Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Blaženka Divjak već je 
dva puta bila spremna dati ostavku

Iako voditelja Povjerenstva za obrazovanje imenuje premijer, ministrica teško može surađivati s ljudima koje je naslijedila
12. kolovoza 2017. u 11:05 49 komentara 11669 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Reforma obrazovanja, ali i pozicija nestranačke ministrice Blaženke Divjak, koja je u Vladu došla iz kvote HNS-a, teme su oko kojih se lome te će se i dalje lomiti koplja između većeg i manjeg partnera. Kako se neslužbeno može čuti u HNS-u, ministrica Divjak već je dva puta bila na korak da podnese ostavku na svoju poziciju. Prvi put, kaže naš izvor, kada je smijenila Jasminku Buljan-Culej s pozicije šefice Stručnog povjerenstva za odlučivanje o pravilima za ocjenu na ispitima državne mature jer se nije pojavila na ključnom sastanku, za vrijeme kojeg je bila na sastanku kod premijera Andreja Plenkovića.

Andrej Plenković Igra moći Premijer poručio Divjak: Više ne želim prosvjede zbog reforme!

Povjerenstvo razdora

Taj je potez tumačen kao trasiranje puta za smjenjivanje Buljan-Culej i sa čela Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, a u tom smjeru u Ministarstvu obrazovanja načinjena je i analiza izbora članova ERS-a, koja je, navodno, pokazala netransparentnost i brojne propuste u proceduri. Takve informacije neslužbeno su puštene iz Ministarstva obrazovanja, no o kakvim se točno nepravilnostima radi nemoguće je saznati. Na tu bi analizu sada trebalo odgovoriti i Povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja na čijem je čelu i dalje Dijana Vican. Divjak priželjkuje i njezino smjenjivanje i već je najavila izmjenu Strategije obrazovanja koja bi joj omogućila da osobno zamijeni Vican na čelu povjerenstva, u kojem bi, umjesto članova koje imenuje premijer, sjedili čelnici obrazovnih institucija. Da to neće ići tako lako pokazao je intervju koji je premijer Plenković dao HRT-u i u kojem je poručio da je to samo stav HNS-a, da povjerenstvo imenuje premijer i da je ono sastavljeno na pluralističkim osnovama. Poručio je i da će se provođenje strategije poboljšati u dogovoru s Dijanom Vican te da je zadaća povjerenstva da do 8. rujna iznjedri prijedlog akcijskog plana za provedbu strategije. Bila je to jasna poruka da Vican ostaje na čelu povjerenstva i upravo to je bio drugi razlog, kažu izvori iz HNS-a, zbog kojeg je ministrica Blaženka Divjak još jednom bila spremna na odlazak s funkcije.

Kako će se situacija na kraju rasplesti još je upitno, no zanimljivo je da iz HNS-a neslužbeno stižu poruke da je reforma obrazovanja najvažnija i da zbog nje ne treba inzistirati na smjenjivanju bilo koje osobe.

HNS očito nije spreman žrtvovati odnose u koaliciji zbog inzistiranja svoje ministrice da je smijeni Dijana Vican.

– Obavljeni su mučni razgovori. Divjak ima svoje uvjete, a ni HDZ ne odustaje lako, tako da nas, kako sada stvari stoje, čeka još dosta bure oko kurikularne reforme – kaže izvor iz HNS-a.

Andrej Plenković Marinko Jurasić Premijerove su poruke ministrima nedosljedne i nedorečene

I u HDZ-u se boje da bi se priča o reformi obrazovanja mogla dodatno zakomplicirati, a uvjereni su da problem nije u HNS-u koliko u samoj ministrici koja tvrdo inzistira na svojim rješenjima.

Ne mogu je kontrolirati

U toj se stranci protive ideji da na čelu povjerenstva bude sama ministrica jer bi se, kažu, cijela priča time dodatno politizirala, s obzirom na to da je ministar po funkciji političar.

– Znamo da u HNS-u nisu protiv toga da ona bude na čelu povjerenstva, ali sasvim sigurno ne bi ni ucjenjivali raskidom koalicije ako to ne bude – uvjeren je naš izvor iz HDZ-a, koji se boji da HNS ne može do kraja kontrolirati nestranačku ministricu iz svoje kvote.

Iz kruga Blaženke Divjak poručuju kako nema govora o tome da bi ministrica podnijela ostavku, no ne odustaju od najavljenih izmjena strategije koje bi Blaženki Divjak omogućile da sama stane na čelo reforme obrazovanja i inzistiraju na tome da će se izmjene uskladiti kroz javnu raspravu i raspravu među strankama.

– Nema sukoba Vican – Divjak i radi se isključivo o ubrzavanju reforme. Tko će i kako to raditi, imena i sve ostalo, definirat će se u sljedeća dva tjedna – kaže izvor blizak ministrici.

Blaženka Divjak Blaženka Divjak: 'Članovi PSP-a bit će čelnici tijela i institucija najodgovornijih za provedbu reforme obrazovanja' Tome Antičić: 'Razbit ću uravnilovku i zaposliti izvrsne. To je spas za Hrvatsku' Lidija Kralj Kompletiran obrazovni tim Najinovativnija profesorica sad je pomoćnica Blaženke Divjak

VIP izdvaja za Vas

  • mobitel20:

    Pa sto ceka !? Umisljena neznalica, tako cesta osobina sorosoida ! Nece uspjeti unistiti buducnost nase djece, pa neka onda i ona i Plenki znaju sto slijedi ako krenu agrrsivno namecati jugosorosoidne ideologije. Sa ili bez infatilnog "jokicevog smeska".

  • Hrvatska:

    Ne bi bila neka velika steta da i da ostavku.

  • dalibor.hren:

    Ostavkom se na prijeti! Ostavka se ili podnosi, ili se šuti i trpi!!!