijelu Hrvatska nastoji ojačati argumentaciju iz svoje tužbe.

Srbija, podsjećaju mediji, sada treba MSP-u u Haagu, do 4. studenog 2011. dostaviti pisani odgovor na najnoviji podnesak Hrvatske, dok se rasprava o meritumu tužbi očekuje početkom 2013.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. neposredno nakon NATO bombardiranja tadašnje Jugoslavije, podnijela tužbu MSP kojom traži da sud utvrdi kako je Srbija, kao nasljednica SRJ, odgovorna za agresiju i genocid i plati štetu u iznosu koji utvrdi Sud, kazni sve počinitelje zločina, pruži sve informacije o nestalima i vrati odnešena kulturna dobra.

Ove zahtjeve zasniva na tvrdnjama kako su vojne, policijske i paravojne snage pod nadzorom SRJ počinile "etničko čišćenje" kao "oblik genocida", napadajući i protjerujući hrvatske građane s područja Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije, podsjećaju srbijanski mediji dodajući kako je Srbija u nekoliko navrata tijekom posljednje dvije godine iskazala spremnost na uzajamno povlačenje tužbi i izvansudsku nagodbu, ali nije naišla na pozitivan odgovor hrvatske strane.

Ključne riječi

Komentara 32

BO
bosut1
09:17 25.12.2010.

Vecernji,lijepo vas molim da na ove nase portale ne stavljate fotke tih prljavih cetnika,Strbca,Karadjica,Mladica,Tadica,Dacica.........Fuj.

OB
-obrisani-
10:32 25.12.2010.

Savo Štrbac je bio tzv. “komandant ratnog štaba općine Benkovac” u vrijeme kada su srpske paravojne postrojbe zajedno s JNA počinile stravične zločine nad hrvatskim civilima u Škabrnji i Nadinu. Odgovorni za zločine i masakre su Ratko Mladić, zapovjednik Korpusa, Tripko Čečvoić, komandant Motorne mehanizacije iz Benkovca, pukovnik Sretko Lakić, komandant Brigade mornaričkog desantnog pješaštva, koji danas živi u Valjevu, pukovnik Stevan Tkač, komandant Aerodroma Zemunik i pukovnik Milan Uzelac, komandant Specijalne jedinice JNA.

KR
kresimirica
08:14 25.12.2010.

Savo, Savo... zadnji si koji bi nas trebal nekaj učiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije