Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonino Picula

'HDZ je bolje povlačio novce iz džepova građana, nego iz fondova EU'

Tonino Picula
Marko Lukunić/PIXSELL
19.11.2013.
u 23:16

Rasprava u Europskom parlamentu ne bi se trebala koristiti kao poligon za nacionalne političke prozivke, poručuje Picula

Europarlamentarac Tonino Picula reagirao je na priopćenje zastupnice Ivane Maletić povodom zajedničke rasprave o EU fondovima kada je istaknula kako Hrvatska nije učinila dovoljno po pitanju izvlačenja novca iz fondova.

 - Uz poticaje na europskoj razini, za uspješno korištenje fondova neophodan je intenzivan doprinos na nacionalnoj i lokalnoj razini. U direktnom kontaktu s predstavnicima hrvatske lokalne i regionalne uprave informirao sam se o mogućnostima, kao i poteškoćama s povlačenjem fondova iz njihove perspektive. Ovom prilikom istaknuo bih problem s kojim se suočavaju, a to je osiguranje vlastitih sredstava za sufinanciranje. Naime, obzirom da se strukturnim fondovima ne predviđa mogućnost predfinanciranja, prijavitelji projekata moraju sami osigurati sredstva za pripremu, inicijalno financiranje i sufinanciranje vlastitih projekata. Troškovi same pripreme dokumentacije projekata za apliciranje iznose do 10% ukupne vrijednosti projekta. Bez osiguranja adekvatne podrške poput povoljnih linija kreditiranja, ni bogatije jedinice lokalne i regionalne vlasti ne mogu izdržati financijsko opterećenje pripreme i provedbe većih infrastrukturnih projekata. Uklanjanjem tog problema, povećala bi se efikasnost povlačenja namijenjenih sredstava preko jedinica lokalne i regionalne uprave, ali i omogućilo najslabije razvijenim zemaljama članicama da lakše stvore uvjete za rast, razvoj i zapošljavanje, izjavio je Picula.

U njegovom se priopćenju navodi kako je za vrijeme kad je Miletić bila jedna od ključnih osoba za predpristupne fondove, Hrvatska je bila negativni rekorder u povlačenju sredstava iz fonda SAPARD.

 - Rasprava u Europskom parlamentu ne bi se trebala koristiti kao poligon za nacionalne političke prozivke, već za prepoznavanje problema i doprinosa njihovom otklanjanju. (Ne)mogućnost efikasnijeg povlačenja sredstava iz EU fondova ima veze s masovnim povlačenjem sredstava iz džepova hrvatskih građana za vrijeme vladanja stranke zastupnice Maletić u dva mandata. Rasprava u Europskom parlamentu ne bi se trebala koristiti kao poligon za nacionalne političke prozivke, već za prepoznavanje problema i doprinosa njihovom otklanjanju, navodi se u priopćenju.

>> HDZ: Ovakvih poteškoća ne bi bilo da smo mi na vlasti

Komentara 8

LA
LajbekZG
08:03 20.11.2013.

Rugala se sova sjenici...

ME
medjimurec
07:51 20.11.2013.

Sto se tice fondova EU mi smo jedina clanica EU koja vise daje no sto prima iz fondova - ko je na vlasti u hr mislim fda svi znamo jel ? Sto se tice zavlacenja ruke u djepove grajana tutu je Linic nenadmasan uci ce u povijest kao najveca lopovcina na ovim prostorima a o Piculi netreba trosit rijeci .

ME
merlinka
09:35 20.11.2013.

picula mali birokratić što uopce ti imas komentirati ... komentari ti dovoljno govore ... uvijek si bio mali od kuhinje i izvrsavao ono sto ti se kaze, sam nisi bio u stanju nista smislit .... i sad ispaljujes ono sto je vec toliko dosadno s HDZom. Je si li se pitao sto je SDP dobroga napravio .... toliko da se nadam da sad slijedecih 50 godina necete doci na vlast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije