Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'u ime obitelji'

Grbin inicijativi: Za referendum vam treba više od 450.000 potpisa

u ime obitelji,volonteri
Nikola Čutuk/PIXSELL
23.05.2013.
u 09:29

Jučer su iz Inicijative objavili da su prikupili dovoljno potpisa 380 tisuća, no "hladan tuš" stigao je od predsjednika saborskog Odbora za Ustav Peđe Grbina.

Iz saborskog Odbora za Ustav stigao je demantij tvrdnje čelnika inicijative "U ime obitelji", koji su u srijedu istaknuli da su prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma da se u Ustav RH unese odredba kako je brak životna zajednica žene i muškarca.

Članovi građanske inicijative U ime obitelji Lino Zonjić, odvjetnik Krešimir Planinić i dr. Željka Markić na konferenciji za novinare objavili su da su volonteri udruge prikupili više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se osiguralo da Ustav i zakoni Republike Hrvatske brak definiraju kao životnu zajednicu žene i muškarca. No "hladan tuš" stigao je od predsjednika saborskog Odbora za Ustav Peđe Grbina. Objasnio je da je, kad su volonteri inicijative U ime obitelji počeli prikupljati potpise, 12. svibnja, u Registru birača bilo 4,514.984 birača. Prema tome, potrebnih 10 posto za raspisivanje referenduma iznosi više od 450 tisuća.

– Ministarstvo uprave provjerit će potpise i obavijestiti Sabor jesu li prikupljeni – dodao je Grbin u razgovoru za HRT. Ustavni sud procjenjuje ustavnost referendumskog pitanja, a Sabor odlučuje o raspisivanju referenduma, dodao je. Procedura provjere valjanosti najranije će završiti u srpnju. Na referendumu se odlučuje o prijedlogu za promjenu Ustava, ali se Ustav mijenja tek dvotrećinskom saborskom većinom.

>>Vjerske i braniteljske udruge podržale inicijativu 'U ime obitelji'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije