Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi svjetski rat

Gavrilo Princip za Kusturicu je heroj jer je njegov pucanj "otvorio put slobode od ropstva"

Emir Kusturica
Foto: Doug Peters/Press Association/PIXSELL
28.06.2014.
u 11:58

Aleksandar Vučić i Milorad Dodig su odbili poziv Sarajeva da dođu na obilježavanje godišnjice jer ne žele stajati kraj "table na kojoj se govori o srpskom fašističkom agresoru"

- Nema naroda na balkanskom poluotoku, a posebno onih koji su ulazili u Jugoslaviju, kojega nisu pomogli "pobunjeni anđeli". Tako je Ivo Andrić nadahnuto nazivao mladobosance i njihove simpatizere - rekao je Emir Kusturica za B92 uoči svečanosti u Andrićgradu u povodu 100 godina od Sarajevskog atentata kada je Gavrilo Princip ubio prijestolonasljednika Franza Ferdinanda.

Kusturica, kao i veći dio srpske javnosti, političke i znanstvene, Principa zadnjih mjeseci opisuju kao heroja, a ne terorista koji je potaknuo početak Prvog svjetskog rata. Kusturica, manje je poznato da je i direktor Andrićevog instituta u Andrićgradu, u veljači je najavio kako će zatražiti poništenje sudskog postupka Gavrilu Principu, "jer Austrougarska nikada nije ratificirala aneksiju BiH i samim ti Principu i ostalim članovima Mlade Bosne nije se ni moglo suditi za veleizdaju". No, do danas se nije oglasio je li Princip oslobođen odgovornosti ili nije.

Dodaje da je "bijedno i u najmanju ruku nefer ukoliko se zaboravi socijalno značnje te pobune" jer "nikada ne treba zaboraviti kako je taj pucanj otvorio put slobodi i oslobođenju od ropstva". Republika Srpska i Srbija će obilježiti 100-tu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu koji će tom prigodom biti svečano otvoren. Aleksandar Vučić i Milorad Dodig su odbili poziv Sarajeva da dođu na obilježavanje godišnjice jer ne žele stajati kraj "table na kojoj se govori o srpskom fašističkom agresoru". Povodom ove velike godišnjice, u Sarajevu Bečka filharmonija održava koncert, a otvorit će se i nekoliko izložbi fotografija koje organiziraju fondacije zemalja Europske unije.

>> Je li Prvi svjetski rat bio tragično ili pozitivno zbivanje?

Komentara 77

Avatar navijač
navijač
12:29 28.06.2014.

Dodig i Vučić barem zastupaju svoj narod onako kako su i obećali na izborima , to se mora priznat iako ih ja ne volim , ali pitanje je šta Josipović radi u Sarajevu kad je i on zadojen jugoslavenskom idejom kao i Princip ? zaista je premazan svim mastima pravi gad.

Avatar targus
targus
12:18 28.06.2014.

bijeg iz ropstva??!! Mislim da je bolje da smo ostali pod Austijom ili Mađarskom,..danas bi nam bilo bolje...ovako trunemo u našem bijegu iz ropstva koji nas je opet vratio među robove!!!

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
12:57 28.06.2014.

Na istoku ništa novo. Od četnika koji su se borili protiv partizana su u Srbiji napravili antifašiste tako da ne čudi što od terorista i zločinca Principa rade heroja. Ustvari od koga oni svojega nisu napravili bijelog anđela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije