Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Franjinu kavu od žira traže i Europljani i Amerikanci

Kaže da je odlična kao hladni napitak, a preporučuje ju prvenstveno dijabetičarima, jer snižava šećer.
23. siječnja 2014. u 13:32 1 komentara 4903 prikaza
Franjo Kos
Foto: Vedran Balen

Brođanin Franjo Kos ponosan je na svoju kavu od žira, jedan od najvrednijih rezultata njegova dugogodišnjeg proučavanja ljekovitih svojstava biljaka i plodova.

Kaže da je odlična kao hladni napitak, a preporučuje ju prvenstveno dijabetičarima, jer snižava šećer. U prosjeku proizvede nekoliko stotina kilograma mjesečno, ali namjerava povećati proizvodnju. Franjo za svoju kavu i druge ljekovite proizvode od žira narudžbe dobiva iz cijele Hrvatske, Europe, pa čak i Amerike.

- Nedavno sam poslao nekoliko uzoraka za degustaciju u Češku, Rusiju i Srbiju i ljudi su oduševljeni. Otprije imam stalne kupce u Njemačkoj i Sloveniji, a upravo ovih dana moju su kavu putem elektronske pošte naručili i neki Amerikanci – govori Kos. Svoje proizvode Kos prodaje na sajmovima, s kućnog praga i putem interneta. Međutim, najveća su mu reklama informacije zadovoljnih degustatora koje se šire od usta do usta. Žireve prikuplja u šumskom području u brodskoj okolici u jesen, kada sazru i sami otpadnu sa stabala. Usitnjeni se žir prži na laganoj vatri, ali ne previše, kako ne bi izgubio okus i ljekovitost. Napitak ne sadrži nikakve dodatke, masti ni šećere, a može se piti svaki dan umjesto obične kave bez ograničenja. Jedno pakiranje od 20 dekagrama stoji 20 kuna, a povratne informacije su više nego dobre.

Cvjetni trg kava svi je vole Idemo na kavu! Znate li koliko kave Hrvati popiju u godinu dana?

- Svi koji su kušali kavu od žira kažu da je odlična. Malo je gorka ako se pije bez šećera, ali sa šećerom je jako ukusna. Veoma je ljekovita. Kako bude rasle potražnja, tako ću i povećavati proizvodnju. Imam kvalitetne strojeve i mogu proizvesti onoliko koliko tržište zahtijeva - ističe Brođanin. Osim kod dijabetesa, napitak pomaže i kod umne tromosti, hemoroida te rahitisa, a dobar je i za probavni trakt

Može se kupiti u nekoliko manjih trgovina u Zagrebu i Slavonskom Brodu, ali u velikim trgovačkim lancima još uvijek ne. Vlasnici ga, kaže, toliko ucjenjuju da za njegove proizvode tamo jednostavno nema mjesta.

>> Ovo su namirnice koje ne biste smjeli jesti ujutro

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • evropljanin:

    o franjo franjo znamo mi da ti hoces nase najbolje nas novac.