Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psihologija i f

Hendrixov genij krio se u debljem snopu veza između polutki u mozgu

Hendrix
Arhiva VL
25.02.2010.
u 16:46

Najbliži Hendrixu po toj vrsti nadarenosti, u kojoj su oni samo naizgled ljevoruki, među živućim je umjetnicima Bob Dylan, objašnjava Stephen Christman.

Mnogi su nadareni gitaristi ljevoruki. Paul McCartney, Mark Knopfler i Kurt Cobain su odlični primjeri. Međutim, pokojni gitarski virtuoz Jimi Hendrix, koji je gitaru namijenjenu dešnjaku svirao na način ljevorukih, bio je mnogo više od gitarskog virtuoza.

Zapravo, bilo mu je gotovo potpuno svejedno drži li trzalicu u lijevoj ili desnoj ruci. To što se prikazivao za ljevaka, imalo je mnogo dublji razlog. Njegov poseban dar, koji su stručnjaci uočili kao ambidekstričnost (jednako vješto služenje i lijevom i desnom rukom), zapravo je bila samo “simptom” nekih drugih njegovih nadarenosti kojima se uzrok krije u mozgu – objavio je u siječanjskom broju časopisa Laterality psiholog i fiziolog Stephen Christman s američkog Sveučilišta Ohio u Toledu.

U analizi njegova sviranja i pjevanja na dostupnim videozapisima te skladbi i riječi pjesama, koje na čudesan način spajaju naizgled nespojivo, došao je do zaključka da je “naopako” svirao gitaru ne zato što je ljevoruk nego mu je ta tehnika omogućavala da se “deblji snop” veza njegove lijeve i desne moždane polutke produktivnije odrazi i ukupnije izrazi u njegovoj glazbi.

– Jezik i ritam mozak obrađuje u lijevoj polutki mozga, a melodije i harmonije u desnoj. Zato mu je više odgovaralo da gitaru drži kao ljevoruk, jer je za izvođenja, a vjerojatno i za skladanja, oslobađao kanal i za asocijacije koje su u njegovu glazbu vezivale kontrolu interpretacije, sposobnost da pronađe “pravu riječ za pravo mjesto u melodiji”, pa čak i da skladno spaja naizgled nespojivo: tradicije bluesa, R&B-a s folkom, rockom i psihodelijskim zvukom – piše Christman.

Da se morao koncentrirati na “ispravno” držanje gitare, nepotrebno bi gušio svoj talent! Najbliži Hendrixu po toj vrsti nadarenosti među živućim je umjetnicima Bob Dylan, objašnjava Stephen Christman.

Komentara 7

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
17:52 25.02.2010.

Hendrix je bio odlican, ali od tog vremena ima boljih. Mozda je bio prvi!?. Ove analize su za k.....

KA
karambita
18:34 25.02.2010.

Jao, koji glup text, jedan od najglupljih u zadnjih 10000000 godina. Hendrix se \"PRIKAZIVAO\" kao lijevak. Ovu glupost ne bih ni najveci psiholozi razotkrili. A jos gluplja teorija sa trzalicom. Pa tko se sve ne bavi novinarstvom? Ovaj novinar nije zasluzio ni jednu nacrtanu ovcu da cuva, a kamo li da pise ovakve gluposti

CO
coska
17:33 25.02.2010.

Otkad je to Mark Knopfler ljevoruk!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije