Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Približavanje dviju najjačih stranaka ne jamči veliku koaliciju

HDZ i SDP surađivat će zbog krize i EU kroz figuru Ive Josipovića

kosor, milanović
Željko Hladika
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
17.01.2010.
u 20:37

Suradnici Jadranke Kosor uvjereni su da je Milanovićev poziv na razgovor bio samo načelan.

Ma koliko se u stavovima približavali, koalicija HDZ-a i SDP-a i dalje je nemoguća. Doduše, postoji realna mogućnost približavanja kroz figuru izabranog predsjednika Ive Josipovića. Bez obzira na to što je izišao iz SDP-a, znakovita je Josipovićeva izjava kako osim državničke, pozicija predsjednika Republike ima i političku komponentu, pa se očekuje da bi budući predsjednik dijelom mogao zastupati stavove svoje dojučerašnje stranke.

Prerano za kavu

Međutim, u Banskim dvorima sve se glasnije spominje da bi svaki važniji zakon i odluku premijerka mogla, prije konačna izglasavanja na sjednici Vlade, predstaviti predsjedniku.

Usred žestoke krize Josipović neće imati mnogo manevarskog prostora. Kritike na odluke Vlade kojima je cilj izlazak iz krize, završetak pregovora s EU ili borba protiv korupcije za predsjednika Josipovića mogle bi značiti gubitak podrške javnosti, posebno kada Vladine odluke zaista rješavaju probleme. Umjesto velike crveno-plave koalicije, mnogo je izglednija podrška najveće oporbene stranke odlukama Vlade. Međutim, za kavu ili sastanak premijerke J. Kosor i šefa oporbe Z. Milanovića i dalje je prerano.

Suradnici J. Kosor uvjereni su da je Milanovićev poziv na razgovor bio samo načelan, izrečen usred nadmoćne izborne pobjede na predsjedničkim izborima i bez stvarne želje za dijalogom s izvršnom vlašću. Najraniji termin za taj sastanak bio bi potkraj veljače, pošto J. Kosor obavi službeni posjet Berlinu i nakon kojega sazove predsjednike oporbenih parlamentarnih stranaka i izvijesti ih o stanju pregovora s EU.

Obit će im se o glavu

I tada, minimalni su izgledi da J. Kosor od oporbe dobije široku potporu. Može se očekivati potpora za gospodarske projekte i završetak pregovora s EU jer bi se kočenje tih projekata oporbi moglo obiti o glavu. Ali borbu protiv korupcije oporbene stranke zasad ostavljaju Vladi pod izlikom da "je ne može voditi ista ili minimalno izmijenjena garnitura izvršne vlasti od one koja je godinama prešućivala ili čak poticala korupciju". Tu je i čvrsti oporbeni stav o kresanju proračuna i zazivanje što skorijeg rebalansa za koji dosad nisu dali ni jedan provediv prijedlog. Teško je očekivati da bi ove stavove mogao smekšati sastanak Kosor – Milanović.

Teško je vjerovati da premijerka šefu oporbe može ponuditi nešto zbog čega bi se SDP odrekao napada na Vladu. J. Kosor davno je uputila poziv za razgovor koji Milanović dosad nije imao namjeru iskoristiti.

Komentara 68

OB
-obrisani-
21:14 17.01.2010.

dosadašnji uspjesi ove vlade su mi dosad oteli oko 5ooo kuna iz đepa.Zamolio bi ovu a tako i sve sljedeće vlade da smanje svoje uspjehe

OB
-obrisani-
21:16 17.01.2010.

HDZ i SDP surađivat će zbog krize i EU kroz figuru Ive Josipovića ============= 0 Jedni su govno a drugi su drek. Šta će nam uopće EU kada nam je uništeno gospodarstvo i već smo sada robovi? Zar smo se zato odvajali od Juge i izginuli mladi životi?

OB
-obrisani-
20:40 17.01.2010.

Svaka čast Kosorisce jako pametno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije