Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izvor iz HNS-a: Ako padne ministrica Divjak, pada Vlada

Iako je analiza natječaja za izbor Ekspertne radne skupine pokazala nepravilnosti, premijer brani Dijanu Vican, šeficu Povjerenstva odgovornu za provedbu natječaja
16. kolovoza 2017. u 10:22 119 komentara 29523 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Što se događa na relaciji premijer Andrej Plenković – ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i je li kurikularna reforma, zbog koje se u zadnje dvije godine dva puta žestoko prosvjedovalo na hrvatskim ulicama, ponovno dovedena u pitanje?

Blaženka Divjak Bitka oko reforme Ministrica Blaženka Divjak već je 
dva puta bila spremna dati ostavku

Propusti u imenovanju Culej

Sudeći po izjavama premijera i ministrice zadnjih dana, očigledno je da sukob tinja i da je veliko pitanje kako će se situacija rasplesti. Znakovito je da je u medije procurila analiza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o natječaju za odabir Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme (ERS), a prema kojoj je, između ostaloga, napravljen niz propusta prilikom imenovanja Jasminke Buljan Culej za šeficu ERS-a. Isto se tako zna i isto je tako znakovito da je premijer Andrej Plenković stao u obranu šefice svojeg Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijane Vican, a koja je izravno odgovorna upravo za proces provedbe natječaja za izbor Ekspertne skupina koja je, po nalazu Ministarstva, provedena nemarno i čiji odlazak s mjesta šefice Povjerenstva želi ministrica.

– Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve su ostalo špekulacije – kazao je premijer te dodao kako “vidi da neki interni dokumenti cure po medijima” te je poručio ministrici Blaženki Divjak da očekuje da pronađe njihova distributera medijima.

I dok premijera očito više zabrinjava što dokumenti “cure” u javnost od onoga što u njima piše, neslužbeno se od izvora bliskih ministrici može čuti da ih ona nije pustila u javnost. Tko je, veliko je pitanje. Analizu, kažu naši izvori, dobilo je više ljudi, između ostalog i članovi Povjerenstva.

– Ministrica analizu nije pustila u medije niti joj odgovara što je to izišlo van. Tko joj je smjestio i s koje strane, to je pitanje – kaže naš izvor blizak ministrici.

Da nema veze s objavom analize, tvrdi i sama ministrica Divjak koja je kazala kako je Ministarstvo nije objavilo jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se na njega nije očitovalo Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo.
– Nadam se da će se Posebno stručno povjerenstvo očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila – kazala je Divjak.

Oglasila se i sama šefica Povjerenstva Dijana Vican koja je za N1 poručila da je zgrožena i zaprepaštena količinom neistina objavljenih u medijima o njoj i njenim kolegama te je otkrila i da je putem odvjetnika zatražila zaštitu svojih prava i interesa.

Ministrica u pat-poziciji

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se u cijeloj situaciji postaviti HNS, stranka iz čije je kvote u Vladu i stigla nestranačka ministrica Divjak i koja je upravo reformom obrazovanja branila svoj iznenadni ulazak u Vladu. U ponedjeljak su se oglasili priopćenjem u kojem stoji da im je fokus isključivo na predanosti reformi obrazovanja, a nipošto ne na pojedincima. A to neki iščitavaju i kao poruku da neće pošto-poto stajati iza svoje ministrice, posebice ako bude i dalje inzistirala da s čela Povjerenstva ode Dijana Vican, a da ona bude ta koja će je na toj poziciji zamijeniti.

Naš izvor iz znanstvenih krugova koji se bavi kurikularnom reformom kaže da je situacija vrlo nezgodna, da je ministrica dovedena u pat-poziciju i da ne vidi načina kako bi se ova kriza mogla prevladati osim da Dijana Vican u konačnici ipak ostane na čelu Povjerenstva jer će je se premijer teško odreći.

No drži da bi svakako trebalo ponoviti natječaj za Ekspertnu radnu skupinu jer premijer ne bi trebao braniti nešto što je provedeno loše i potom pokušati te dvije opcije nekako pomiriti. To bi, kaže, mogao biti jedan kompromis i možda i jedina šansa da reforma ne umre.

– Padne li ministrica, past će i Vlada – kaže pak naš izvor iz HNS-a koji podsjeća da je upravo kurikularna reforma bila ključni element zbog kojeg je stranka i ušla u Vladu. Ministricu, dodaje, moraju zato štititi. U protivnome, HNS-u slijede još veće podjele, a to dio ljudi u toj stranci nema namjeru dozvoliti.

Vlada Analiza Plenkovićevih poteza Može li Vlada biti reformska ako premijer 'povlači ručnu'? Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Ova Vlada neće provesti kurikularnu reformu. HNS je znao s kim tikve sadi' Blaženka Divjak ANDREJ PLENKOVIĆ: 'Vican ima moju potporu, a Divjak treba otkriti od kuda cure dokumenti'
Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • 2fast4u:

    dosta je farse sa kurikrualnom reformom, osigurajte prvo radna mjesta da mladi ne odlaze van, a onda pričajte o reformi. svi mi smo se obrazovali po trenutnom sustavu i ništa nam ne fali!

  • debelaberta11:

    ako netko do sada nije shvatio cijela ta farsa oko reforme obrazovanja je radi uvođenja rodne ideologije. meni je uopće nakaradno da se priča o nekoj cjelovitoj reformi kad postoje brojna zanimanja koja podrazumijevaju potpuno različito obrazovanje, tako da sve ... prikaži još! to nema logike, jel isto ići u jezičnu gimnaziju i učiti za strojo-bravara ili električara? pa ti smjerovi imaju vrlo malo zajedničko i raditi zajedničku reformu je nelogično.

  • blaz.elrat:

    Jokićeva rodna ideologija ne smije proći.Zato je bolje ići na nove izbore.