Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE NADLEŽNOSTI

Hrvoj-Šipek o EPPO-u na Geodetskom: Trebali su nas izvijestiti o pokretanju istrage

Zagreb: Konferencija za medije Zlate Hrvoj Šipek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.03.2024.
u 12:16

Glavna državna odvjetnica komentirala je slučaj EPPO-a na Geodetskom fakultetu nakon što je danas u Saboru svečano prisegnuo glavni državni odvjetnik Ivan Turudić

Među uzvanicima koji su danas prisustvovali svečanoj prisezi Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika bila je i Zlata Hrvoj-Šipek, trenutna čelnica DORH-a kojoj mandat istječe 26. svibnja. Turudić je, podsjetimo, prisegnuo danas pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandroković pa poručio kako će svoju dužnost obavljati ''časno''.

Novinari su za vrijeme izjava pitali Hrvoj-Šipek za komentar oko njegovog imenovanja, s obzirom na njegove poruke koje su isplivale s Josipom Pleslić (ex Rimac), kao i sastajanja sa Zdravkom Mamićem. Međutim, ona je poručila kako komentare nije dosad davala, a ne planira ni do kraja mandata. 

- Očekujem s obizirom na njegovo iskustvo da će se snaći. Ja ću mu pružiti podršku da mu prenesem informacije kako se razlikuje rad DORH-a i suda. Vjerujem da neće biti problema. Te su poruke bile u vrijeme kada je bio sudac. Mislim da je u toj situaciji trebao biti oprezniji, i inače svi suci trebaju biti puno oprezniji u svojoj komunikaciji i sačuvati dojam neovisnosti. Na dan kada je sudac Turudić položio prisegu ja to neću komentirati - odgovorila je.

Komentirala je i slučaj EPPO-a na Geodeziji te odgovorila na pitanje kako objašnjava činjenicu što EPPO nije izvijestio DORH o istrazi iz studenog te je li DORH pod pritiskom, kako je to objasnila europska tužiteljica Laura Kovesi.

POVEZANI ČLANCI:

- Pokušali smo od EPPO-a u Zagrebu dobiti sastanak na kojem bi se razjasnile okolnosti i utvrdilo je li za taj slučaj nadležan DORH ili EPPO. Do tog sastanka nije došlo i USKOK se morao obratiti. U ovom trenutku USKOK je zatražio činjenice na kojim EPPO zasniva svoju nadležnost. Da li će doći do preuzimanja spisa, o čemu treba odlučiti glavni državni odvjetnik, to je još je dalek put - objasnila je.

- Naravno da DORH prati tko daje kakve izjave, možda bi se mogao stvoriti dojam da je to pod utjecajem izvršne vlasti i premijera, ali definitivno nije, jer je zahtjev koji je otišao prema EPPO-u rezultat dokumentacije koju je tjedan dana prije toga zaprimio DORH, odnosno USKOK, a poslao ju je predstojnik Ureda Vlade, samoinicijativno. Trebali su nas izvijestiti i to bi bilo u skladu s dogovorom kojeg imamo. Razlika u nadležnosti je u tome jesu li oštećena sredstva EU ili RH. Moguće su opcije da DORH nije nadležan, već da je nadležan EPPO, ili suprotno - komentirala je.

- Cijeli svoj mandat sam se čuvala bilo kakvog komentiranja, neću to učiniti ni sada. Ono po čemu postupa DORH su isključivo činjenice i pravo - dodala je.

Što se tiče slučaja šibenske tužiteljice Snježane Bajan koja se također dopisivala s Rimac, Hrvoj-Šipek je ponovila odluku DORH-a kojom je ona postupala jednako te u skladu sa zakonom. Govoreći o vještačenju u slučaju Agrokor, poručila je kako je postupak u tijeku. 

>> FOTO Turudić prisegnuo za glavnog državnog odvjetnika

Zagreb: Konferencija za medije Zlate Hrvoj Šipek
1/12

- Vjerujem da će se nakon prikupljivanja ponuda donijeti odluka kome će se ono povjeriti. To je u nadležnosti županijskog državnog odvjetništva - odgovorila je. 

Komentara 1

AB
Abdalonim
13:19 13.03.2024.

"Sačuvati dojam neovisnosti". Ne sačuvati neovisnost, nego dojam neovisnosti. Istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije