Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrsna čestitka

Beogradski nadbiskup: 'Uskrs je jedina snaga'

14.04.2017.
u 12:23

Katolička i Pravoslavna Crkva ove godine istoga dana slave praznik Uskrsa

Uskrs je jedina snaga koja može obnoviti zajednicu, sjediniti narode, usmjeriti čovječanstvo i svima dati smisao, radost i nadu, poručio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u uskrsnoj poslanici i vjernicima čestitao Uskrs, koji ove godine istoga dana slave i Pravoslavna i Katolička Crkva. 

"Naš stari kontinent - Europa, koja slavi 60 godina osnivanja upravo ovih dana, priznaje da bez Kristova uskrsa nema ni njene mladosti ni njezina jedinstva. Naš kontinent previše se predao duhu vremena pa zato doživljava starost, egoistično napuštanje drevne lađe i narcisoidno utapanje u vodi samodovoljnosti i zato još nije dovoljno sposobna da donese jedinstveno stajalište o migrantima", ocijenio je Hočevar, ukazujući na izazove i posljedice suvremenog života. 

Konstatirajući da se danas živi "brzim načinom života", Hočevar je istaknuo kako "oko nas odjekuje toliko različitih glasova, poziva, glazbi i glasnih zvukova, od kojih teško možemo biti u stanju sabrati se i osluškivati nježni glas svoje duše i svoje savjesti".  Po ocjeni beogradskog nadbiskupa, ljude "dodatno prizemljuje napadna moć reklama koja još više usmjerava jednosmjernim putem", uz neprestane poticaje se "uživa u najboljoj hrani, najboljem piću, najboljem odmoru, najljepšem putovanju". 

"Kako i ne bi, kad oko sebe imamo toliko različitih ponuda - liječnika, psihologa, psihijatara, terapija, tvornica ljepote, fitnessa... Svi ti nebrojeni procesi čine nas samodovoljnima, bezvoljnima i često bez identiteta", upozorio je nadbiskup beogradski, konstatirajući kako se u ljudima "budi nestvarna želja" da što dulje žive te da im lice "bar na prvi pogled izgleda mlado, svježe i privlačno". 

"Sebi želimo duh mladosti, a ne prihvaćamo pravu ili autentičnu mladost ni djecu u obitelji i društvu, ni snagu ni zahtjevnost duhovnog života kod sebe i drugih... Tako pristajemo, a da ne znamo kako i kada, na licemjerje, laž i tolike utvare oko nas", rekao je Hočevar  konstatirajući kako "javno mnijenje širi upravo taj duh površnosti, neodgovornosti, besperspektivnosti i neautentičnosti". 

"Ipak moramo biti sposobni razlikovati crno od bijelog ako želimo birati prave puteve", poručio je nadbiskup Hočevar, naglašavajući da je Isus Krist jedina ličnost u čitavoj povijesti "koja je sve najbolje izvršila i koja jedina može sve i svakoga obnoviti i vratiti mu pravu mladost". 

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je Uskrs patrijarhu srpskom Irineju, čitavoj patrijaršijskoj zajednici i narodu tradicionalnim pozdravom: "Mir Božji: Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse!"

>>Srpski patrijarh Irinej prigodom Uskrsa traži da se mladima pomogne da nađu put

>>'Hrvatski jezik na udaru je svaki put kad se želi razgraditi hrvatske vrednote'

Komentara 1

MO
mojski
14:39 14.04.2017.

onaj pozadi, treci sa lijeve, to je moj covjek iz obitelji, bio je on i u Katolickoj Katedrali u Pristini, naravno samo za posjetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije