Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne u Bruxellesu

Hrvatska će pristupni ugovor s EU potpisati 19. prosinca u Varšavi

pristupni ogovor, eu, kosor, tusk
Robert Anić/PIXSELL
29.09.2011.
u 13:10

Poljaci se trude da na svečanost u Varšavi dođe što više državnika

Hrvatska će pristupni ugovor s EU potpisati 19. prosinca u Varšavi, a ne 9. prosinca na samitu u Bruxellesu, najavljeno je danas iz poljskog predsjedništva Unije. I poljski ministar za europske integracije Mikolaj Dowgielewicz najavio je taj datum u intervjuu za list Gazeta Wyborcza.

– Potpisivanje hrvatskog ugovora održat će se najvjerojatnije 19. prosinca u Varšavi – rekao je poljski ministar.

Prebacivanje svečanosti potpisivanja za deset dana kasnije i 1300 kilometara istočnije od Bruxellesa znači da potpis na naš pristupni ugovor vjerojatno neće staviti sami čelnici zemalja nego osobe koje oni ovlaste. Da se ugovor potpisuje 9. prosinca u Bruxellesu, u vrijeme održavanja redovitog samita šefova država i vlada EU, na ugovoru bi vjerojatno bila njihova imena, ali sada je teško očekivati da će svi državnici odvojiti vrijeme da se pojave i u Varšavi 19. prosinca.

– Pozivamo zemlje članice, institucije EU i hrvatske vlasti na potpisivanje pristupnog ugovora 19. prosinca u Varšavu – rekao je za Večernji list glasnogovornik poljskog predsjedništva EU Konrad Niklewicz.

Poljaci se trude da na svečanost u Varšavi dođe što više državnika, ali u vrijeme kad su svi zaokupljeni rješavanjem važnijih problema, poput krize eurozone, realnije je očekivati kako će ugovor uime mnogih od 27 zemalja EU potpisivati ministri, a ne premijeri i predsjednici.

Još nije poznato ni tko će potpisati ugovor uime Hrvatske.

>>Vodič za razumijevanje svih dokumenata o pregovorima s EU

Iako su riječi mnogi protumačili najavu glasnogovornika poljskog predsjedništva EU Konrada Niklewicza da će ugovor biti potpisan 19. prosinca kao gotovu stvar, poljski veleposlanik u Zagrebu Wiesław Tarka, nakon konzultacija s Varšavom, ističe kako je to samo službena namjera poljskog predsjedništva.

- Nije riječ o konačnom datumu – objašnjava. Kako se trude da u Varšavu dovedu što visoke predstavnike država članica, datum bi se mogao pomaknuti da se usklade s njihovim obvezama.

Ključne riječi

Komentara 300

Avatar My Style
My Style
14:08 29.09.2011.

Bravo!! Pristupate i u Varsavski ugovor! Blizu ste sovjetizacje drustva!!

OB
-obrisani-
08:36 30.09.2011.

Zar neće i Josipović potpisati ugovor o pristupanju?

OB
-obrisani-
18:43 29.09.2011.

opet se nebude sječala kaj je potpisala.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije