Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hitna je odlično organizirana i opremljena, ali i opterećena nehitnim pozivima'

Ravnateljica M. Grba Bujević: Ljudi zovu zbog klopova, ispiranja ušiju, što nije naš posao, a time možda na red neće doći osoba sa simptomima srčanog udara
30. travnja 2015. u 11:04 2 komentara 841 prikaza
hitna pomoć
Foto: ilustracija

Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen je danas u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Karlovcu gdje je ravnateljica Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu prim. Maja Grba Bujević kazala kako je zadovoljna reformom hitne te ponosna na sve napretke koji su tijekom reforme napravljeni.

- Danas u tom sustavu imamo 3129 djelatnika, od čega su jedna trećina liječnici, zatim medicinske sestre i tehničari, te vozači. Svi su educirani, timovi imaju vozila moderno opremljena i mi u potpunosti radimo, i reagiramo na poziv u pomoć, po standardima Eurospke unije. Imamo i 111 liječnika na specijalizaciji iz hitne medicine, što govori o tome koliko napredujemo u pružanju usluge - kazala je M. Grba Bujević. Nagrasila je kako je Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije sa 20 zaposlenih liječnika,  u vrhu po opremljenosti, kvaliteti rada i educiranosti djelatnika.

- Lani smo imali 1,5 milijuna poziva građana hitnoj službi, možemo reći da je svaki treći stanovnik Hrvatske prošao  kroz "naše ruke". No, nažalost čak 60 posto tih poziva nije bilo žurno. Po županijskim Zavodima za hitnu medicinu riječ je o 70 posto poziva koji nisu hitne naravi. Zbog toga je sustav prenapregnut, a kako nam dolazi ljeto kada imamo povećan broj intervencija, apeliramo na građane da ne zovu hitnu službu ako nemaju opasnih zdravstvenih problema jer time ugrožavaju život nekome kome on možda "visi o niti". Mi po tome nismo drukčiji  od drugih, to se događa i u svijetu, tako da svi pokušavaju apelirati na građane i objasniti da izlazak hitne radi stanja koje nije hitno nekome može ugroziti život - dodala je ravnateljica. Građani ih, kada su u pitanju nehitna stanja, najčešće zovu  radi ispiranja uha, ako nemaju stolicu tri dana zaredom, bolove u trbuhu koji traju danima ili zbog klopova.

- Hunjavica se rješava u ljekarnama jer ondje možete dobiti savjet i lijek, bol u trbuhu koja traje danima slučaj je za obiteljskog liječnika, no kada imate jake bolove u prsima koji traju desetak minuta, to je ozbiljan znak srčanog udara i zbog toga se zove hitna pomoć - pojasnila je Maja Grba Bujević.

Prezentirala je i novi znak hrvatske Hitne pomoći koji je zaštićen kao intelektualno vlasništvo. Kao i do sada, imat će plavu zvijezdu života sa štapom omotanim zmijom, ali i dvije crvene kockice.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • hrUsrcu:

    kada bi se jos i vozaci na cestama pravilno ponasali prema vozilima hitne...

  • ObrenM:

    Neka prezentiraju i novu vrstu vozaca "hitne".Naime sve je manje sposobnih i iskusnih vozaca profesionalaca,a znamo da su nekada minuti presudni za spas komatoznog.Sada se takova vozila,daju u ruke nekim med. sestrama,koje nisu sposobne voziti niti Punta,a vidjenom voznjom ugrozavaju ... prikaži još! sebe,pacijenta i ostale ucesnike u prometu.