Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Grad će od Ministarstva poljoprivrede tražiti dozvolu da poboljšaju uvjete na Žarkovici

I dok se volonteri pripremaju za zimu, popravljaju kućice i ograde, iz gradske uprave kažu da ne znaju gdje će i kada graditi sklonište za životinje
05. studenoga 2016. u 11:00 0 komentara 285 prikaza
Utočište Žarkovica
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/9

Ariane Blom iz Australije, volonteri iz Slovenije, Annina i Karl iz Berlina, Elizabet Jones, Henrik i Janina, Network for Animals, samo su neki od volontera koji su srcem koračali kamenim stazama Žarkovice, kako kaže voditeljica utočišta za pse Sandra Sambrailo.

Svi oni vidjeli su kakvi su uvjeti života na Žarkovici, pogotovo kad pada kiša, puše bura, kad se približava zima. No, uvjerili su se i koliko je na Žarkovici sloge i ljubavi, bogatstva koje dubrovačkim volonterima i psima o kojima se brinu nitko ne može uzeti. Ne može ga oprati kiša, ne može ga otpuhati vjetar, a nije ga uništila ni višegodišnja nebriga gradske vlasti.

Sve uz despet

- I dalje se pravimo da je sve u redu, da nas ne smeta što trunu kućice koje je u neko skladište spremio mister Andro i da nas ne smeta što ga ne zanima sudbina ni ljudi ni kučaka. I dalje se sami snalazimo, od ničega radimo nešto. Stvaramo, krpamo i smijemo se za despet - kaže Sandra Sambrailo. Pa su tako nedavno na Žarkovici dubrovački volonteri još jednom popravljali tko zna koliko staru kamp kućicu. Pitanje je hoće li preživjeti zimu, ali jedno je sigurno - svi su se potrudili oko nje i blagoslovili je osmijehom, onim istim kojim blagoslivljaju svaki početak dana, svaki zalazak sunca, svaku novu njušku, svako udomljene. Osmijehom uz koji je sve lakše.

- I kućicu smo složili od dvije već raspadnute, obložili je novim tapisonom. I za despet će i ona spasiti neku napuštenu njušku - kaže Sandra.

Utočište Žarkovica | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

I dok se na brdu iznad Dubrovnika užurbano pripremaju za zimu, u najbogatijem hrvatskom gradu još uvijek ne znaju kako će riješiti problem napuštenih pasa i skloništa. Tako u svom dopisu ističu da se na sastanku s predstavnicima Društva za zaštitu životinja razgovaralo i o zamolbi predsjednice Društva Anice Sambrailo da se zaposli nekoliko osoba koje bi pomogle oko brige za pse, kao i da Grad ustupi azilu kućice koje su kupljenje za novi azil. No, ne navode je li i kako ta zamolba riješena.

Rokovi nisu definirani jer je najveći problem pronalazak adekvatnog zemljišta, kažu u Gradu

- Gradonačelnik Andro Vlahušić u nekoliko je navrata istaknuo kako je Grad Dubrovnik spreman uložiti financijska sredstva za gradnju azila za napuštene životinje, a najvažnije je pronaći primjerenu lokaciju. Volja Grada za cjelovito rješenje smještaja napuštenih životinja i adekvatne skrbi o istima neupitno postoji, a kako bi se to postiglo, potrebna je bezrezervna suradnja svih uključenih strana - Veterinarske inspekcije, Gradske uprave, Gradskog vijeća i Društva za zaštitu životinja. Rokovi nisu definirani jer je najveći problem upravo pronalazak adekvatnog zemljišta - kaže Marina Majić, viša suradnica za informiranje Grada. Dodaje i da se na javni poziv za iskaz interesa (neobvezujući) za realizaciju projekta skloništa za životinje javilo samo Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik.

Tko podnosi izvješće

- Između ostalog naveli su tri lokacije na kojima bi se mogao graditi azil za životinje - Vrbica, Osojnik, Trsteno. Na sastanku je dogovoreno kako će Grad Dubrovnik provjeriti imovinsko-pravne odnose na navedenim lokacijama. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u ponedjeljak 7. studenog ispred vijećnika naći će se i Izvješće o radu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, kao i prijedlog novom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da povuče odluku o zatvaranju azila za napuštene životinje na Žarkovici. Gradonačelnik Vlahušić zatražit će od Ministarstva da se dopusti Gradu da poboljša uvjete na Žarkovici dok se ne pronađe lokacija i izgradi novi azil - objašnjava Marina Majić u svom odgovoru.

Predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik Anica Sambrailo kaže kako ne zna o kakvom to izvješću govori M. Majić.

- Na sjednicu nas nitko nije pozvao, a nisu tražili niti naše Izvješće. Zaista ne znam tko bi ga umjesto nas mogao i smio dati. Godinama već pokušavamo iznijeti sve činjenice o našem radu, ali nam nikada nisu dali tu mogućnost - kaže A. Sambrailo. Dodaje još kako je na jednoj od lokacija koju su u svojoj ponudi naveli, Trsteno, ionako već u Prostornom planu uređenja Grada ucrtano sklonište. A s obzirom na najave gradonačelnika kako će rebalansom proračuna osigurati novac za kupnju zemljišta, očito da je i glavni problem riješen.

A bude li trebalo, volonteri će sigurno pomoći i u gradnji novog azila. Samo da to konačno i dočekaju.

https://networkforanimals.org/dubrovnik-2016-11/

Donose li skori izbori i novi vjetar?

Predstavnici organizacije Network for Animals nakon razgovora s gradonačelnikom Androm Vlahušićem izjavili su kako se tako bešćutna i ravnodušna osoba rijetko susreće. Sve su to na svojoj koži dobro osjetili i volonteri i psi. Odricao se i jednih i drugih godinama. Uvjeravao i sebe i javnost kako je većina napuštenih pasa zapravo iz okolice Dubrovnika, da bi tek nedavno priznao da su ipak Dubrovčani ti koji su napustili pse, a prema Zakonu o zaštiti životinja upravo Grad treba se pobrinuti za njih. Negirao je to gradonačelnik godinama, dijelio mrvice kad se sjetio, a istovremeno bio na čelu grada u kojem su upravo volonteri rješavali sve probleme napuštenih životinja.

Iako još uvijek tvrdi da nema zakonske osnove po kojoj bi Grad morao graditi sklonište, zaboravlja na činjenicu da ga je na to obvezalo i Gradsko vijeće svojom odlukom od 21. prosinca 2015. Istom odlukom obvezali su ga i da vrati pse koje je uz pomoć policije raselio po skloništima diljem Hrvatske. Nije napravio ništa od toga, a sad odjednom govori o 'neupitnoj volji grada'. Poziva i na potrebnu suradnju, a kao jedan od čimbenika te suradnje ističe se i Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik. Ono isto čije je volontere privodio u noćnoj akciji, ono isto za koje je čelnik jedne od gradskih tvrtki rekao kako neće imati pristup skloništu.

Do nedavno je uvjeravao kako provodi odluku Ministarstva, a sad će to isto ministarstvo tražiti ustupke. Donose li skori lokalni izbori i novi vjetar iz Dubrovnika?

 

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.