Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuđen lopov

Gdje je završilo blago podravske bogatašice?

Kuća Marije Bareze
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
26.09.2017.
u 09:24

Menadžerica M. Bareza dva dana prije svoje smrti, u siječnju prošle godine, svu imovinu ostavila je sinu Branimira Glavaša Filipu.

Enrico Đorđević (45) zvani Ringo, s prebivalištem u Sv. Ivanu Žabnom, osuđen je na Općinskom sudu u Koprivnici na godinu dana zatvora zbog teške krađe nakita vrijednog oko 800.000 kuna iz vile u Špoljarskoj ulici u Koprivnici.

Nakit je pripadao poznatoj menadžerici i humanitarki Mariji Bareza, koju su u podravskom kraju poznavali pod imenom Mara. Umrla je u siječnju prošle godine i svu imovinu ostavila Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša. Krađa zbog koje je Ringo nepravomoćno osuđen, dogodila se dvije godine prije, 31. ožujka 2014. Prema ovih dana objavljenoj presudi, Ringu su pomagali njegovi maloljetni sinovi i nećak. U Opel Astri zagrebačkih registarskih oznaka dovezli su se u blizinu vile bogatašice. Ringo i 13-godišnji sin ostali su u automobilu paziti da netko ne naiđe, a stariji sin i nećak popeli su se na terasu sa stražnje strane i kroz otvorenu staklenu stijenu ušli u kuću.

Kuća Marije Bareze
1/10

Propustila uključiti alarm

Na dva prekrivača nabacali su nakit od kojeg se Ringu, kad su mu kasnije pokazali plijen, vjerojatno zavrtjelo u glavi. Među nakitom bio je biskupski prsten izrađen od platine s briljantima i ametistom, narukvica od žutog zlata u obliku zmije s očima od rubina, ručno izrađena narukvica od 24-karatnog zlata iz Kuvajta, ogrlica i naušnice od slonovače, metar duga biserna ogrlica, Cartierova ogrlica s briljantima, dvije kopče od žutog zlata sa safirom i briljantima iz 18. stoljeća, libanonski biseri, prsten Bvlgari, ogrlica od žutog zlata sa 150 bisera iz Rusije i još više od stotinu vrijednih komada nakita!

U svom je svjedočenju Bareza ispričala da je na katu kuće s južne strane u spavaćoj sobi ostala otvorena staklena stijena, a alarm je zabunom tog dana propustila uključiti. Procijenila je da je vrijednost ukradenog zlatnog nakita oko 800.000 kuna. Svjedok koji je sjedio u obližnjem kafiću vidio je dvije mlađe osobe kako pretrčavaju cestu noseći nešto nalik vrećama od posteljine i čuo je da u njima nešto zvecka.

Nije poznato gdje je završio plijen

Zapisao je registarski broj Opel Vectre i pozvao policiju, a isto je učinio i Barezin susjed koji je u tom trenutku radio u vrtu. Policija stoga i nije imala težak posao. S istom je ekipom Ringo, već osuđivan 2013. zbog prijetnje, devet dana ranije opljačkao i vlasnicu kuće u Varaždinu, no tada su morali pobjeći s manjim dijelom plijena jer se uključio protuprovalni alarm, pa su se uspaničili i
pobjegli.

Branio se da nije kriv, a gdje je završio ukradeni plijen, zasad nije poznato. Sud u Koprivnici nije odlučivao o imovinsko-pravnom oštećenju Marije Bareza jer je tijekom suđenja preminula, a nije imala bračnog ili izvanbračnog druga, djecu, roditelje, braću ili sestre koji bi postali oštećenici. S obitelji Glavaš upoznala se i zbližila ratnih godina kad je organizirala slanje humanitarne pomoći u Osijek. Dva dana prije smrti usmenom je oporukom ispred dvije svjedokinje imovinu ostavila Filipu Glavašu.

Komentara 3

SX
sudbina x
11:09 26.09.2017.

Plijen je završio na čuvanju u Srbiji kao i sve ostalo dosada...

CA
car13
11:13 26.09.2017.

Dobila bi zato 3000 kn na njuskalu ! Odkud vade ove brojeve . Kao da se radi o zlatnim polugama !

AR
Armagedon
11:49 26.09.2017.

Lijepa žena i plemenita, šteta što nije imala nikoga svoga da je dogleda...... trebala je nekoga usvojiti da joj bude oslonac...... pa eto ostavila sve Filipu Glavaš, njezina volja .... bolje nego da propada i da država sve uzme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije