Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEKI SU SE OPROSTILI OD KUĆA'

Valovi će biti i do 4 metra. Istok SAD-a čeka najveću oluju. Hrvatica iz Sj. Karoline: Spremni smo!

Uragan Florence
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
13.09.2018.
u 08:54

Napominje kako će oluja proći kroz dan-dva  ali trebat će više vremena da se život vrati u normalu.

Kako se uragan Florence približava obalama SAD-a, tako lagano i slabi, no još uvijek se očekuju oluje i kiše opasne po život.

Prema najnovijim informacijama Nacionalnog centra za uragane (NHC), Florence je iz kategorije četiri pao u treću kategoriju. Očekuje se i da će vjetrovi puhati minimalno 178 kilometara na sat, a valovi će dosezati i četiri metra, piše Livescience.

Stanovništvo se već pripremilo za uragane, a trenutačno su najtraženije stvari flaširana voda i gorivo. 

– Čim se poruči da su stigli voda ili gorivo, čeka se satima u redu – izjavila je za Večernji list Anamarija Jagusch, Hrvatica koja se iz Dugog Sela prije pet godina preselila u SAD.

Ona se nalazi u mjestu Sanford u Sjevernoj Karolini, a s nabavom zaliha krenula je još prošlog tjedna u želji da izbjegne gužvu. Kaže kako je, s obzirom na okolnosti, atmosfera '0začuđujuće opuštena0'.

– Većina se naviknula na uragane i zna kako se treba pripremiti. Vjerujem da ljudima izvan ovih prostora to zvuči suludo s obzirom na vijesti o redovima u dućanima i o panici. Najednom ti potpuni stranci postanu prijatelji dok se u redu u trgovini smijete glupim vicevima o uraganima. Strah je uvijek tu, ali ljudi ovdje sve nekako okrenu na šalu. I uvijek rado pomognu novim stanovnicima koji nemaju iskustva s ovakvim olujama – rekla nam je Anamarija.

Iako je tek pet godina u SAD-u, već je doživjela 11 uragana ili tropskih oluja. Najgore je bilo kad je udario uragan Matthew prije dvije godine, a on je bio slabiji od uragana Florence.

– Obala je pod obaveznom evakuacijom. Prijateljica koja živi na obali, samo nekoliko kilometara od mjesta gdje se očekuje „landfall“, doslovno se oprostila od kuće. Ne vjeruje da će moći vratiti se u kuću nakon oluje. Uragan je oslabio, ali nadležne vlasti pokušavaju upozoriti ljude da to ne znači ništa novo. Strah od početka nije bio vjetar. Druga kategorija smatra se još uvijek razornim vjetrom, ali glavni su problem valovi koje nosi i kiša. Put uragana sve je sporiji, što znači da će duže ostati u ovim krajevima. To je bio problem i s Matthewom, poplave su uništile neke dijelove, ceste su doslovno nestajale. Još uvijek neka područja nisu obnovljena – ističe Anamarija.

Napominje kako će oluja proći kroz dan-dva, ali da će trebati više vremena da se život vrati u normalu.

– Danas prijepodne očekujemo redove dok se nabavljaju zadnje stvari, škole su zatvorene do idućeg tjedna, većina ne ide na posao dok ne prođe oluja. To se odnosi i na sve sigurnosne službe i vojsku. Za vrijeme oluje sve staje. Moj suprug Kevin radi direktno na pripremama za oluju. U srijedu je otišao na posao u 4.30 ujutro i vratio se oko ponoći. Vojska ne prestaje s radom do same oluje i odmah nakon nje ide se na teren gdje god treba – rekla je Anamarija.

Kaže i kako je najgori dio čekanje oluje.

– Više od tjedan dana traju pripreme, spremna sam da oluja stigne i da se možemo vratiti u normalu. Do idućeg uragana, naravno – ispričala nam je Anamarija.

Uragan Florence
1/12
Ključne riječi

Komentara 12

TM
trade_mark
09:10 13.09.2018.

nama u hrvatskojne trebaju ni uragani ni poplave ni erupcije vulkana... mi imamo vlade i državne institucije koje su triput veća prijetnja nego li bilo koja od navedenih prirodnih katastrofa.

TA
Taylor
09:45 13.09.2018.

Je li netko cuo ovu djubrad iz EU - ropske unije da su ponudili pomoc Americkim gradjanima ili utociste u Europi? Jeste ih culi da se lome za ugrozene gradjane zapadne civilizacije i da su im pruzili pomoc, tako se lome oko ovih migranata i prijete Madjarima, ako ih ne ugoste? Madjarski Predsjednik bi trebao pozvati ove ljude u Madjarsku i ponuditi im pomoc, dok se to stanje sredi, to bi bila ogromna samarcina ovim dijabolikusima iz Brisela i Berlina.

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
10:54 13.09.2018.

Šta je to "flaširana voda" ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije