Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENA POSJETA

Francuzi nakon pada drona kontroliraju hrvatsko nebo, a francuski nosač zrakoplova je u Jadranu

Nosač aviona -ilustracija
Milan Sabic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.03.2022.
u 20:57

Premijer je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao da je na bespilotnoj letjelici koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Francuska iskazala spremnost da nam pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora, te da je njihov avion za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio naše nebo, a najavio je i da se razgovara sa SAD-om kako nam oni mogu pomoći.

Premijer je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao da je na bespilotnoj letjelici koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe, a da se daljnjom istragom želi utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

VIDEO: Nastavak očevida nakon pada letjelice na Jarunu


Istaknuo je da već u petak u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora. Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio je hrvatsko nebo 12. ožujka, to će učiniti i sutra.

Sutra ću posjetiti taj nosač aviona koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika, rekao je premijer. Razgovaramo i sa SAD-om da vidimo kako nam oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti, dodao je.

O obilasku francuskog nosača, oglasilo se i Ministarstvo obrane.

"U utorak 15. ožujka 2022. nosač zrakoplova „Charles de Gaulle“ obići će predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.

Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka 2022. godine provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova „Charles de Gaulle“.

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka 2022. u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova „Charles de Gaulle“.

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana", navodi se u priopćenju MORH-a.

Jačanje protuzračne obrane

Premijer Plenković je istaknuo da će se u vezi s padom bespilotne letjelice nastaviti intenzivno komunicirati u okviru NATO-a.

- O tome razgovaramo s partnerima unutar EU-a. U srijedu ću posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj te pokušati prikupiti dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj - kazao je i podsjetio je i da je danas razgovarao s vojnim vrhom o mogućnostima jačanja protuzračne obrane.

Premijer Andrej Plenković je prije na Twitteru izvijestio da je s ministrom obrane Mariom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robertom Hranjem i zapovjednicima grana Hrvatske vojske razgovarao o ulaganjima u jačanje sposobnosti HV-a.

Nešto prije toga održao je sastanak s članovima Vlade te nadležnim institucijama o dosad utvrđenim činjenicama o padu vojne letjelice u Zagrebu.

Komentara 43

Avatar Horvat
Horvat
21:19 14.03.2022.

Pohvalno za pomoć od velike eu sile, žalosno od nas za 2 desetljeća sustavnog srozavanja hv-a

PR
prahrvat
21:52 14.03.2022.

Francuzi trebaju povesti EU u izgradnju moćne vojske

DU
Deleted user
22:43 14.03.2022.

Bas sam naivan... a ja mislio da mi kontroliramo nase nebo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije