Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEĆEMO SE PREDATI'

Fond za oporavak EU moguć je i bez Mađarske i Poljske

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes part in a European Union summit in Brussels
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.12.2020.
u 23:57

Orbán: EU želi uvesti 35 milijuna migranata. Mađari možda nisu mnogobrojni kao Nijemci, ali nećemo se dati prevariti

Dok Mađarsku i dalje potresa skandal oko Orbánova europarlamentarca koji je kršio epidemiološke mjere na gej orgijama u Bruxellesu, Poljska neslužbeno signalizira ostalim državama članicama Europske unije da bi mogla odustati od veta koji je zajedno s Mađarskom uložila na megaproračun EU, a pritisak na obje zemlje pojačava se i izjavom europskog povjerenika za gospodarstvo Paola Gentilonija da bi se 25 država članica, bez Poljske i Mađarske, moglo udružiti u zajednički fond za oporavak.

Gubitnik i Hrvatska

Bio bi to scenarij u kojem bi Mađari i Poljaci, koji prijete vetom jer se protive vezivanju novca iz fondova uz poštivanje vladavine prava, ostali na velikom gubitku jer bi se rezale alokacije za kohezijsku i poljoprivrednu politiku.

– Nećemo se predati pred vetom – rekao je jučer Paolo Gentiloni.

– Vrlo smo jasni prema tim državama članicama, ići ćemo dalje i bez njih – dodao je europski povjerenik, inače bivši talijanski premijer.

Mađarska i Poljska, podsjetimo, blokiraju odluku kojom bi se u proračunu EU povećao plafon za tzv. vlastita sredstva, što je preduvjet da bi se Europska komisija mogla masovno zaduživati uime svih 27 država članica. Ideja je da se takvim zaduživanjem namakne 750 milijardi eura koje bi se podijelile državama za oporavak od koronakrize. Podijelile bi se u obliku bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova. Ideja koju opisuje Gentiloni značila bi se da u to zajedničko zaduživanje ne ide preko proračuna EU, iza kojeg stoje ujedinjeno sve države članice, nego izvan proračuna. To ne bi bio najsnažniji signal koji EU može dati svjetskoj javnosti i tržištima kapitala, ali ako dvije članice ustraju u svom vetu onda je to jedina alternativna opcija.

EU u tom slučaju ne bi imao pravi sedmogodišnji proračun, nego bi 2021. godinu započeo s kriznim proračunom u kojem Unija smije mjesečno trošiti maksimalno jednu dvanaestinu prošlogodišnjeg proračuna, što bi poremetilo financiranje svih većih programa. U takvom privremenom financiranju Mađarska i Poljska, koje su jedne od najvećih neto korisnica EU fondova, dobivale bi puno manje od obećanih iznosa u slučaju pristanka na prijedlog koji blokiraju. I svejedno bi dobile ono što blokadom žele da se izbriše, a to je mehanizam koji veže povlačenje novca iz EU fondova uz poštivanje vladavine prava. Drugim riječima, te bi dvije zemlje u scenariju o kojem govori Gentiloni bile velike gubitnice. Nešto manje, ali svejedno gubitnice u tom bi scenariju bile i zemlje poput Hrvatske jer bi kohezijski fondovi bili puno manje učinkoviti, a financiranje mnogih velikih projekata ugroženo.

Poljski vicepremijer Jarosław Gowin izjavio je da bi njegova zemlja mogla odustati od veta kad bi europski čelnici na summitu sljedećeg tjedna usvojili izjavu kojom bi se pojasnilo da novi mehanizam povezivanja fondova i vladavine prava “neće biti korišten kako bi se provodio nepravedan pritisak na pojedine zemlje članice u područjima koja nemaju veze s pravilnim korištenjem EU fondova”, rekao je Gowin. No, glasnogovornik poljske vlade ubrzo je na Twitteru pojasnio kako stav Poljske ostaje nepromijenjen, tako da nije sigurno da su Poljaci zaista spremni na kompromis. Premijeri obje zemlje, i Mađarske i Poljske, obećali su jedan drugom da neće uklanjati svoj veto sve dok druga zemlja ima primjedbe i ulaže svoj veto. Mađarski premijer Viktor Orbán jučer je rekao da ga ne zadovoljava Gowinova ideja.

– To rješenje, da se priloži neka izjava poput post-it podsjetnika na komadu papira, za nas ne funkcionira – rekao je Orbán. U jučerašnjem intervjuu za radio Kossuth mađarski premijer razvija tezu da “EU želi uvesti 35 milijuna migranata” i da želi oduzeti Mađarskoj pravo otpora takvoj navodnoj želji.

– Mađari možda nisu mnogobrojni kao Nijemci, ali nećemo se dati prevariti – rekao je Orbán.

“Voli dječake s Tajlanda”

U međuvremenu, skandal oko mađarskog europarlamentarca koji je kršio epidemiološke mjere na gej orgijama u Bruxellesu postaje sve crnji. Zsolt Bayer, jedan od osnivača Orbánove stranke i prijatelj osramoćenog europarlamentarca Józsefa Szájera, izjavio je kako zna da se jedan njegov stranački “brat po oružju” (vjerojatno je mislio na Szájera) dugo godina “borio s groznim demonima” jer mu je priznao da je prikriveni gej i čak “u šali” jednom rekao da voli putovati na Tajland jer se ondje nude maloljetni dječaci! Oporbena političarka Bernadett Szél odmah je prijavila tu izjavu policiji, zatraživši da se istraži jer zvuči kao priznanje kaznenog djela pedofilije.

– To je pedofilija, a Zsolt Bayer je za nju znao 20 godina – rekla je Szél. Bayer se potom ispravio i pravdao da nije govorio o političaru, već o nekom starom prijatelju. No skandal s gej orgijama Józsefa Szájera u Bruxellesu očito još ima potencijal da izvuče razne tajne iz utrobe Orbánove stranke Fidesz.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
07:05 06.12.2020.

poljaci i mađari su iskoristili eu fondove i sad kad trebaju više uplaćivat u eu nego dobivat prave blokadu.tako je engleska zbrisala ali bi orbanu poručio sa rogatim se nevolja bost

SI
sisavac
12:27 07.12.2020.

otkud novac koji će se podijeliti državama? tko će ga i kome uzeti, jel taj ima tolko novca ili nema, to se iz zraka stvara? ajmo onda prestati raditi, nek nam država svaki mjesec uplati po 1.500 eura, mi ćemo glasovati za njih do kraja života! šteta što znamo da ovakve avanture nemaju dobar kraj. doba u kojem ti ne zarađuješ na oročenom novcu, već još plaćaš da ti ga banke čuvaju, nisu dobra i sigurna vremena.

Avatar gutenabend
gutenabend
06:48 07.12.2020.

@Danijel1982 Razlika je u tome što taj konzervativni i prije ovog slučaja prikriveni sodomit ne nameće svoje sodomitske stavove drugima, npr. posvajanje djece. Takozvani ljevičari su etnomazohisti, heterofobi i glavni uzročnici takozvanog desnog ekstremizma što je ništa drugo nego borba za očuvanjem identiteta i životnog prostora što leftardi u ime globalizacije, prava na azil pokušavaju perfidni ili otvoreno promijeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije