Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prozvali tomaševića

HLK: Priziv savjesti zajamčen međunarodnim i hrvatskim pravnim propisima

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić posjetio KBC Split
Miroslav Lelas/PIXSELL
11.05.2022.
u 10:32

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) poručili su kako je priziv savjesti zajamčen međunarodnim i hrvatskim pravnim dokumentima i propisima, odbijaju neargumentirane napade na taj institut u medicini i protive se njegovom ukidanju.

HLK izražava žaljenje i suosjećanje zbog teške situacije u kojoj se našla trudnica Mirela Čavajda i njezina obitelj, smatraju da se u ovom slučaju ne radi o prizivu savjesti te "odbijaju neargumentirane napade na priziv savjesti u medicini i protivi se pokušajima njegovog ukidanja".

Priziv savjesti, ističu u priopćenju, pravna je stečevina EU-a, dio hrvatskog zakonodavstva te ga jamče i mnogi međunarodni pravni dokumenti.

Taj pravni institut liječnicima omogućava da zadrže svoj osobni integritet, ističu u HLK. Povelja EU o temeljnim pravima, pravno obvezujuća za sve članice, garantira svakom pojedincu pravo na prigovor savjesti, sukladno s nacionalnim zakonodavstvima. Nadalje, pravo na slobodu savjesti iz kojeg sam institut priziva savjesti proizlazi, zajamčeno je i Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. HLK ističe kako je Parlamentarna skupština Vijeća Europe rezolucijom iz 2010. godine utvrdila pravo na priziv savjesti u medicini.

U hrvatskom zakonodavstvu pak, napominju u priopćenju, pravo na slobodu savjesti regulirano je Ustavom, dok je samo pravo na priziv savjesti liječnika regulirano konkretno odredbama Zakona o liječništvu te Kodeksa medicinske etike i deontologije.

HLK smatra nedopustivim napade na ginekologe i etiketiranje cijele ginekološke struke, a što se, kažu, zadnjih dana pojavljuje u medijima i javnosti.

Izrazili su zabrinutost izjavom gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da je 'neprihvatljivo da svi liječnici na Svetom Duhu imaju priziv savjesti', a predsjednik HLK Krešimir Luetić ustvrdio je da Tomašević vrši pritisak na liječnike.

"Ginekolozi i medicinske sestre u ovoj bolnici su zbog toga očekivano uznemireni. Ispadaju tako u javnosti prozvani, etiketirani ili 'krivci' zbog nečeg. A zbog čega to? Samo zbog toga što su odlučili koristiti zakonski dozvoljen institut", navodi se Luetić.

Naglašavaju da se priziv savjesti često u javnosti pogrešno prikazuje kao prepreka za ostvarivanje zakonskog prava na pobačaj ili prekid trudnoće.

Prema njihovim podacima u Hrvatskoj se pobačaj na zahtjev može obaviti u 28 zdravstvenih ustanova.

Komentara 2

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
10:45 11.05.2022.

Napad na priziv savjesti je klasična zamjena teza. Ispravnije bi bilo propitkivati liječnike koji obavljaju pobačaj na zdravim ženama koje nose zdravo dijete, dakle zahvat kojem je isključiva namjena prekid ljudskog života, unatoč liječničkoj prisezi koju su svi, pa i ti liječnici dali, a prema kojoj su dužni štititi i spašavati svaki ljudski život koji im je povjeren.

VI
Vita1
11:21 11.05.2022.

Moje pitanje: kako liječnici koji nemaju priziv savjesti, istovremeno poštuju tj.provode, Hipokratovu zakletvu (Ženevsku deklaraciju) i čl.21 HR Ustava s jedne strane, te Zakon o pobačaju s druge strane?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije