Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hera odobrila

Grijanje skuplje, viši računi ne stižu još bar mjesec dana

'10.03.2011. Trakoscanska ulica, Varazdin, Stanari zgrade 22 u Trakoscanskoj ulici zale se na prevelike racune grijanja od kad im je tvrtka Grijanje postavila razdjeljnike na radijatore Photo: Marko J
Marko Jurinec/Pixsell
Autor
Marko Biočina
24.10.2012.
u 17:01

HEP Toplinarstvo vjerojatno će opet Heri poslati zahtjev za poskupljenje grijanja, a ta će agencija, kao i prvi put, donijeti pozitivno rješenje.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) izdala je pozitivno mišljenje o zahtjevu HEP Toplinarstva za poskupljenje grijanja od 36,7 posto. Potvrdio je to član upravnog vijeća Here Dalibor Pudić govoreći na 10. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju "Energetska i procesna postrojenja" što se održava u Rovinju. Pudić je potvrdio da su takva pozitivna mišljenja poslana gradskim čelnicima Zagreba, Velike Gorice, Siska, Osijeka, Zaprešića i Samobora, upozorivši kako na liberaliziranom tržištu energetske kompanije imaju pravo na pokrivanje objektivnih troškova i razuman povrat na investiciju.

Politički pritisak

Iz toga proizlazi da je Hera u svojoj analizi procijenila kako su HEP-ove tvrdnje o povećanju troškova proizvodnje topline zbog rasta cijene energenata ispravne, no nakon što su premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u više navrata prejudicirali odluku te agencije i izjavljivali da će poskupljenja biti, Hera će se teško obraniti od optužbi da je odluku donijela pod političkim pritiskom. Ta odluka, barem tijekom idućih mjesec dana, ipak neće rezultirati poskupljenjem. Naime, prema trenutačno važećim zakonima mišljenje agencije smatra se tek savjetodavnim, dok konačnu odluku donose čelnici lokalne samouprave. Kako je izvjesno da ni jedan gradonačelnik ili gradska skupština neće odobriti to poskupljenje, ono će privremeno biti odbijeno. Privremeno, zato što je prošlog tjedna u Saboru na prvom čitanju bio novi Zakon o energiji, temeljem kojeg će određivanje cijene energenata biti u potpunosti prebačeno na Heru. Za pretpostaviti je da će taj zakon u iduća dva tjedna biti usvojen i stupiti na snagu.

Novo rješenje obvezujuće

Kad se to dogodi, HEP Toplinarstvo će vjerojatno opet Heri poslati zahtjev za poskupljenje grijanja, a agencija će, kao i prvi put, donijeti pozitivno rješenje. No, za razliku od ovog, novo rješenje bit će obvezujuće i lokalna samouprava neće imati nikakvog načina da ga spriječi. Utoliko, evidentno je da će grijanje u šest gradova gdje posluje HEP Toplinarstvo uskoro poskupjeti. Trenutak je krajnje nezgodan s obzirom na to da će sezona grijanja biti na vrhuncu, a u takvim okolnostima građani neće moći poduzeti ni jednu od mogućih mjera koja bi im omogućila smanjenje potrošnje ili čak izlazak iz toplinarske mreže.

>>Za pet minuta pregleda plinskih instalacija – 420 kuna

>>Građani se odrekli usluga plinare i sami uveli sustav grijanja

>>Kako izbjeći plaćanje toplinarskog harača

Komentara 18

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
17:11 24.10.2012.

Ne tako davno "Prvi" potpredsjednik vlade se kleo kako nakon vode i struje poskupljenja više neće bit. Hvala hrvatskim političarima, želim što prije tehničku vladu.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
17:12 24.10.2012.

“Izdavanje računa nije dopušteno naplaćivati, a prodaja javnih usluga - električne energije, vode, plina, topline, odvoza smeća i telekomunikacijskih usluga - mora biti obračunata prema potrošnji”- Zakon o zaštiti potrošača Evo što mislim o poskupljenju...

BU
Bushmaster
17:07 24.10.2012.

Samo dajte, gulite jos vise.Blagajna prazna, HDZ optuzuje SDP i obratno, a Vi ste svi gospodo ( i dame ) u zadnjih 20tak godina zajedno krivi za ovu situaciju.A bogami i narod koji suti kao nijem, udri onda po njemu jos vise,ali sto ce se desiti kad i taj narod krepa kao stri konj?A da, zaboravio sam.Pa mi idemo u EU, med i mlijeko, Euri ce curiti iz pipe u svakom domu.Bravi dame i gospodo politicari, volim vas sve i zahvaljujem Vam svima za ovo blagostanje koje ste nam omogucili,uistinu sam sretan Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije