Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRS

Za doručak i 1000 kalorija više nego inače

jajca
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
27.03.2016.
u 09:00

Sastav namirnica na blagdanskom stolu debelo je na strani zasićenih masti industrijskog porijekla i šećera, ističe N. Bratković

Obilni uskrsni doručak od tradicionalnih jaja, šunke, pince pa potom i bogati ručak i obilje kolača vesele mnoge ovih blagdanskih dana, međutim postoji i druga strana te hedonističke medalje. Popriličan je to udar na organizam, najčešće na žuč i jetru, i to ne zbog samih namirnica koliko zbog njihove kombinacije i ponajviše količine na koju se u ove blagdanske dane ne gleda. Blagdanski stol znači da se u organizam unosi i do tisuću kalorija po obroku više nego što je uobičajeno.

– Nije problem toliko u skrivenim kalorijama, nego u nutritivnom sastavu namirnica s blagdanskog stola, jer taj je sastav debelo na strani zasićenih masti industrijskog porijekla i šećera – kaže Nenad Bratković, mr. nutricionizma.

Navodi tako da šunka i dva-tri jaja neće prouzročiti probavne probleme, ali ono što hoće jesu raznorazni umaci, često na bazi majoneze, francuska salata, bešamel... te šećerne bombe u kuglofima i ostalim kolačima, na koje se bacamo nerijetko već odmah nakon doručka – uz zašećerenu kavu s mlijekom!

Također, loša praksa je i što se pri tradicionalnom uskrsnom doručku rotkvicama, hrenu i mladom luku nerijetko dodjeljuje uglavnom dekorativna uloga.

– Njih ljudi premalo jedu, kao što je to i inače slučaj s povrćem, a baš ti dodaci imaju količinu vlakana koja mogu neutralizirati kolesterol. Zato bi bilo dobro da se jede što više mladog luka, rotkvica i hrena kod uskrsnog doručka – poručuje nutricionist te dodaje da je stvarno preporučljivo ublažiti si taj blagdanski udar na organizam nekom tjelesnom aktivnošću. – Ne znači to trčati odmah u teretanu, ali barem šetnja je dobrodošla – poručuje.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo A. Štampar napominju da je miješanje namirnica bogatih bjelančevinama i onih bogatih ugljikohidratima loše za probavu, a prejedanje ima brojne posljedice na zdravlje – kratkotrajne i dugotrajne.

>> Što je sve potrebno za raskošnu pincu ili sirnicu

>> Predsjednica Grabar-Kitarović i Željko Reiner čestitali Uskrs

Komentara 1

JE
jelenarozga
12:46 27.03.2016.

Sretan Uskrs želim svima u Lijepoj našoj i cijelom svijetu i da nam svima osvanu ljepši dani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije