Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA OBRAZOVNOG SUSTAVA

Hajduković: Šokiran sam i konsterniran da se mesarskim nožem reže satnica informatike

Zagreb: Domagoj Hajduković o reformi školstva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
24.03.2023.
u 12:50

Nastavio je kako je i kao učenik, i kao student, i kao učitelj proživio barem sedam reformi, a nijedna nije uspjela. Zbog načina na koji je ova nova pripremljena sumnja da će uspjeti i ona.

 - Prije nekoliko dana predstavljena je još jedna reforma obrazovnog sustava. Moram reći da sam šokiran i konsterniran da se mesarskim nožem reže satnica informatike. U 21. stoljeću, u doba četvrte industrijske revolucije, kada raspravljamo o umjetnoj inteligenciji i o etičim implikacijama umjetne inteligencije, mi satnicu informatike režemo za 50%. Ne stoje one isprike da se satnica informatike povećava jer su sva djeca, unatoč tome što je informatika bila izborni predmet, u pravilu na informatiklu išla. Na ovaj način mi djecu zakidamo jer ostaju bez vrlo važnog alata u modernom svijetu. Informatikom smo okruženi sa svih strana u svakodnevnom životu i to je definitivno nešto što će se u budućnosti još i dalje razvijati, a mi učenicima taj alat iz ruku oduzimamo - kazao je danas na konferenciji za novinare u Saboru zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković osvrćući se na predloženu reformu obrazovnog sustava.

Nastavio je kako je i kao učenik, i kao student, i kao učitelj proživio barem sedam reformi, a nijedna nije uspjela. Zbog načina na koji je ova nova pripremljena sumnja da će uspjeti i ona. Smatra da iako je dobro zamišljena, infrastrukturno je teško provediva jer, kako reče, mnoge škole, posebice u gradovima, nemaju dovoljno prostora za ovako ambiciozan projekt. Prema njegovu mišljenju, ako će se u sljedeće četiri godine tek graditi i dograđivati škole, onda ni ta reforma neće moći prije zaživjeti. 

Kako je američki Kongres predlažio zabranu TikToka, novinare je zanimalo kako on gleda na zabrane te koristi li i on osobno TikTok.

  - Ja ga ne koristim. Preporuka Europske komisije zaposlenicima jest da na službenim telefonima ne koriste tu aplikaciju. Nažalost, postoje određene sigurnosne implikacije oko njenog korištenja, ali ne vjerujem da su zabrane dobar način rada. Ne braniti, nego više educirati pa ako netko želi preuzeti neki sigurnosni rizik, to je onda njegova stvar. Što se tiče službenih telefona, to je druga stvar. Ako su preporuke da postoje neke sigurnosne ugroze, tada ih treba poštovati - kazao je Hajduković. 

Osvrnuo se potom i na prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji koji je uvrštren na dnevni red Sabora.

- Taj zakosnki prijedlog nudi neke napretke, ali je poslana jako loša poruka time što Vlada nije slušala oporbu kada je na samom početku predlagala što i kako treba napraviti. Od vladajućih često slušamo, pa je tako bilo i nekidan, kako oporba ništa ne predlaže već samo kritizira. A kada predlažemo, onda se naši prijedlozi samo odbijaju. Onda Vlada kasnije te ideje oporbe ugrađuje kao svoje. Time vladajući šalju lošu poruku, a svi smo zajedno mogli brže i efikasnije pomoći ljudima kojima treba - reče zastupnik Socijaldemokrata. 

Kako se Zakon o osobnoj asistenciji donosi već posljednjih deset godina, a tek sad je konačno došao u proceduru, novinare je još zanimalo što Hajduković kaže na dio zakona prema kojem one osobe koje imaju roditelja njegovetalja više neće imati pravo na osobnog asistenta. Ima li šanse da se to iz zakona makne i što oporba u tom smislu može učiniti, pitali su novinari, a Hajduković je uzvratio: 

- Mi ćemo svakako raspravljati i ukazivati na probleme. Zakon će ići kroz dva čitanja. Vidjet ćemo što će predlagatelj usvojiti od naših prijedloga. Nadajmo se da će sada biti malo otvoreniji prema našim prijedlozima. 

>> VIDEO:Katarina Peović o optužnici DORH-a: "Ako sam ja prekršila šutnju, onda je i Plenković"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije