Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ususret uskrsu

Hrvatska "Pisanica od srca" izložena na bečkom trgu Freyung

pisanica u beču
Foto: Snježana Herek
1/2
25.03.2015.
u 17:26

Pisanicu visoku 2,05 i široku 1,50 metara koja promovira, Hrvatsku, Podravinu i podravsku naivnu umjetnost, narednih će dana, kao simbol prijateljstva, mira i drevne hrvatske uskršnje tradicije vidjeti tisuće domaćih i stranih turista i stanovnika Beča

Hrvatska "Pisanica od srca", poklon Koprivničko-križevačke županije 2012. godine gradu Beču i Bečanima izložena je i ove godine na bečkom trgu Freyung u samom središtu austrijskog glavnog grada, gdje se održava 26. "Starobečki Uskršnji sajam" (Altwiener Ostermarkt).

Pisanicu visoku 2,05 i široku 1,50 metara koja promovira, Hrvatsku, Podravinu i podravsku naivnu umjetnost, narednih će dana,  kao simbol prijateljstva, mira i drevne hrvatske uskršnje tradicije vidjeti tisuće domaćih i stranih turista i  stanovnika Beča.

Veliku hrvatsku pisanicu, koju su ručno oslikali majstori naivne umjetnosti iz hlebinske i podravske likovne udruge, Zlatko Štrfiček,  Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković, posjetitelji uskršnjeg sajma, na kojem izlaže 42 izlagača, moći će vidjeti do 6. travnja.

Pisanicu iz Hrvatske okružuju tisuće malih austrijskih i drugih pisanica raznih boja i motiva, pa organizator Starobečkog Uskršnjeg sajma tvrdi da je riječ o "najvećem brdu pisanica u Europi".

U sklopu projekta Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije "Pisanica od srca", hrvatske pisanice, osim bečkog trga Freyung krase i trgove u austrijskim gradovima Klagenfurtu, Grazu i Salzburgu.

Bojenje i šaranje uskršnjih pisanica, kao simbola Uskrsa, plodnosti i novog života drevni je hrvatski običaj. U Beču se također mnogo polaže na uskršnju tradiciju. Osim pisanica i drugih umjetnički oblikovanih uskrsnih ukrasa na sajmu se nude i tradicionalne austrijske kulinarske poslastice.

Ključne riječi

Komentara 4

ZZ
Zagreb Zagreb
19:20 25.03.2015.

Nije Uskrsnji nego Uskrsni sajam!

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
22:07 25.03.2015.

cool

SA
samoborka
22:56 25.03.2015.

Jako lijepo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije