Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktiva izglasana

Hrvatima koji rade drugdje u EU kao izaslani radnici plaće po mjeri te zemlje

radnik
Foto: Reuters/PIXSELL
25.10.2017.
u 15:23

Macron je dobio što je htio, rekao nam je sudionik maratonskog sastanka. Hrvatska, Britanija i Irska ostale su suzdržane

Hrvatska je, uz Veliku Britaniju i Irsku, ostala suzdržana, a Mađarska, Poljska, Letonija i Litva bile su protiv, no promjena europske direktive o izaslanim radnicima ipak je izglasana u noći s ponedjeljka na utorak na maratonskom sastanku Vijeća za zapošljavanje i socijalnu politiku EU.

– Macron je dobio sve što je htio – rekao nam je jedan izvor prisutan na tom i svim ranijim sastancima na ovu temu, koja je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu važna jer je Francuzima u kampanji obećao da će stati na kraj praksi da radnici iz drugih država EU, koji dolaze raditi u Francusku kao izaslani radnici, bivaju manje plaćeni.

Ne dulje od 12 mjeseci

Dogovor koji je izglasan predviđa da status izaslanog radnika ne može trajati dulje od 12 mjeseci, nakon čega se eventualno može produljiti za još 6 mjeseci.

Nakon tih vremenskih rokova poslodavci takvih izaslanih radnika morat će im plaćati iznos veći od minimalne plaće zemlje u koju su ih poslali, što znači da će Poljak ili Hrvat koji radi kao izaslani radnik u Francuskoj ili Njemačkoj ubuduće puno više koštati svojeg poslodavca.

Kako neslužbeno doznajemo od upućenog izvora, jedan od razloga zbog kojeg je Hrvatska ostala suzdržana novi je koncept koji se uvodi u direktivi, a prema kojemu i nagrade izaslanim radnicima moraju biti isplaćivane prema propisima i kolektivnim ugovorima zemlje u koju je taj radnik poslan.

Drugim riječima, Hrvat kao izaslani radnik u Njemačkoj ili Švedskoj morat će od svojeg poslodavca u Hrvatskoj primati ne samo plaću u skladu s njemačkom ili švedskom, nego i božićnice, regrese, nagrade za lojalnost poslodavcu, za prekovremeni i noćni rad i sve slične nagrade koje su propisane u Njemačkoj ili Švedskoj.

Poslodavci nezadovoljni

Hrvatski poslodavci kritizirali su prijedlog ove direktive argumentom da će to učiniti njihove tvrtke nekonkurentnima i da će manje zapošljavati hrvatske radnike ako se direktiva promijeni. No, hrvatski sindikati zalagali su se za promjenu direktive argumentom da radnici moraju imati istu plaću za isti rad na istom mjestu, dakle da i izaslani hrvatski radnici moraju biti jednako plaćeni kao njemački ili koji drugi.  

Ključne riječi

Komentara 3

I1
ing-12345
18:05 25.10.2017.

Svi koji podržavaju izmjenu ove direktive nemaju pojma o čemu govore. Radi se o tome da je Macron želio onemoguićti konkurenciju u građevinskom sektoru u zemljama zapadne EU i u tome je uspio. Oni koji su mu u tome pomogli je i briselski Plenky i ministar rada RH koji je u ponedjeljak u Lukseburgu na nastanku ostao susdržan. Ukratko, hrvatske tvrtke neće biti konkurentne na tržištu usluga i građevine na zapadnom EU tržištu a sa druge strane iz tih zemalja će se i dalje bez ikakvih ograničenja uvoziti u Hrvatsku industrijski i poljoprivredni proizvodi. A Hrvati u Hrvatskoj će biti bez posla jer nitko neće imati interesa otvoriti tvornice u Hrvatskoj. Pa sada vi vičite hura umjesto da plačete.

ZG
zgblabla
16:07 25.10.2017.

nemojte se vesliti prerano---izaslani radnici koliko je meni poznato ispravite me ako griješim primaju plaču u RH na račun u RH nije mi jasno tko će to kontrolirati ako bu ju hrvati za hrvate kontrolirali stoga ne bu niš?!

ST
stomiovotreba
18:29 25.10.2017.

Samo se nas sindikat moze ovome radovati. Na ovaj nacin nase firme postaju nekonkurentne na EU trzistu i teoretski dobro placenih poslova jednostavno nece vise biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije