Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka BE-TO

Glina dobiva bioelektranu, Kaznionica najveći potrošač

Tvrtka BE-TO u Glini otvara bioelektranu
Foto: Tadija Odić
08.01.2015.
u 12:01

Investicija je vrijedna pet milijuna eura, uz 880.000 eura za izgradnju vrelovoda na koji će se priključiti mnogi

Bioelektrana na drvni otpad i sječku, a koja će proizvoditi 1,2 MW električne i 3,7 MW toplinske energije započet će s radom u Glini tijekom veljače. Elektranu vrijednu pet milijuna eura izgradila je tvrtka BE-TO.

Ugovor sa Šumama

Investiciji treba dodati 880 tisuća eura za gradnju vrelovoda do Kaznionice kao glavnog potrošača. U elektrani je otvoreno 17 radnih mjesta, a s početkom rada zaposliti će ih još. Tijekom godine u kotlu od 8 MW elektrane nestati će 240.000 tona drvnog otpada iz procesa proizvodnje sestrinske tvrtke Drvni centar, a kupnja sirovine je ugovorena s Hrvatskim šumama.

– U elektranu smo ugradili domaću opremu TPK, Uljanika i drugih proizvođača iz Zagreba, Karlovca i Pule. Poštovali smo najviše ekološke standarde. Emisija štetnih tvari sedam puta je manja od dozvoljene. Pepeo nastao u elektro filterima koristi se u cementnoj industriji pa su komercijalno upotrebljivi svi produkti proizvodnje energije iz biološkog drvenog otpada. Investicija će se isplatiti za osam godina- kaže Vjekoslav Ribarević, konzultant TE-BO. Ovo je inače jedna od najljepših privatizacijskih priča u Hrvatskoj. Tvrtka Sherif kupila je naime bivšu Pilanu i pokrenula Drvni centar koji ima promet 40 milijuna eura i izvozi u cijeli svijet te dio Pamučne predionice u kojem je BE-TO izgradila elektranu. Sada zapošljavaju 202 radnika. Grad je u dogovoru s poduzetnicima.

– Izmijenili smo prostorni plan i u njega uvrstili trase vrelovoda i prostor za širenje poduzetničkih zona. Proširiti ćemo i urediti Šemerčevu ulicu koje je gradnjom elektrane postala glavna pristupna cesta postrojenju. Podupiremo planiranu gradnju druge elektrane BE-TO-a i vrelovoda do tvornice Hipp koja će tako zatvoriti kotlovnicu na lož ulje- kaže gradonačelnik Milan Bakšić. Napominje kako su izašli ususret vodećim tvrtkama.

Priključenje ustanova

Toplovod prema Kaznionici prolazi pored stambenih zgrada, škola, vrtića, Doma zdravlja i budućeg Doma za starije na prostoru stare bolnice. Svi oni imaju kotlovnice na lož ulje. U planu je i njihovo priključenje na toplovod što će smanjiti troškove i doprinijeti očuvanju okoliša. Također, jeftina topla voda omogućava razvitak stakleničke proizvodnje i niske troškove sušenja proizvoda, što će Grad poticati.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije