Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glasnović: Dvije mirovine nisam tražio, pripadaju mi po zakonu

"Primam oko 7700 kuna, što sam dobio na sudu, i 560 eura iz Bosne i Hercegovine, što su mi ponudili iz Mostara"
12. siječnja 2013. u 08:32 65 komentara 4340 prikaza
'spektar.....zgb.....17.05.01. zeljko glasnovic snimio marko prpic'
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

U priču o dvostrukim mirovinama pripadnika HVO-a, koju su nedavno pokrenuli ministri branitelja Hrvatske i Federacije BiH, uključio se i umirovljeni general Željko Glasnović, jedan od onih koji su prozvani da su se okoristili i kojima prijeti oduzimanje jedne od mirovina. Za Večernji list Glasnović je izjavio da nije napravio ništa nečasno ni protuzakonito.

– U Hrvatskoj sam vojsci kao dragovoljac od 1991., a ‘92. sam otišao u HVO po zapovijedi predsjednika Tuđmana i tamo ostao osam godina – kaže Glasnović i dodaje da je cijelo vrijeme primao plaću iz Hrvatske. Glasnović kaže da ga je 2000. godine tadašnja vlast izbacila iz vojske jer ga se htjela riješiti, kao i drugih ratnih generala.

– Morao sam na sudu dokazivati svoj status. Nakon dvije godine dobio sam sud i mirovinu od oko 7700 kuna – kaže ovaj umirovljeni general. Kaže da nije želio napustiti vojsku jer je smatrao da još mnogo može dati, ali da vlast to nije zanimalo. Dodaje i kako su drugi generali, koji nisu ni vidjeli prvu liniju fronte, dobivali veće mirovine, ali njemu to nije bilo važno jer u Domovinskom ratu nije sudjelovao zbog novca ni mirovine. Da je ostao u kanadskoj vojsci, kaže Glasnović, imao bi tri puta veću mirovinu.

– 2007. ili godinu kasnije kontaktirali su sa mnom iz Mostara, iz njihova zavoda za mirovinsko, i rekli mi da kao viši časnik imam pravo na 560 eura (oko 4000 kuna) mirovine, što sam prihvatio – kaže dalje Glasnović, ali posebno ističe da on tu mirovinu nije tražio.

Napade na sebe naziva crnom propagandom, a ministru branitelja Predragu Matiću poručuje da, ako želi istinsku reviziju, neka pregleda sve potvrde o okolnostima ranjavanja i tko ih je sve potpisivao. Ratne generale se napada, kaže, jer u Federaciji traje borba za proračun iz kojeg treba namiriti 30.000 vojnika Armije BiH i još triput toliko ranjenih pa nema novca za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane. Velika se nepravda čini pripadnicima HVO-a koji su danas građani drugog reda, a bez njih ne bi bilo Hrvatske, zaključuje umirovljeni general Željko Glasnović.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • krenica:

    Mirovine onoliko koliko uplatiš u mirovinsko.Invalidima invalidska a sve ostalo je krađa drugim umirovljenicima.Sramota je kakovih baraba ima u mirovini.

  • -obrisani-:

    Dobro se i držimo Koliko ima lažnjaka u HR. Da bi se sve prehranilo i svima dale odgovarajuće Mirovine,, PDV bi uskoro mogao biti i 300 %

  • izbiz:

    Ma koja crna propaganda, lopove? Koliko bi trebale dobiti obitelji poginulih? Ti si svoju guzicu dobro cuvao! To je bezsramni pozdrljivi gad i bandit. Novac treba vrattiti i treba ga zbog prijevare dobro kazniti! Taj je bezskrupulozno iskoristio i dobio ... prikaži još!o ono sto mu ne pripada! Takve LOPOVE drzava ne treba!!! Cekajte dok vas narod pocinje lincovati, prisjet ce ti tvoje " pravo".